Cine este James Rodriguez

La turneul final al Cupei Mondiale Brazilia 2014 au fost cel puțin zece fotbaliști pe care îi cheamă Rodrigez. Unul dintre ei se distinge însă și strălucește: columbianul James David Rodriguez Rubio, care a marcat în fiecare meci de până acum şi a dat două pase de gol.

Avea trei ani când Hagi şi Răducioiu băteau Columbia

Golgeter la zi al turnelui, James Rodriguez este considerat a fi unul dintre cei mai buni jucători la World Cup 2014. A spus-o seecţionerul Uruguayului, Oscar Tabarez, imediat după meciul în care Columbia a învins echipa sa cu un sec 2-0, prin golurile marcate de „decarul” columbienilor: „Cred că este cel mai bun jucător al turneului şi nu exagerez spunând asta. Am încercat să-i limităm influenţa în joc, dar n-am reuşit. Sunt convins că va progresa în continuare, pentru că e foarte tânăr. Fotbalul are nevoie de asemenea jucători”, spus Tabarez, citat de site-ul fifa.com.

Puştiul-minune al Cupei Mondiale avea aproape trei ani în ziua în care România învingea Columbia cu 3-1 (două goluri Răducioiu, un gol Hagi) la turneul final care a avut loc în SUA în 1994. Atunci, România câştiga o grupă din care mai făceau parte Elveţia şi SUA. Acum, fotbaliştii români stau în faţa televizorului, iar columbienii alcătuiesc una din cele mai frumoase echipe ale turneului final din Brazilia.

James Rodriguez va împlini 23 de ani în data de 12 iulie, ziua în care se va disputa finala mică a Cupei Mondiale.

Al doilea cel mai scump transfer din Portugalia

Născut în Cucuta, Columbia, James Rodriguez a început să joace fotbal în anul 2006 la echipa de liga doua la echipa FC Envigado, dar a plecat timpuriu în străinătate. La vârsta de 17 ani s-a transferat în Argentina, la Banfield, cu care a câştigat campionatul pentru prima oară în istoria clubului. A urmat transferul în Europa, la FC Porto (2010-2013), pentru ca în prezent să fie jucătorul francezilor de la AS Monaco. Deja se vorbeşte despre interesul pentru el manifestat de marile cluburi din Spania, Barcelona şi Real Madrid.

Preţul lui Rodriguez a crescut fulminant. Dacă în momentul trecerii la FC Porto a plătit pentru el 5,1 milioane de euro, AS Monaco a virat în coturile portughezilor 45 de milioane de euro (al doilea cel mai scump transfer din fotbalul portughez, după cel al brazilianului Hulk). Cota lui Rodriguez era, înainte de turneul final, potrivit transfermarkt, 38,5 milioane de euro.

Cel mai bun om al meciului la debutul în naţională

A debutat în naţionala Columbiei la 20 de ani, într-un meci cu Bolivia, la capătul căruia a fost declarat omul meciului. Odată cu instalarea lui José Pekerman la cârma naţionalei columbiene, Rodriguez a devenit jucător-cheie al acestei echipe.

James Rodrigurez este un veritabil număr 10, putând juca la fel de eficient atât la centru terenului, în spatele vârfurilor, cât şi pe aripa stângă. Are ruperi de ritm fantastice, pase decisive şi sclipiri de geniu. Cel mai recent exemplu este primul gol marcat în optimile de la Cupa Mondială, în faţa Uruguayului, când a făcut stop pe piept, s-a răsucit şi a şutat din voleu lobând-ul pe portarul Muslera, mingea lovind bara transversală înainte de a intra în plasă.

James Rodriguez este căsătorit de trei ani cu Daniela, sora coechipierului său din naţionala Columbiei, portarul David Ospina, şi are o fetiţă de un an, Salome.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.