Cine e nemulțumit de taxele lui Ciucă

Operatorii de pe piaţa jocurilor de noroc online atrag atenţia că impunerea unei taxe de 40% pe retrageri, prevăzută într-un act normativ al Guvernului, va avea ca efect direct reducerea numărului de jucători de pe site-urile licenţiate în România şi migrarea lor către o zona a site-urilor ilegale.

“Înainte de a adopta o astfel de măsură fiscal, trebuie luaţi în considerare o serie de factori. În primul rând, jocurile de noroc online sunt în principal o industrie a divertismentului, nicidecum o sursă de venituri pentru jucători. Conform datelor AOJND, peste 80% din cei care retrag bani în urma participării la jocuri de noroc, retrag sume de până la maxim 1.000 de lei, majoritatea fiind însă mult mai mici, de ordinul a câtorva sute de lei. Practic, vorbim majoritar de cazuri în care jucătorul nu urmăreşte câştigul cu orice preţ ci plăcerea de a concura, în acest fel gambling online fiind mai degrabă o sursă de reducere a stresului cotidian”, a declarat Odeta Nestor, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND).

Potrivit datelor asociaţiei, aproximativ 90% din totalul jocurilor online se desfăşoară pe site-uri licenţiate în România.

Prin impunerea noii taxe şi migrarea jucătorilor, veniturile statului se vor reduce pe termen scurt şi mediu, în loc să crească consideră Asociaţia.

“Am subliniat deseori că România reprezintă un model de succes în ceea ce priveşte legislaţia în gambling. Însă această situaţie depinde de capacitatea autorităţilor de a menţine un cadru legislativ şi fiscal atrăgător”, a mai declarat Nestor.

AOJND estimează că o astfel de taxă ar reduce cu peste 50% taxele plătite de operatorii de jocuri de noroc prin reducerea activităţii. În plus, ar obliga operatorii la reducerea investiţiilor în unităţi de dezvoltare de software locale, în publicitate şi în sponsorizarea sportului.

Membrii AOJND sunt Betfair, eFortuna, Netbet, PokerStars, SportingBet, Stanleybet, Unibet, Baumbet, Betano, Circus, Maxbet, Efbet, Public Win, WinMaster.

Intenţia de a majora acciza la băuturi ar afecta negativ veniturile la bugetul de stat – producători

Spirits România, asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase, îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia Guvernului de a majora acciza la băuturi cu 20%, măsură care ar avea efecte negative asupra industriei, a consumatorilor, dar şi a încasărilor la bugetul de stat.

Asociaţia susţine că măsură Guvernului nu a fost discutată cu industria şi face apel la dialog si responsabilitate din partea decidenţilor pentru menţinerea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale.

„Am aflat din presă de intenţia Guvernului de a include în viitorul pachet de măsuri fiscale majorarea cu 20% a accizei la băuturi spirtoase de la 1 ianuarie 2023. Ne aşteptam la un dialog şi la consultări prealabile cu industria, în condiţiile în care ne considerăm parteneri de dialog ai Guvernului. Ne dorim să funcţionăm pe o piaţă reglementată în mod echitabil, care să protejeze consumatorul, să ofere operatorilor posibilitatea de a se dezvolta şi, desigur, să garanteze obţinerea de venituri pentru buget. Adoptarea unei decizii de majorare a accizei ar avea însă efecte negative atât asupra industriei băuturilor spirtoase cât şi a încasărilor la bugetul de stat, anulând evoluţia pozitivă din ultimii ani şi, implicit, toate eforturile făcute pentru dezvoltarea corectă a domeniului”, a declarat Tudor Furir, preşedintele Spirits România.

„Calculele pe baza datelor IWSR (International Wine and Spirits Research) arată că în 2021 piaţa fiscalizată a băuturilor spirtoase din România (import şi producţia internă) a reluat trendul ascendent dinaintea pandemiei şi a crescut la aproximativ 57.5 de milioane de litri, iar piaţa nefiscalizată a scăzut la 48 milioane de litri. În ciuda faptului că mediul de afaceri şi consumatorii au fost puternic afectaţi de pandemia de Covid-19 şi evoluţiile macroeconomice recente, nivelul echilibrat de taxare al sectorului băuturilor spirtoase a ajutat la menţinerea unui trend ascendent al încasărilor la bugetul de stat din colectarea accizelor. Astfel, datele Ministerului Finanţelor arată o creştere anuală cu 48% a încasărilor bugetare din acciza la alcool etilic, în valoare de 850.20 mil. lei în 2021 faţă de 575.77 mil. lei în 2020.

Spirits România reaminteşte că piaţă locală a demonstrat că majorarea accizei la băuturile spirtoase acţionează în detrimentul pieţei fiscalizate şi conduce la creşterea consumului de alcool ilicit şi scăderea încasărilor la bugetul de stat. Astfel, conform datelor Spirits România, în anul 2013 majorarea cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% şi un impact negativ de aproximativ 2 milioane euro pentru bugetul de stat. În schimb, reducerea cu 30% a accizei pentru alcoolul etilic în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani reducerea evaziunii fiscale, scăderea pieţei nefiscalizate a băuturilor spirtoase cu aproximativ 20%, şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021.

Majorarea accizei ar încuraja consumul ilicit de alcool, cu efecte grave asupra sănătăţii consumatorilor. Totodată, o astfel de decizie va avea impact negativ asupra întregului lanţ valoric al acestei industrii, care asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe şi peste 165.000 de locuri de muncă indirecte, de la producătorii de materii prime şi echipamente până la distribuitori şi sectoarele retail şi HoReCa.

