Cinci state UE cer taxe de import pentru cerealele din Ucraina

Cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, citând concurenţa incorectă creată de aceste cereale, a anunţat luni Ministerul ungar al Agriculturii, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă, Ministerul ungar al Agriculturii a informat că miniştrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, susţinând că produsele agricole ieftine din Ucraina le afectează pieţele lor de export.

Cele cinci ţări semnatare se numără printre statele membre UE care produc semnificativ mai mult grâu şi porumb decât necesarul intern, un element crucial pentru siguranţa alimentară a Europei şi suveranitatea strategică a UE, susţin miniştrii Agriculturii semnatari.

„Acesta este motivul pentru care Bruxelles-ul trebuie să introducă măsuri care să protejeze pieţele statelor membre care au graniţă cu Ucraina şi în acelaşi timp să le ajute să îşi folosească la maximum potenţialul de export. Una dintre acestea ar putea fi introducerea de taxe de import la cele mai sensibile produse agricole”, se arată în scrisoarea semnată de miniştrii Agriculturii, printre care şi cel ungar Istvan Nagy.

Sectorul agricol important din Ucraina face exporturile de cereale ale ţării vecine mai ieftine şi asta îi scoate pe fermierii din UE de pe pieţele lor tradiţionale de export, adaugă miniştrii semnatari. Potrivit acestora, fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia „au suferit pierderi semnificative”, după ce anul trecut UE a suspendat cotele la import şi taxele vamale pentru cerealele din Ucraina.

De asemenea, miniştrii Agriculturii au făcut un apel către Comisia Europeană să examineze într-un raport dacă orientările de producţie din Ucraina sunt în linie cu standardele UE.

Plângerile au fost adresate comisarului european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, şi comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Exporturile de cereale sunt o sursă de tensiuni între Kiev şi ţările vecine membre UE, în condiţiile în care Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022.

Fermierii din aceste state au protestat faţă de aceste livrări, susţinând că distorsionează pieţele locale.

În luna septembrie a anului trecut, Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că vor introduce propriile restricţii vizând importurile de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească un embargou cu privire la cerealele ucrainene în cele cinci state membre din Europa de Est. Toate restricţiile impuse în cele trei ţări vizează importurile interne şi nu afectează tranzitul spre alte pieţe. Ucraina a răspuns prin plângeri la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva celor trei ţări, în timp ce alte state membre UE au condamnat măsurile cu carcater unilateral.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

8 Comentarii

  1. Nu trebuie cerut avizul cuiva, fiecare tara din uniune poate impune taxele pe care le doreste.

  2. Și Bruxelles va Zice:
    Uite-acuș, acuș, acuș…
    măRog…😜

  3. Atenție la nuanță! Citez „Cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina..”. Adică, sa se introducă taxe pentru import, adică cerealele pot rămâne în țările respective pentru comercializare😯😯😯?! Bre, le convine și o taxa pentru a exporta cerealele, una e taxa pentru import din care câștigă ukraina că exportă și vinde tot și alta e taxa pentru traversarea până la încărcare pe vapoare! In Romania, nu e nevoie de import cereale de la ukraina, la fel și zahăr și ulei, e nevoie sa stopeze importul din ukraina pentru consum in Romania! Vedeți că evita stoparea importului de cereale, zahăr și ulei fin ukraina, punând în prim plan manevră ‘o taxa’ că să închidă gura cetățenilor și agricultorilor români.

  4. Daca cinci state din UE cer taxe pe Grâu , ucrainienii vor marii Pretzul la Grâu ! Este la mintea Cocoshului ! In loc sa se Mutzumeasca cu Grâu Ieftin , vor Taxe pe Grâu ! Va creste Pretzul la Pâine in Europa din partea Brutarilor Europeni !

  5. Cred ca este o greseala, noi Nu, ba chiar am putea doar sa platim, ca pe munitia din SUA, fara sa luam nimic, poate doar o mana de paie ….prin gura !

  6. e o tzeapa:
    -taxa poate fi oricit de mica
    si implica consumul(!) INTERN de produse TOXICE!

  7. Nici un dolar din vanzarea de cereale ucrainene in UE,NU este pentru poporul din Ucraina,TOTUL merge la Consortiul AMERICAN care detine 85% din terenurile agricole ale ucrainei.

  8. A crescut viteza de rotatie a Terrei?____________ „România va încerca să dubleze cantitatea de cereale ucrainene care tranzitează brațul Sulina”!!!!!!!!!________________ Care capitol al cartii „Sa-i prostim pe PROSHTI” nu l-am download-at??? ;(( IMPORT-ul legal are determinari exacte, precizate legal. ___________”orientările de producţie din Ucraina sunt în linie cu standardele UE”????? ____ Unde raman ? Sunt pentru consum uman?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.