Cine se mai revoltă din cauza pensiilor. „Legea are efecte devastatoare”

Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România a transmis joi, că se alătură Federaţiei Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România în demersurile sale pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, care sunt afectate de modificările din sistemul public de pensii.

„ANBRaRo susţine protestul iniţiat de CNDR şi avem convingerea că persoanele cu dizabilităţi, inclusiv cele produse de boli rare, au nevoie de înţelegere, acces echitabil la locuri de muncă, incluziune socială şi încurajare pentru a avea o viaţă activă şi demnă”, se arată într-un comunicat de presă.

Alianţa aminteşte că majoritatea pacienţilor cu boli rare (peste 1.000.000 în România) sunt persoane cu dizabilităţi medii şi severe şi sunt afectaţi direct de aceste măsuri.

„Tocmai persoanele care au contribuit şi s-au străduit să lucreze, în ciuda dificultăţilor create de diagnostic şi limitările impuse de lipsa accesibilităţilor de tot felul, sunt cele mai afectate, pentru că noile modificări legislative din Legea nr. 360/2023 anulează recunoaşterea unui stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi. În felul acesta se descurajează integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, dar se şi subminează recunoaşterea eforturilor acestora de a participa activ în societate”, afirmă sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România, prin modificările aduse de Legea pensiilor nr. 360/2023, drepturile câştigate anterior, prin care se recunoştea un stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi, „sunt anulate”.

„Se introduce o formulă de calcul care are la bază aplicarea unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără a ţine cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilităţi grave şi accentuate, ceea ce produce o diminuare semnificativă a pensiilor acestor persoane. În plus, îngheţarea pensiilor la valoarea din 31 august 2024 şi lipsa oricărei indexări pe o perioadă de 10-15 ani reprezintă o încălcare a dreptului la o viaţă demnă şi a principiului echităţii sociale şi egalizării şanselor. Persoanele afectate vor fi puse într-o situaţie economică şi socială extrem de dificilă, pierzându-se orice recunoaştere a efortului lor de a participa activ la societate, în ciuda limitărilor fizice sau mentale”, se mai afirmă în comunicat.

În opinia reprezentanţilor ANBRaRo, legea „nu recunoaşte” contribuţiile diferenţiate ale persoanelor cu dizabilităţi, având drept consecinţă imediată „reducerea majoră” a pensiilor unei categorii semnificative de cetăţeni.

„Această modificare legislativă este un regres semnificativ pentru echitatea socială, asigurată de legislaţia anterioară care reglementa stagiul de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi, în funcţie de gravitatea acestora. Deşi prezentată ca o reformă, legea are efecte devastatoare asupra celor mai vulnerabile categorii de cetăţeni, punând în pericol însăşi demnitatea lor”, afirmă reprezentanţii ANBRaRo.

 

Pensiile scăzute. Scenariu sumbru pentru luna ianuarie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

50 de Comentarii

  1. „boli rare (peste 1.000.000 în România)”
    Astia inteleg ce scriu? Pai nu sunt de loc rare daca sunt peste 1 milion la 20 milioane locuitori.

  2. Se revoltă mulți declarativ dar… Care partid parlamentar de opoziție , care se declară împotriva acestei legi a declanșat contestarea acestei legi (în totalitate sau anumite articole) la CCR ? Ce partid neparlamentar sau organizație , care se declară împotriva legii, a solicitat Avocatului Poporului contestarea acestei legi la CCR ?

  3. Cica „bese-n cizme” vrea prezident la ordinul americanilor! Cel mai slab militar la toate capitolele care a distrus onoarea militară si pe toți militarii adevărați! O javra ordinara! Prin străini înșine!

  4. nici acum nu vad pensionarii adevarata fata a PSD, plec si eu si las casa unui nepalez, ca vad ca asta se doreste!

