Cifrele care arată că românii sunt tot mai cheltuitori

Veniturile românilor în trimestrul III din 2018 au fost mai mari cu 7,8% față de cele din trimestrul II, de la 1.589 lei la 1.713 lei, dar cheltuielile au avut un ritm mai ridicat de creștere, 9,9%, de la 1.362 lei la 1.457 lei, conform analizei datelor furnizate de către Institutul Național de Statitică (INS). Pentru perioada iulie-septembrie 2018, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.090 lei lunar pe gospodărie (1.573 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 364 lei lunar pe gospodărie (140 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,0%), veniturile din agricultură (2,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%), cele din proprietate şi vânzărea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum şi veniturile în natură (8,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%). Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia
publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia
gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,6%). Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2018, în medie, 31,8% din consumul gospodăriilor.

Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ma vedeti cam nedumerit: Daca e sa-l cred pe vataful sas tzafnos si gras de plin ce e de sine, pe lautarul fara har si angajament, pe studinta moscovita ajunsa propagandista capitalista, pe ziaristii rezistenti fara ziar dar cu gura mare si cu punga plina de bitcoins, guvernarea PSD a dus tara de rapa, lumea moare de foame si pleaca pentru o bucata de mamaliga, musai mai cu chimicale decat cea din Romania. Si amu veniti d-voastra cu aceasta stire… Pai ce sa mai cred?? Sa va cred pe domniile voastre si statisticile pe care le invocati si sa nu-l cred pe vataful sas tzafnos si gras de plin ce e de sine si care se crede insusi Thor (Atentie, Clausica: de la Thor = Führerul zeitatilor teutone si pana la Tor = descreierat nu e decat o litera diferenta :-), pe lautarul fara angajament, har, minte si bun-simt, etc. etc.?? Altfel spus, cine minte cu nerusinare, domnilor: voi, ziaristii adevarati sau Asen din Asgard (resedinta zeitatilor teutone, numite Asen) de la Cotroceni (si din nou atentie, Clausica, de la Asen = zeitati teutone si pana la Aase = mortasciuni, starvuri, cadavre e tot o diferenta infiorator de mica :-))? Lamuriti-ma oameni buni! 😉

  2. A SCAZUT NIVELUL DE TRAI cum le place multora sa afirme . Nu mai avem loc de masini de vile blocuri , dar al dracu nivel de trai scade ca asa vrea catu de la pnl ! MAI PENIBILI DE ATAT ……..

  3. Oare cei de la statistica sunt oameni? Vara copiii sunt in vacanta, iar in lume deci si in Romania este sezonul vacantelor, faptul ca s-au cheltuit n% mai mult decat de obicei este imbucurator, asta inseamna cu unii romani si-au facut concediul in tara, poate este trist ca au cheltuit atat de putin fata de restul intervalului, imi amintesc niste filme americane in care unii aduna bani pentru vacante chiar ani de zile, deci visul unor momente placute alaturi de cei dragi exista si in alte spatii. Daca o noapte la hotel costa 200-250 lei/2persoane, atunci o crestere cu 1457-1362=92 de lei este deja trist, din aceasta statistica reiese ca vacanta pentru unii a insemnat o iesire la trei mici si o bere cu familia de 92 de lei nici macar o masa mai consistenta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.