Cine este șeful acuzat de DNA că a luat mită de 870 mii de euro

Sorin Mîndruțescu, șeful Oracle România acuzat de DNA că a luat mită de aproape 870 mii de euro, este unul dintre cei mai cunoscuți directori executivi din economia românescă și a fost foarte aproape să devină premierul României. Acesta ocupă funcţia de Director General Oracle România din februarie 2008. În această poziţie el are responsabilitatea de a coordona businessul companiei americane pe piață românească precum și coordonarea centrelor de suport tehnic şi servicii ce oferă asistenţă pentru clienţii din România şi din afară ţării. Mîndruțescu s-a alăturat echipei Oracle în martie 2001, timp în care a deţinut funcţii de management. În intervalul 2004 – 2008, el a fost directorul de vânzări regionale al companiei pentru regiunea Europei de Sud-Est coordonând activitatea a 11 ţări, iar în intervalul 2015-2017 a ocupat funcţia de conducere în zona de Soluţii Cloud pentru regiunea Europei Centrale şi de Est.

Printre responsabilităţile sale se numărau dezvoltarea bazei de clienţi, coordonarea proiectelor, crearea echipelor, dezvoltarea strategiilor de business şi adaptarea lor la contextul local şi regional. ”Eu am ajuns să lucrez în Oracle cu gândul că plec după şase luni”, a declarat acesta într-un interviu acordat Adevărul. ”Eu eram bancher. Lucram, pe atunci, la o bancă foarte faină, dar, din cauza unor probleme ale unor acţionari din Turcia, a ajuns la faliment. Mă curta o altă bancă pe atunci, dar eu eram foarte dezamăgit de experienţa anterioară, pentru că simţeam că nu avusesem un simplu loc de muncă. Eram o gaşcă de oameni tineri, de 30 de ani, care conduceau o bancă de succes şi, brusc, cade ca un castel de nisip. În momentul ăla te simţi ca într-o relaţie de amor – te-a înşelat, nu mai vrei. La un moment dat, o agenţie de recrutare din Londra, care-mi propusese un job pe piaţa de capital acolo, un post pe care-l refuzasem, mi-a spus de o firmă, Oracle, care caută o persoană din zona de banking. Habar n-aveam ce făcea Oracle. Am spus imediat că nu mă interesează IT-ul. Au insistat, argumentând că erau în căutare de oameni de business. Două luni mă gândeam că rămân, apoi s-au făcut şase, apoi s-au făcut aproape 20 de ani”, a spus șeful Oracle România.

Înainte de a se alătura echipei Oracle, Mîndruțescu a ocupat poziţii de conducere în cadrul unor bănci din România. Conform Business Magazin, s-a ocupat de-a lungul anilor de coordonarea mai multor proiecte IT, dintre cele mai notabile fiind procesul de design şi aplicare a strategiilor IT pentru Banca Comercială Română – Erste Bank Austria. Din 2004, Mîndruţescu a preluat responsabilităţile asupra operaţiunilor din Bosnia-Herţegovina şi alte 11 ţări din Europa de Sud-Est, de unde a fost şi promovat director general. Anterior, a lucrat la Bancorex şi la Banca Turco-Română, dar a luat parte şi la punerea bazelor Bank Austria Creditanstaldt, actuala Unicredit, ca director de sucursală. Numele lui Sorin Mândruţescu a fost vehiculat şi pentru funcţia de prim-ministru în primăvara anului 2011, în cazul demisiei fostului premier Emil Boc, ştire pe care managerul a numit-o la acea vreme „o speculaţie”.