  5. eu unul inca astept sa vad un secaturist, militian, politician, porcusor, judecator care sa se planga ca au pierdut ceva… din cate vad, doar sarmanii, bolnavii, aia care au muncit pe minim pe economie, si aia in conditii grele au fost loviti de „recalculare”

  6. Aci,asta cu bolile astea rare de cca 5%,cred ca e o gluma,nu?Numai eu cati stiu „cu glanda” care sunt buni de munca,cu ochii,care conduc masina,cu diabet care mananca si beau de sparg si rad de fraieri,etc.

  7. legea are multe hibePunctul de pensie este calculat prin impartirea la 20 de ani vechime totala, dar la femei media este de maximum 25 de ani, deci femeile sunt defavorizate.
    La calcularea punctelor de stabilitate se ia in calcul numai perioda de contributivitaate nu si vechimea totala, care include studiile superioare si stagiul militar.
    Barbatii sunt favorizati si la acordarea punctelor bonus pentru ca acestea se acorda de la o perioada de contributivitate de 25 ani, deci sunt favorizati babati care au avut o medie a stagiului de 30 de ano, deci majoritatea barbatilor vor beneficia de punctele de stabilitate, in timp ce putine femei vor beneficia de ele.

    Legea o fi fost scrisa de barbati?

    Deciziile sunt pe sistemul „crede si nu cerceta”. se da un numar de puncte fara a se mentiona baza de calcul.

    categoric aceasta lege discrimineaza femeile.

  8. dl X hartia poate tranforma tot poporul in persoane cu boli RARE 1.000.000 adica 25% din pensionari sau 20% din angajatii din Romania…
    Asta este ceea ce unii medici pot diagnostica

    Scandalul la inceput Simion de la AUR care a descoperit ca o persoana a primit o pensie de 4.000 de lei desi in mod real/punctaj era pt 1662 lei.
    Statul i-a subventionat plata salariului, pt ca un angajator care angajaza o persoana cu dizabilitati primeste ajutor financiar de la stat, adica de la Buget.
    Conform legii au dreptul sa se pensioneze dupa un numar mic de ani, nu trebuie sa astepte 65 de ani ca altii carora daca nu au 35 de ani nu se pot pensiona mai devreme si sunt penalizati.

  9. Lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie, 2024 nu si-a propus ca prin recalculare să mărească toate pensiile, ci să eliminăm inechităţile din sistem. Eliminarea inechităţilor înseamnă că acelora care au fost dezavantajaţi în cursul pensionării să li se facă dreptate, iar cei care au fost avantajaţi, în timpul pensionărilor anterioare, chiar dacă după recalculare rezultă un cuantum mai mic, să rămână cu pensia în plată si nicidecum să le scadă. In concluzie, cei cu pensiile mici vor beneficia de o majorare substanţială:
    (Vezi: https://www.cotidianul.ro/gafa-zilei/)

  10. Legea 360 vorbește de pensii pe contributivitate.Persoanele cu dizabilități au alte forme de ajutor. Se face circ în contra acestei legi foarte bune din motive electorale, vor sa jupoaie PSD de voturile care i se cuvin fiindcă de 10 ani se chinuie sa elimine inechități pe 3,8 milioane de pensionari.

  11. Ce mă intrigă cel mai tare nu e că i-a făcut Ciolacu la portofel pe cei care au lucrat în condiții grele ci greșelile grosolane din deciziile de recalculare. Toate fufele proaste cu pile angajate pe șpagă au băgat date false in sistem și sistemul a scuipat la imprimanta numai tampenii. Șefilor de birouri de pensii nu le-au sarit in ochi tâmpeniile noilor pensii fata de vechile pensii! Ce handicapați piloși și prosti/ piloși conduc Romania?

  12. Mai intai trebuia sa se spuna ca pana in 2011 la Revisal nu exista date despre sporuri, prime, acord, etc. Ci doar salariul de baza. Iar Revisal este din 2010. Cartile de munca nu au detalii de munca. Apoi cerute la f. pensionar adeverinte cu aceste date. Mai apoi facuta aceasta recalculare. Dar la noi se pune mereu caruta inaintea boilor pt ca de fapt niste boi ne conduc.

