Cifrele care pot amâna alegerile locale

Dacă situația pandemiei va rămâne așa cum este în prezent, alegerile locale nu ar trebui să se organizeze, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

El susține că data de 27 septembrie este una potrivită numai în contextul în care numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus va scădea semnificativ.

„Dacă situația va fi în România cum este în Italia acum sau cum este în Grecia, atunci cu siguranță se pot organiza alegeri fără niciun fel de probleme”, a spus reprezentantul Româiei la OMS.

„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilității sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel național și dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, și accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Dacă vor fi 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă de creştere susţinută, nu se pot organiza alegeri la 27 septembrie, a spus Rafila.

Dar dacă sunt 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă lungă de scădere, atunci se poate pune problema că se organizează, Rafila adăugând că totul depinde nu numai de cifra în sine, ci de trendul în mijlocul căruia ne vom afla.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. ce PSD a negat virusul si numarul mortilor a crescut, acum cu un cinism specific bolsevicilor striga, amanati alegerile! Vrem sa mai stam in functii!
    In Franta, nu s-au amanat, desi aveau o epidemie muult mai avansata. Dar acolo nu au, PSD.

  2. sa faceti ca englezi sa amanati pt 2021 alegerile decat sa jucati argumntul cresterii numarului de cazuri, stiind ca o parte sunt asimptomaci si i-ati „tintuit” in spital pt imagie sau ca sa devin cazuri grave si sa terorizati populatia psihic? Stiind ca in general se vindeca dupa doua saptamani, dar pe unii i-ati tinut ”ferecati” si doua luni pana v-au amenintat cu sin…rea? Atunci i-ati eliberat sau i-ati imobilizat la pat ca sa va ”iasa” numarul? De ce nu vrem sa credem si afirmatia ca este o banala gripa in general si grava/fatala ca si in anii trecuti? De ce vrem cu tot dinadinsul ca totul sa fie o tragedie, cand aper cazuri asimptomatice, forme usoare? Operatia de apendicita poate fi banala cu anestezie locala in nici 30 de minute si in acelasi timp fatala prin septicemie. Acum ce facem? Reluam obligativitate extirparii apendicului la toti copiii ca in timpul razboiului sau il lasam asa cum l-a conceput natura si fara probleme la majoritatea?

  3. sa faceti ca englezi sa amanati pt 2021 alegerile decat sa jucati argumentul cresterii numarului de cazuri, stiind ca o parte sunt asimptomaci si i-ati „tintuit” in spital pt imagine sau ca sa devin cazuri grave si sa terorizati populatia psihic? Stiind ca in general se vindeca dupa doua saptamani, dar pe unii i-ati tinut ”ferecati” si doua luni pana v-au amenintat cu sin…rea? Atunci i-ati eliberat sau i-ati imobilizat la pat ca sa va ”iasa” numarul? De ce nu vrem sa credem si afirmatia ca este o banala gripa in general si grava/fatala ca si in anii trecuti? De ce vrem cu tot dinadinsul ca totul sa fie o tragedie, cand aper cazuri asimptomatice, forme usoare? Operatia de apendicita poate fi banala cu anestezie locala in nici 30 de minute si in acelasi timp fatala prin septicemie. Acum ce facem? Reluam obligativitate extirparii apendicului la toti copiii ca in timpul razboiului sau il lasam asa cum l-a conceput natura si fara probleme la majoritatea?

  4. in continuare „dr.” Reptila poate spera ca va primi și distincția „covidul Anului” pentru manevrele in-calificabile cu covidul si pt experimentele medicalo-sociale făcute de autoritățile medicalo-sociale-speciale din Ro pentru a obține un număr mai mare de oameni declarați infectati, adaptati, vizitati de covid; plus o diploma reptiliana pt felul în care ocoleste adevărul…
    Neregulile din Ro, propaganda autorităților și a presei, crearea metodica, intenționată a panicii în rândul populației au ca model abuzurile mai sofisticate ale tehnocratilor din Occident.
    Iar dacă unii medici (precum dr. american Scott Jenson)https://www.youtube.com/watch?v=DDGWl_qhers ), cu constiinta sociala si profesionala, spun ca este un model global după care se acționează local, trebuie să ne întrebăm cui îi folosește acest „model” ?

  5. Alo nenea, poate sa fie si 2000 de pozitivi noi pe zi, tot nu veti avea curaj sa impuneti starea de urgenta fiindca va e frica ca o sa plecati de la putere/ciolan alungati de prostime cu pietre. Incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult eterna si fascinanta Rromanie. Daca si italienii alunga din paradis pe rromani, ce vrei sa-ti mai spun? Miroase de la o posta ca, acest virusache a fost inventat sa scape lumea civilizata de ciorditorii rromani. Punt ochit, punct lovit! Na, e mai usor sa furi decat sa muncesti cinstit. Nu degeaba ne fac nemtii tigoina. Cine poate oase roade, cine nu nici carne moale! Huuo Johannis fara mascota!

