”Diplomația” loviturilor aeriene fără aprobare democratică

„America s-a întors” a însemnat că America a plecat din Afganistan, în august același an, o retragere marcată de haos și scene dramatice, fără negocieri prealabile cu state din regiune pentru folosirea aeroporturilor, pentru a asigura extragerea a cât mai multe persoane, în special afganii care au ajutat trupele americane vreme de două decenii. Procedura de acordare a vizelor pentru acești oameni care erau ca și condamnați odată cu revenirea la putere a talibanilor, a început abia după ce ultimul avion american a decolat din Kabul.

”Diplomația s-a întors”, dar a pornit apoi războiul din Ucraina, unde fostul premier britanic Boris Johnson a fost trimis ca mesager al SUA pentru a împiedica negocierile pentru încetarea a focului dintre Moscova și Kiev, la câteva săptămâni de la invazia rusă. Faptul că ”diplomația s-a întors” a însemnat și că administrația SUA a eliminat total din strategia de comunicare ideea negocierii unei încetări a focului în Ucraina în cei aproape doi ani de conflict. Acum, purtătorul de cuvânt al Casei Albe recunoaște că ajutorul militar al SUA pentru Ucraina nu mai poate continua, iar, conform analizelor marilor publicații vestice, asta înseamnă că Ucraina va pierde, în cel mai fericit caz, toate teritoriile anexate până acum unilateral de Federația Rusa.

”Diplomația s-a întors” și sub forma loviturilor aeriene americane asupra Yemenului controlat de milițiile hutite ale organizației Ansar Allah, susținută de Iran. Este un război pe care Vestul merită să îl poarte, spun multe ziare americane și britanice: o miliție slab înarmată susținută de Iran și care controlează jumătate dintr-o țară foarte săracă și aflată în război civil a început să amenințe bunăstarea Vestului lansând drone de câteva mii de dolari asupra navelor cargo care trec prin Marea Roșie spre Canalul Suez și Europa – e limpede că acești mici bandiți trebuie opriți.

Însă, dincolo de costul total disproporționat al doborârii unor drone de cel mult 20.000 de dolari folosind rachete al căror cost de producție începe de la un milion de dolari, loviturile lansate de Statele Unite și Marea Britanie asupra Yemenului la finalul săptămânii trecute pun un semn de întrebare asupra unei alte teze a administrației Biden, cea a ”luptei dintre democrație și autocrație”.

Săptămâna trecută, președintele Biden i-a adunat pe înalții oficiali ai administrației pentru a decide reacția SUA la atacurile miliției șiite din Yemen. După ce a ales pentru opțiunea militară, președintele i-a cerut șefului Pentagonului, despre absența căruia de mai bine de trei zile nu se cunoșteau detalii, să se ocupe de pe patul de spital de operațiunea militară împotriva hutiților din Yemen. Si pentru ca alegătorul american ce urmează să suporte prețul rachetelor să știe despre ce este vorba, The New York Times a dat o mână de ajutor administrației publicând un articol cu titlul ”Cine sunt hutiții și de ce SUA îi ataca?”, lucru făcut imediat și de aliații britanici, în The Guardian. Pentru americanii și britanicii care nu știau încă, aceste articole explică că hutiții din Yemen  sunt dușmanii Americii, motiv pentru care trebuie atacați. Nimic însă despre războiul prin procura in Iran al Iranului și al aliaților saudiți ai statelor Unite, despre dovezile comiterii de crime de război de către Arabia Saudită și despre statul în stat creat în Yemen de un alt aliat al SUA – Emiratele Arabe Unite (care se pare urmează aceeași strategie și în Sudanul sfâșiat acum de un război civil).

Nu este deloc cel mai bun exemplu despre cum trebuie să funcționeze o democrație care susține că lumea se află într-un ”război între democrație și autocrație”. Cu ce autoritate a decis guvernul SUA să atace milițiile hutite pentru a proteja traficul comercial maritim? ”Congresul SUA era în plină sesiune toată săptămâna și a fost și vineri, după loviturile aeriene, deci nu este niciun motiv pentru care Biden să nu fi putut cere aprobarea Congresului”, spune John Allen Gay, directorul Societății Quincy Adams. Reacții și mai energice au venit din partea mai multor congresmeni, atât republicani cât și democrați. ”Președintele trebuie să vină în fața Congresului înainte să lanseze lovituri împotriva hutiților și să ne implice într-un nou război în Orientul Mijlociu”, a scris congresmenul democrat Ro Khana, care a primit imediat susținerea mai multor republicani. ”Nu am declarat război. Biden trebuie să se adreseze Congresului”, spune reprezentanta Anna Paulina Luna. ”Loviturile americane împotriva hutiților pot duce nu numai la o escaladare regională, dar ele nu au nicio autorizare din partea Congresului”.

