Chișinăul importă gaz rusesc de sute de milioane și exportă hrean

Republica Moldova a devenit exportatoare de hrean. Anul acesta au fost exportate în Rusia 173 de tone de rădăcini de hrean. Tot în premieră, fermierii moldoveni au exportat şi piersici, a spus directorul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi. Moldova a exportat struguri, zmeură, dar şi nuci cu coajă. Potrivit şefului ANSA, de la începutul anului au fost exportate 108 mii de tone de fructe, volum dublu comparativ cu anul trecut. Cea mai mare parte a fructelor a ajuns în statele Uniunii Europene, urmate de Rusia.

Din Rusia, Republica Moldova importă gaze naturale. Moldovagaz și Gazprom au un contract valabil până la finalul acestui an, potrivit căruia prețurile vor fi revizuite trimestrial. În 2015, prețul pe mia de metri cubi era de circa 210 dolari. În 2015, volumul de gaze livrat a fost de circa 3 miliarde de metri cubi. Republica Moldova datora atunci Rusiei circa 800 de milioane de dolari, iar regiunea transnistreană nu mai putin de 5,4 miliarde de dolari.

Gazoductul Iași-Ungheni e gol. Nu face încă legătura cu centre urbane sau industrale importante, iar prețul gazului românesc nu este competitiv. În 2015, oferta României a fost de 220 de dolari mia de metri cubi.

Să adaugăm că ”80% din tot contentul audiovizual pe piața din Republica Moldova vine din Federația Rusă și este în limba rusă – 80%”, după cum a spus recent vicepreședintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului de la Chișinău.

Și să adăugăm că primele alegeri prezidențiale prin vot direct din ultimii 16 ani, decisive pentru orientarea țării, se vor defășura pe 30 octombrie, exact pe acest fond.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.