  6. Oricum, indiferent de guvern, niciunii nu sunt alaturi de cetatean decat la alegeri, unde lasa impresia cetateanului ca a votat. Toti trantorii urlatori de lux pare ca sunt in slujba strainataturilor, asta arata clar!

  7. Nu a negat nimeni existenta virusului, ci modul abuziv in care s-au luat niste masuri incoerente, armata pe strda, dar nu s-au inchis granitele, nu au fost verificati/izolati la domiciliu etc. toti care au intrat in tara, apoi a fost etapa sparanghel, apoi ”ferestre” legislative de aprox. trei zile in care s-a intrat fara nici o atentionare/izolare, s-a dat drumul la mare, dar in loc sa se ia masuri de limitare a numarului de turisti s-a acceptat o explozie de 100.000, daca guvernul n-a avut surse de informare, cel putin TV a aratat, imediat se puteau deplasa forte pt limitarea numarului si reducere a lui. De cat timp au avut sau au nevoie guvernantii ca sa gestioneze statiunile ca sa nu fie aglomerate o luna, zece? Si nu in ultimul rand a fost Ponta care cerea alegeri simultane sau/si amanare pana in decembrie, parca si PNL a spus decembrie. Nu PSD-ul a ales data alegerilor, ei doar au acceptat propunerea lui Orban sau Iohannis. Iar dupa ce s-a ajuns la o suta si ceva de cazuri/zi, nimeni nu s-a gandit ca guvernul nu stie sa gestioneze, iesirea cetatenilor la terase, mall sau plaja. Totul a fost o aiureala intre distanta dintre mese si numarul de turisti peste tot care a implicat apropierea. Dar si asa sunt magazine unde observa ca am revenit dupa cateva saptamani si vanzatoarea nu s-a imbolnavit…cu tot fluxul de clienti…

  8. Alegerile locale desfasurate in septembrie vor bloca Romania, in opinia mea.Cum principalul reper a devenit numarul de infectati, si nu si gravitatea cazurilor, e logic ca dupa alegeri vor fi reactivate si alte restrictii.In toate tarile unde s-au desfasurat alegeri, in pandemie, dupa scrutinuri, s-a inregistrat un numar de cazuri suplimentar.
    Cata vreme, conform cifrelor oficiale, numarul creste constant, nici nu cred ca vreun politician responsabil poate merge in directia sustinerii de alegeri in septembrie, decat cu asumarea impactului economic si social de dupa, cu decontare la parlamentare, adicatelea macar politic.
    Politicienii iresponsabili ar trebui sa se si retraga din viata publica, dupa sustinerea unui asemenea pocinog.

  9. Doar teoretic. Inca n-ai observat ca in supermarketuri sunt mult mai multi ”alegatori” intr-o zi decat vor fi la vot? Asa ca nu ziua alegerilor ci doar ce vor dori guvernantii sa mai obtina fara licitatie, fara,…se stie ca in criza unii se imbogatesc. Nea Covid este scuza pt masti catre defavorizati la ”spartul targului”. Pt ”inchiderea anului scolar” pt jumatate din elevi care nu vor avea posibilitati on-line, dar si ”praf in ochii” prin cumpararea de tablete pt 10-20% din copiii care nu au acces, restul vor ramane in aceeasi crunta saracie si umilinta ca si pana acum, mai ales daca vor avea si parintii someri.

  10. Ma distreaza cum o da nea Raresica dupa cires ,cica e ,,complicat,,,trebuie sa se dezinfecteze stampila si cabina de vot dupa fiecare musteriu…asa ca mai bine amanam alegerile.Cum ba in ..sapca lui Klausica amarestenii aia de lehi au putut tine alegerile? La aia nu mai era ,,complicata,,situatia la ciolan.Pai alegerile se pot tine DE INDATA,vorba tartorului din deal,daca se dau GRATIS pentru fiecare musteriu cate o mascuta si o pereche de manusi la intrarea in fiecare sectie de votare.Plus ca bonus de siguranta luarea temperaturi ca la supermarket si distantarea sociala,ca doar virusachele asta nui Van Damme in actiune.Riscul de infectare e mult mai mare in mijloacele de transport in comun ,cand ma ia cu tremurici cand majoritatea nu poarta manusi si mai dau ocazional peste cate un senior care isi stuicheste bojocii de mama focului..Nu cred in ruptul capului ca cineva sta cu dezinfectantii dupa fiecare calator care a stat jos pe scaun si a pus labele peste tot.Ma simt totusi flatat de ,,grija,,lui nea Raresica si peneleprelor sa nu ne apropiem de urne.

  11. Se aranjează,domnule doctor,nu vă faceți probleme!Ca prin minune,va urma o scădere amețitoare a numărului de cazuri și totul va fi bine!

  12. rafila vrea sa isi spele refuzul facut Marelui Ponta Il Derim!O votare organoizata .,cu masti,ccu manusi ca la carte ,nu are nimic de a face cu haosul..Sectia de votare nu e plaja de la Briza marii,rafilescule…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.