Reacțiile acestea vin în contextul în care, la jumătatea anului trecut, mai multi congresmeni republicani au introdus un proiect de rezoluție care să redea Congreului SUA autoritatea de a declara război, iar argumentele lor ar trebui să dea de gândit aliaților: garanțiile Articolului 5 înseamnă oare mai mut decât sprijinul de care are cum parte Ucraina (un stat nemembru NATO) sau se poate chiar reduse la și mai puțin?

”Se pare ca administrația invocă mereu dreptul internațional și principiul autoapărării, iar acest lucru a fost făcut și înainte, în special de administrația Obama, care arăta că aceste lovituri nu înseamnă război și că nu presupun autorizarea Congresului. Însă avem de-a face, în mod clar, cu un act de război. Ar fi trebuit să treacă prin Congres, iar asta nu doar pentru a menține principiile constituționale, ci și pentru că implicarea Congresului presupune deliberare și poate îmbunătăți modalitățile de răspuns la o criză”, spune Will Ruger, președintele American Institute for Economic Research.

Din perspectiva administrației Biden, cea care spune că a readus diplomația în prim-plan, rachetele lansate asupra Yemenului par să fi fost o reacție ”diplomatică” la perturbarea rutelor comerciale, un răspuns firesc pentru a reafirma ”ordinea mondială bazată pe reguli”. Însă acțiunea SUA și a Marii Britanii nu a făcut decât să deschidă un nou front al războiului Israelului împotriva organizației Hamas. Hutiții au suferit pagube materiale însemnate, însă asta nu le-a redus capacitatea de a provoca pe mai departe haos la intrarea în Marea Roșie, ba chiar le-a adus un mare cadou – creșterea credibilității ca miliție care este gata să accepte sacrificii pentru cauza palestiniană. Apărarea Palestinei și a palestinienilor este unul dintre principiile de bază ale unor miliții precum Hezbollah, Houthi sau Hamas, toate având legături cu Iranul. Câtă vreme va continua războiul din Gaza, aceste grupări se vor întrece să-și arate sprijinul pentru palestinieni, pentru a-și demonstra loialitatea față de sponsorii din Iran și a pentru a primi și mai mult sprijin. Până acum, gruparea Hezbollah nu a deschis cu adevărat un nou front al războiului în nordul Israelului și nici hutiții din Yemen nu au folosit toată forța împotriva navelor cargo din Marea Roșie, pentru că Iranul nu dorește o confruntare directă cu SUA. Însă până și premierul Libanului a adoptat linia Hezbollah și a declarat că în sudul țării sale se poate deschide un nou front împotriva Israelului, dacă va continua războiul din Gaza. Pe de altă parte, premierul Israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nimeni nu va opri Israelul în Gaza, nici măcar Curtea Penală Internaționala de la Haga, unde Africa de Sud a dat în judecată Israelul pentru genocid împotriva palestinienilor. Iar, potrivit The Intercept, Statele Unite au trimis în Isarel, la finalul lunii noiembrie, militari specializați în informații pentru stabilirea țintelor atacurilor cu rachete și artilerie lansat de Israel în Gaza. Care mai sunt liniile roșii ale acestei operațiuni și care este rolul Statelor Unite, al statelor arabe și al Europei în acest conflict?

 

Europa își schimbă repede poziția față de aliații americani. Franța, Italia și Spania au refuzat să participe la operațiunea condusă de SUA împotriva hutiților din Yemen, argumentând că asta nu va ajuta la dezescaladarea în Gaza și Liban. În vizita sa în Egipt, ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat că Gaza și Cisiordania aparțin palestinienilor. Iar premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a mers mai departe și a anunțat că, în cursul actualului său mandat, Spania va recunoaște statul Palestina, chiar dacă UE sau unele state membre vor avea o poziție contrară.

De partea americană, secretarul de Stat Antony Blinken, susținător la nivel declarativ al soluției cu două state – palestinian și israelian –  a efectuat cel de al patrulea turneu în Orientul Mijlociu de la izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas, fapt ce arată cât de greu este pentru America să mai influențeze politica regională. Administrația Biden încearcă să salveze acordurile de recunoaștere a statului Israel de către Emiratele Arabe Unite și alte monarhii din Golf (acorduri încheiate în timpul administrației Trump) și să țină în viață negocierile în vederea unui acord similar cu Arabia Saudită. Însă, chiar înaintea atacurilor Hamas, aceeași administrație Biden a dezghețat 6 miliarde de dolari pentru Iran, țara care face totul pentru a împiedica normalizarea arabo-israeliană. Iar în toata perioada turneelor secretarului de Stat Blinken și a celui al președintelui Biden (pe care liderii Egiptului, Iordaniei și Autorității Palestiniene au refuzat să-l întâlnească) au avut loc nenumărate lovituri împotriva milițiilor susținute de Iran în Siria și Irak, ca urmare a atacurilor împotriva bazelor americane din aceste țări. Niciuna dintre aceste lovituri, nici cele împotriva hutiților din Yemen, nu au avut vreo aprobare din partea Congresului SUA.