În ultimii 8 ani Mîndruțescu a ocupat funcţiile de Preşedinte al Consiliului Director al Camerei Americane de Comerț în România, Preşedinte al Consiliului de Administrație a CFR pentru doar cinci luni, iar timp de patru ani a fost Preşedinte al Honorary Patrons. În prezent ocupă funcţia de Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea şi este membru în Consiliul Director Fulbright şi Consiliul Director United Way. ”Oh, am făcut foarte multe trăsnăi care mi-au plăcut foarte mult. În facultate, de exemplu, ca să mă susţin financiar, am lucrat la două radiouri ca reporter. Ceea ce astăzi e Radio France Internationale – RFI, prin anii ’90 se numea Radio Şcoala Delta, care prelua emisiuni produse de RFI Monde şi de redacţia română de la Paris. Ulterior, în ’98, Radio Delta a devenit Radio Delta RFI şi, din 2006, este RFI-ul pe care îl cunoaştem astăzi. Am lucrat o vreme şi la Radio Total, când a fost înfiinţat, în ’93, care era primul radio cu adevărart editorial. Eram reporteri în toată regula. Printre ei, Mircea Badea şi Tudor Muşat. Stăteam toată ziua pe teren şi transmiteam live. Tehnic, eram foarte bine dotaţi: aveam nişte celulare, în sistem NMT – Nordic Mobile Telephone –, care erau cât o valijoară, şi walkie-talkies Maxon, cu care împânzeam oraşul”, a mai spus Mîndruțescu în interviul amintit.
DNA anunță că față de directorul Oracle România, Sorin Mîndruțescu, s-a pus în mișcare acțiunea penală și este sub control judiciar pentru că ar fi luat mită 869.413 euro, în opt situații în perioada 2009-2013, de la reprezentanții unei firme de IT pentru contracte avantajoase. Procurorii DNA au efectuat, în cursul zilei de miercuri, o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

credit foto: oracle.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

6 Comentarii

  1. @Opla: ai dreptate,o chestie interesanta !baiatul asta are grade si la umbra si la soare,e unul din fostii mahari de la Fondul Proprietatea ,in care erau si sunt numai ‘acoperiti”!Cine stie ce razbunare interna a SRI/SIE mai este si asta…

  2. Citind ascensiunea acestui Mîndrutescu DNA il acuza de un mizilic.Mai mult ca sigur ca „a omis” sa le faca parte celor cu „Patria a priori praduitori”.Asta e multimilionar de-ala de formula 1 numai din tradari.N-a ajuns premierul Romaniei din propria-i neglijenta, de lacom.

  3. „În această poziţie el are responsabilitatea de a coordona businessul companiei americane pe piață românească precum și coordonarea centrelor de suport tehnic şi servicii ce oferă asistenţă pentru clienţii din România şi din afară ţării”.
    Roman capabil si bine pregatit care si-a pus materia cenusie cumparata in slujba yankeilor si gangsterilor dupa esecul cu banca turca.
    Ca el sunt milioane ,nimeni nu i-a adunat, emultat sa faca ceva pt.tara noastra, au fugit ca potarnichiile cand s-a dat cu tunurile in ec.romaneasca adusa in stare jalnica, cand au venit „bismenii” cu aere, „marketing” si scule de pacalit si excrocherii.Omul a slujit cu credinta, vanzandu-le secrete si stiind cum merge treaba furnizor fiind locatia SRI unde invartea relatii,altfel nu s-ar fi uitata yankeii si gangsterii pietei romanesti de „capital”la el.A devenit seriful impartirii contractelor care mai de care clientilor buluciti.Nu se stie amplaorea „afacerilor”pe piata autohtona mulsa,acaparata ,iar nenea ala de la Concurenta cu mustatile rasucite alt grobian corupt ce nu urmareste realitatea putregaiului infloritor adus de „investitorii”rapaci.Supusi pana in maduva tentatiilor valutei,banilor,cad prada retelelor din care fac parte,unde nu exista mila ci aruncare in sant daca nu mai sunt necesari scopului AGendei.Oare se vor trezi in al 12lea ceas sa evalueze raul facut Natiei Romane? Altor Natii din lume ?

  4. Un securist. Bancorex si Banca Turco-Romana sunt doua afaceri de succes alaturi de FNI, Caritas, Banca Religiilor… Un securist de succes ca toti securistii de succes din Romanistan de dupa 1989. A mai pus umarul si la ruinarea CFR. Bine a scris cineva mai sus ca asta e un mizilic daca te uiti in biografia dubiosului asta.

  5. ciubuc modest, de intelectual onest, nu ca la nesimţiţii ăia de politicieni, prost crescuţi şi grobieni…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.