  13. PSD = PNL = USR = Aceeasi mizerie.
    IohaniSS+Ciuca+Ciolacu = Basescu+Boc

  14. Daca bagam un control medical adevarat,nu mituit,va desfiinteaza asociatiile, parazitilor!
    Intai munceste si apoi te imbolnaveste..nu invers,sa va platim o viata,trantorilor

  15. @Paul, teoretic legea isi anunta ca scop sa elimine inechitaile, numai ca de la vorba la fapta e distanta mare.
    Modul in care se calculeaza punctul de pensie, cum se acorda punctele de stabilitate sunt o inechitate evidenta la adresa femeilor, care au muncit!!!

    Cum s-ar spune, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ…Acum inechitatea intre femei pensionar si barbatul pensionar se adanceste.

    Din pacate nimeni nu zice nimic pe principiul „bine ca ni s-a dat ceva” si nu mai cracneste.
    In plus putini pricep ceva din „scrisoarea” caselor de pensie si iau de buna ce i se comunica.

  16. @axon ,

    tocmai aceste puncte de stabilitate, acordate din pixul guvernului, pentru care nimeni nu a virat bani la fondul de pensii , sunt sursă de inechitate.

    La fondul de pensii nu vin bani decât prin cei 25% din salariul brut virat lunar de fiecare contribuabil la fondul de pensii.
    Pentru acești 25% din salariul brut , virat la fondul de pensii, fiecăruia i se acordă un număr de puncte de contributvitate, în raport cu suma virată. Pentru fiecare punct de pensie pe contirbutivitate i se reține la toți aceiași sumă de bani și deci suma reținută pentru un punct de pensie pe contributivitate este aceiași pentru toți, urmează că la puncte de contributivitate egale trebuie să corespundă pensii egale.Asta spune judecata dreaptă!

    Pentru fiecare punct de contributivitate sunt virați la fondul de pensii 3 salarii medii brute pe economie, care corespuns celor 25% din salariul mediu brut pe economie virați lunar timp de un an.

    Fiecărui contribuabil la fondul de pensii, i se acordă anual un număr de puncte de contriutivitate egală cu suma virată în acel an la fondul de pensii împărțită la 3 salarii medii brute pe economie, din acel an..

    Pentru a asigura echitatea în sistemul de pensii, din fondul de pensii nu pot fi dați alți bani la pensionari decât prin punctele de cotributivitate, căci pentdru toți banii reținuți s-au acordat doar puncte de contribuție , iar pentru un punct de contribuție ,fiecărui contribuabil i s-a reținut din salariu aceiași sumă de bani.

    Orice alocare de bani la pensii pe alte criterii, decât cel al punctelor de contributivitate, produce inechitate în sistemul de pensii, deoarece la fondul de pensii nu vin alți bani,de la contribuabili, decât cei prin aceste puncte de cotributivitate.

  17. Cred că înainte de toate, instituțiile abilitate ar trebui cu cea mai mare răspundere să verifice toți beneficiarii de aceste pensii de handicap. Posibil 30% să fie false. În ceea ce privește noua lege a pensiilor, s a făcut dreptate celor care au muncit mulți ani. Inechitatea cea mai mare și furatul unor drepturi constituționale începând cu 2017 se află în rândul pensionarilor militari despre care nu vorbește nimeni. Încercați acest subiect și veți fi oripilati de pensiile mici a militarilor care au avut vechime de peste 30 de ani în sistem. Și să fim sinceri viața unui militar nu se compară cu a unui profesor, ceferist, asistent medical sau chiar miner care au o multitudine de avantaje in. timpul activității

  18. Nene Gavrila ne zici si noua ce avantaje au avut minerii, chimistii, siderurgistii, ceferistii si altii care au lucrat gr 1 si 2 de munca. Militarii merita mai mult cei care au fost pe fronturi de lupta straine sau in KFOR. Restul de au stat acasa.