Aceasta este, la trei ani de la preluarea mandatului, o față a politicii externe a administrației Biden, cea care a promis apărarea democrației și revenirea diplomației – puține inițiative și multe reacții, preponderent unilaterale, generate parcă de teama că tot mai puține state respectă puterea americană.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

28 de Comentarii

  1. Ne-au demonstrat taiwanezii sambata care e diferenta dintre democratie, dictatura si de ce merita sa luptam pentru cea dintai

  2. De ce am crede in ce se vehiculează și nu ce e in teren? Logic, daca rusica are câștig masiv de teren in ukraina, de ce nu pătrunde pe teren spre Kiev și ataca aerian pe unde apuca și poate dar doar noaptea? Aveți pe acest blog YouTube daca căutați de la anul nou câteva informații reale: https://youtu.be/B2aHo-gsXiI?si=qHm9alLcKDgKJK9G
    Mai e pilotul aviator Denis Davidov care relatează zilnic in ce stadiu e războiul din ukraina, tot pe YouTube. In plus, ukraina(conform calculului numerologic) va fi distrusa dar nu cucerita sau alipita rusicai.

  3. „mishteaux ( the master of your mind) spune:
    09 APR. 2022 LA 22:53
    Marea Britanie are o problema vizibila politic in insistenta de-a distruge COALTERAL desigur (Germania dependenta de gaz-iul rusesc ..cu care insa poate bate la toti indicii o insula fara COMMONWEALTH azi)

    Johnson e constient ca in afara UE si c-o UE in cooperare WIn-WIn cu rusnacii (si ei mai intereati de comert decat de razoaie ideologice azi …dupa …comunsim …in plin capitalism rusesc !)

    ——————-etc———————

    Direct ca concluzia unui expert-EXPERT:
    USA si GB …vor pierde in fata …UE si Rusia ..asta finalizat la sf. 2022 !

    PUUP … pentru unii spun bazaconii …alti retrospectiv ma ridica-n slavile pe care nu mi le doresc !
    (stiu …exact-punctual …prea multe pentru a mai fi …fericit de ce stiu ! 🙁 )”

    tineti ine jocul … rece-cald-caldutz-fierbite in functie der „nimereala” unei solutii prin INTUITIE ? 😛

  4. Mie mi-a demonstrat Trudeau Jr. (Castro) care e diferența, în timpul protestului camionagiilor.
    Da’ nici Australienii și Neozeelandezii nu s-au lăsat mai prejos în timpul Carcalacului.
    Pe scurt, una e DEMOCRAȚIA și alta e AUTARHIA, măRog…😜

  5. „în special afganii care au ajutat trupele americane vreme de două decenii.”
    -la afghani tradatorii se executa impreuna cu familionu….

  6. FRANTA nu pierdea COLONIILE AFRICANE daca
    bancheriilor din spatele lui MACRON
    le pasa de GRAND NATION 🙁 !

    doar prostii (mishteaux nu e inclus) NU STIAU ca in 9 april toata floarea europoimii
    s-a opusa PACII de la Istambul, cu RUSII la KIEW – SUTE DE MII DE MORTI rusi + ucrainei … luati premeditat-bancar in calcul ! 🙁

    mishteaux stia inca dinainte de … 9 april 2022 !

    PS: E de mirare ca dupa atatea dovezi PROPHETICE … mishteaux stia ce nu stia CASA ALBA (care-a inca ascunde 🙁 !)

    faza cu … LLOYD ASUTIN ! 😀 🤞🤦‍♂️🤣🤣🤣

  7. „mishteaux ( un narcisist …absurd.:CUI spune:
    10 APR. 2022 LA 12:53
    @ha,ha

    mie mi-e straniu cum de la stie asa de punctual mishteaux … spunea acum aproape 10 zile …ATENTIE la „9 April ”
    si asa a fost

    putea supne alat data … de exemplu 7 sau 8 April sau 11 sau …22 April … 😀
    Tipul/tipa mi-e straniu misterios … in halul asta de exact …nu poate da indicii …”hint”-uri niciun serviciu secret al lumii !