Pe fondul crizelor generate de pandemie şi de războiul din Ucraina, costul materiilor prime s-a mărit cu aproximativ 30-50% şi deja a pus presiune mare pe preţuri. Potrivit calculelor Spirits România, creşterea cu 20% a accizei ar determina o creştere a preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 4.5 lei/litru, ceea ce, coroborat cu creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare, va conduce la diminuarea vânzărilor.

Industria de băuturi spirtoase din România rămâne angajată să dezvolte un dialog susţinut cu autorităţile şi să sprijine eforturile de reglementare a pieţei băuturilor spirtoase într-un mod eficient, transparent şi nediscriminatoriu, pentru a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ predictibil şi funcţional, propice dezvoltării industriei locale. În acest sens, Spirits România a iniţiat demersuri pentru discuţii cu autorităţile privind efectele nefaste ale acestei iniţiative pentru economia românească.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Astia cred ca sperie ei guvernul cu minciunile lor ? Cine fuge de la joaca, din contra, vor juca mai mult sa recupereze castigurile dinainte. E plin de mincinosi in tara asta, ca minciuna nu se plateste !

  2. Tarile civilizate real care tin la economia lor, au lege clara de ani de zile: 1/3 din castig este retinut la firma de la care ai de incasat castigul! Aceasta retinere se imparte procentual la: educatie-invatamant, sanatate, investitii+! Este mentionat clar in lege! Romanica fusereste tot ce inseamna legi si normative in favoarea lichelelor hoate.

  3. Cand esti idiot si vrei sa furi ouale de sub closca cu pene de aur ramai cu buzele in vant!. Asa si onor conducatorii nostri : impozitarea suplimentara a jocurilor de noroc nu va face decat ca operatorul sa transfere aceste taxe pe spinarea viciosilor. In plus, intr-o perioada grea – cum este cea pe care o traversam acum – populimea joaca la diverse prostii loteristice in speranta unor castiguri nesperate care sa-i schimbe soarta. Aplicarea unei taxe de 40% asupra castigurilor nu va duce decat la reducerea drastica a celor care isi pierd banii la aceste sisteme si implicit la pierderi insemnate pentru bugetul de stat. Dar mai conteaza?. Suntem in ra ..hat pana-n gat si chiar nimic nu ne mai salveaza!.Pacat….de mintea prostului cea de pe urma!!

  4. Saraci organizatori! Poate ne spun ce alte venituri se impoziteaza in Romanaia cu 1%?
    Spre aducere aminte: Art 110 din Codul fiscal:
    Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:
    -venit de până la 66.750 lei, inclusiv-impozit 1%
    -venit peste 66.750 – 445.000, inclusiv-667,5+16% pentru ceea ce depășește suma de 66.750

  5. Ca de obicei ai PARERI dar proaste! In Spania de exemplu se impoziteaza doar ce câștigi peste 3 mii de euro iar daca câștigi mai mult se plătește 20% impozit. Iar ,, deșteptul ” care spune că impozitul este doar 1%, îl îndemn să mai studieze un pic și apoi să vorbească! Orice leu jucat în Romania se impoziteaza in momentul pariului, apoi se plătește pentru orice suma 1% ( inclusiv banii pariați) nu doar câștigul! Iar casele de pariuri plătesc impozit pe venit, plus taxe și licențe statului mafiot! Sa nu mai spunem de loteria națională care din toți banii jucați,câștigurile sun de 51%, iar ce rămâne se mai impoziteaza încă o dată la câștigător! Despre ce vorbim ?

  6. Încă nu se știe cum impoziteaza bravul stat român care face și apoi gândește! Impozit 40% doar pe suma câștigată minus banii pariați, sau pe toți banii? Daca sunt pe toți banii statul o sa fie in pierderi pentru că cine este prost sa parieze să iasă în pierdere de dragul politicienilor bătuți în cap care nu gândesc. Sa zicem că pariez 200 de lei pe un meci cu cota 1,33, după ce îmi rețin taxa de timbru( sau cum s-o numi) la pariere, in cazul unui câștig și după impozitarea cu 40% rămân cu mai putini bani decât am pariat! Bravo guvern tâmpit!

  7. Si ramane Mutu fara ‘semnatura magica”:)) Nu vedeti ca toate casele de pariuri sunt dirijate de fosti fotbalisti,v-ati prins ce ‘campionat’de pariuri avem

  8. Jucatorii romani,fie ca vorbim de jucatori de poker sau cei de casinouri fizice,vor boicota legea in bloc.Chiar si asa sunt taxe,atat la depuneri,cat si la retrageri,desi nu se impoziteaza la profit,cum ar fi normal.
    Daca eu azi pierd 10.000 de lei si platesc 2% taxa de depunere,plus aprox 10% taxa site-ului,dar maine castig 5000 la care platesc aceleasi taxe ca mai devreme,dar si inca 40% din ce retrag.Nu numai ca este dubla impunere,dar tinde spre tripla impunere.EU cunosc foarte multi jucatori dispusi sa renunte cu totul(nu vorbesc aici de dependenti,ci de profesionisti).Dependentii vor mai juca o perioada,pana vor considera ca nu mai merita si se vor indrepta spre alte vicii,pentru ca suma viciilor va fi mereu constanta

  9. Ludopoatia afecteaza grav discernamantul. Statul nu trebuie sa permita nimanui sa profite de pe urma dependentei de jocuri de noroc.Nationalizati urgent jocurile de noroc si pariurile sportive!

  10. Dan Olteanu cea mai mare MAFIE este la loteria română deținută de statul român, tot un joc de noroc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.