    Nu zic nimic de faptul ca predictia „24 martie” joi = OM in Ulraina 😉 a foast atat de misterios „ghicita” incat la rusi 2 generali si-au pierdut functiile
    nu zic ca acum in 9 April rusii au facut manevre cu aviatia simuland atacuri NUCLEAR -TACTICE la Kaliningrad (cum naiba putea ghici mishteaux asta ? = e din alta lume ? 🙁 )
    ci zic

    MEGA-STRANIU cum toti …berbecii de frunte in interesele imediate ale UE s-au regasit …straniu misterios EXACT in
    9 April …la Kiew …exact cum un oarecare …postak la o fitzuka …a STRANIU prezis !

    NASOL ! daca la cat deja vizibil ante-stie acest mishteaux …adaug inca 99.5% cat „se lauda” ca stie real …
    mi-e teama ca plictisitul …in UMBRA … e chair „tata lor” … ar fi imposibil ?

    Sa vedem daca MACRON NU(!) prinde turul 2 …si-apoi sa ridicam in slavi geniul informational al … necunoscutului ANONIM!

    Putintica rabdare ! = FRANTA se schimba siguuuuuuuuuur ! 🙂

    [ de la cineva cu un IQ>145 care nu poate gresi …cotidienilor …medianilor !]”

    ❤️❤️❤️

    E clar ca se stia ca PERFIDUL ALBION dupa BREXIT in stare de spaima-catatonica va suge vampiriac seva ukranilor via EFORTURI ECONOMICE DE RAZBOI … USA a castigat pentru uz intern 90% din ajutoarele „date” Ukrainei ? 🙂

  8. „some girl alone spune:
    09 APR. 2022 LA 21:19
    @Mishteaux
    Ce-au pus astia la cale-n … 9 April ?
    De ce …ca prin minune s-a amanat explozia (in mai multe locuri! 😉 ) a conductelor de tranzit daca
    milioane de ukraieni sunt deja 🙁 exilati

    some girl alone (cont.) spune:
    09 APR. 2022 LA 21:19
    De ce masinaria de razboi rusnaca e IN DERIMENTUL NET ukran inca
    finantata prin ele

    …in timp ce presedinte al ukranilor exilati e un etnic … evreu ?
    Ce ne poti spune: Cat timp a fost amanata explozia ?
    Cum ai aflat de PUNCTUAL de: 9 April nu intereseaza pe nimeni !

    🙂
    [principalul-in-tema e ca dupa MIDTERMS politica USA=NATO actuala sa se diametral schimbe … 😉 !]”

    😯😯😯

  9. @ „tibi1”, 15 ian. 2024 la 15:56
    „Ne-au demonstrat taiwanezii sambata care e diferenta dintre democratie, dictatura si de ce merita sa luptam pentru cea dintai”?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! O piesă de teatru sub egida $$oroșijdilor de la CNN. Ca șî la Bukale, dîn 2004 încoa’…
    Dacă chiar pe asta o voiai, ai fi putut revedea „alegerile” dîn Rro’ dîn vremurili lu’ Ceașkă a’ tău, pinguinule: America l-a declarat „democrat” și i-a acordat „Clauza Națiunii Celei Mai Favorizate” (ce amerlocii o dedea „dăcît” dimukrațîilor, nu diktaturilor dîn Est!).

  10. pana ajungi la ‘decizii democrate’ iti sucesc gatul teroristii,tip houthi sau Rusia unde pana rezolva Congresul american pana de finantare,bestia kremlineza ataca la disperare in Ucraina
    la boli grave ,leacuri tari/ori mori ori te scoli…mai slabiti cu ‘democratia’prost inteleasa

  11. Nici babuinii nu mai cred in lozincile cu democratia, falfaite de politrucii americani si slugile lor romanesti si nu numai.

  12. SPANIA va recunoaste INCA ANUL ASTA
    PALESTINA ca stat INDEPENDENT ! 😐

    SHALOM !

    (nu glumesc!)

  13. sa retraga ambasada de la Uasinton,sa intre houthi in CSI ca ii ocroteste Rusia,sa joace la Loz in plic,au atatea posibilitati

  14. Suntem, inca, in epoca „full spectrum dominance” fatata de geniul tufish jr inca

  15. parca Putin a cerut aprobarea Dumei inainte sa atace Ucraina,a primit aprobarea ulterior, dupa o luna ….

  16. PUTIN nu e de capul lui
    de aceea o ucidere a lui
    n-ar schimba deloc politica epurata semit
    a OLIGARHILOR actuali a Russiei !

    Oligarhii vestului fac greseli din disperare economic-bancara … se sigur surpa PIRAMIDA
    PONZI !

    IQ=?
    😉

    [PS: Altceva era ca dupa Jeltzin rusii prin de el numitul Putin nu reuseau epurarea anti-oligarh-semita ! 😐 ]
    SHALOM ! Stiai ca „satmarii” newyoerk-ezi au peste 3,6 miliarde de koko CASH in bancile lor si 12 miliarde in afaceri internationale
    desi sunt ANTI-sionisti ? 😉 NU STIAI ce forta subterana tacauta au ! 😐 ]

  17. DEEP STATE..
    Neica Nimeni, politicieni democratzi cu „palma’n cur” si „tari in gura”
    fac orice pentru a ajunge la comisionul primit de la tertze state (China, Evropa se Est)
    nu conteaza ca afacerea-i pagubeste pe americani, ca le ia locurile de munca, ca ii arunca in razboaie…etc
    important e comisionul…pe care niste birocrati, militari sau fosti birocratzi sau militari il pot face
    preztul e functie de interlocutor…ca tozi sint si au fost salariatzi toata viatza…
    si asa…din soldat devotat al imperiului…devin interlopi urizti de tozti americanii cinstiti si muncitori fie ca sint muncitori sau proletariat…
    de aici cele 70.000.000 (SAPTEZECI MILIOANE DE VOTURI) PENTRU TRUMP

  18. @parere… ” Logic, daca rusica are câștig masiv de teren in ukraina, de ce nu pătrunde pe teren spre Kiev ”
    -pt. ca Kiev are 50% etnici rushi,
    nu vrea nimeni razboi …etnic!

  19. Pentru americanii și britanicii care nu știau încă, aceste articole explică că hutiții din Yemen sunt dușmanii Americii, motiv pentru care trebuie atacați. ———
    Daca am lua in serios aceasta teorie, ar trebuii ca America si Anglia sa descghida un razboi impotriva intregii planete pt. cite tari din lumea asta nu ii inghit pe ei .Incercati doar din simpla curiozitate si intrebati parerea cetatenilor ca sa va convingeti citi ii apreciaza si ii iubesc pe americani si englezi .

  20. Khazarii conduc Rusia,khazarii conduc Ucraina ,khazarii conduc SUA si khazarii conduc Israel..asistam la ghesefturi, nu razboaie ce vedeti e lupta pentru cat mai multi bani si cat mai multi fraieri patrioti rusi, ucrainieni sau arabi, morti,banul sa iasa
    cand nu mai sunt morti,nu le mai dam ajutoare pana nu incep sa se toace iar

  21. Am trait 38 de ani in America si n-am vazut democratie , ci doar……Dollarocratie.

  22. Mai „tibi” (primul comentariu, prima timpenie !), Taiwan-ul este o „tara” (sanchi !) profund corupta, pina la nivel de presedinte si guvern, in care legea o fac Triadele ! Cit despre ramolitul de la Casa Alba (incet incet pe urmele lui F.D. Roosevelt, doar ca ala era atins la picioare iar „bideul cu robinet” la cap) imi place ca mai sint unii care chiar cred ca e in stare sa decida ceva, atunci cind nici la fund nu e in stare sa se stearga singur.

  23. De data asta moshul a sarit un rand, ala cu „repeat the line”…cred c-a adormit inainte s-ajunga cu cititul la randul ala…

  24. Problema principala a lu biden (daca e sa ne luam dupa ultimele lui declaratii), e ca republicanii vor sa interzica in scoli cartile de pornografie lgbt.

  25. Carevasăzică după ce rușii au parcurs 1000km în luna februarie 1943 de la Stalingrad la Poltava, localitatea devenirii lor ca imperiu la 1700, americanii, după Midway, din august 1942 nu înotau la fel de repede spre Japonia și datorită faptului că erau siguri că după înțelegerea parafată cu rușii de la Teheran(noiembrie 1943) vor bombarda Japonia, conform succesului scontat al Operațiunii Frantic, din URSS. Cum rușii văzuseră la 1900 la Tunguska tot felul de obiecte căzute din cer și pârjolind pământul, nu declară război Japoniei, nu permit bombardamente americane de la ei spre Japonia și fac tot posibilul să închidă Operațiunea Frantic în ’44. Nouă, această operațiune cu avioane exclusiv americane și britanice, ne-a adus bombardamentele de la București, Ploiești, Galați, Arad din 1944. Japonezilor le-a adus bozonul Higgs pentru studiu de altundeva decât din țara lui Mendeleev. (Total Commander inposibil de ânlocuit)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.