  19. @Gavrilă,

    nu contează câți ani ai contribuit la fondul de pensii ci, cu câți bani ai contribuit în acei ani la fondul de pensii, pentru că nu iei ani, ci bani de la fondul de pensii.Și pentru banii cu care ai contribuit ți s-au acordat pentru fiecare an lucrat puncte de contributivitate în raport cu cât ai contribuit:tot la trei salarii medii brute pe economie , virate la fondul de pensii ți s-a acordat 1 punct de contributivitate; și acestă regulă s-a aplicat la toți contribuabilii.

    Pensia ta trebuie să fie, nu în raport cu câți ani ai lucrat , ci în raport cu cânt ai contribuit în acei ani la fondul de pensii, deci în raport cu câte puncte de contribuție ai obținut în anii lucrați , adică cu câte salarii medii brute ai virat în fiecare an la fondul de pensii.

  20. @Un cetățean,

    Mulți nu înțeleg că la fondul de pensii nu vin bani decât prin contribuția cu bani la acest fond.Dacă ai făcut lucruri pentru țară și popor, și voiau autoritățile ,sau vor acum să te răsplătească la pensie, ele trebuiau să vireze sau să vireze acum ,banii corespunzători la fondul de pensii și pe care să primești puncte de contributivitate. Sau pentru faptele tale pentru țară și popor să-ți plătească o indemnizație, din dintr-un fond constituit special pentru acest scop , și nu din banii din fondul de pensii, dacă nu au virat banii la fondul de pensii , din care să ți se calculeze puncte de contribuție după regula care este pentru toți contribuabilii.

  21. puncte de stabilitate se acorda si inseamna ceva doar la cei care au lucrat peste 25 de ani,adica doar cei care au iesit la minim 60 de ani femei sau 65 de ani barbati si care au lucrat cca 35 ani femei si 40 ani barbati nu si trantorilor care s-au pensionat cu vechimea de 15-20 ani de munca

  22. Certati-va, certati-va in continuare, caci junii pensionati cu pensii speciale va scuipa semintze pe chelie.

  23. @Dinu,

    Nu înțelegi cum funcționează un fond de pensii. În fondul de pensii nu intră bani decât prin contribuție ,adică cei 25% din salariul brut virat lunar la fondul de pensii și pentru care se acordă puncte de contribuție anual: tot la 3 salarii medii pe economie se acordă un punct de contributivitate .
    Pentru punctele de stabilitate nu a virat nimeni bani la fondul de pensii, dar toți vor să scotă bani de acolo de unde nu au băgat bani; toți vor să ia din contribuția la fondul de pensii a altora prin tot felul de șmecherii tâlhărești: ba puncte de stabilitate, ba pensii speciale , ba indici de corecție și parcacorecție, ba pe numărul anilor lucrați , ba pe lucruri făcute pentru țară și popor, ba te miri ce merite ,care nu au nici o legătură cu contribuția în bani a respectivilor la fondul de pensii.

    Mulți se fac că nu înțeleg că nu poți să iei de acolo de unde nu ai pus bani, că nu poți să iei din fondul de pensii bani dacă nu ai pus bani acolo, și că nu poți să iei din acest fond decât în raport cu cât ai pus ,după o regulă echitabilă, valabilă pentru toți contribuabilii la fondul de pensii.

    De exemplu, dacă statul vrea să acorde puncte de stabilitate , trebuia să fi virat întâi banii pentru aceste puncte la fondul de pensii nominal, pentru fiecare beneficiar de aceste puncte și apoi din suma virată fiecăruia în parte să i se calculeze punctele de contribuție pentru acestă sumă după, regula generală care se aplică fiecărui contribuabil : adică tot la valoarea a 3 salarii medii brute pe economie , în anul virării banilor la fondul de pensii, să se acorde 1 punct de contributiviate.

    Dar legiuitorul a acordat puncte de stabilitate pix ,fără să și vireze banii corespunzători acestor puncte de stabilitate la fondul de pensie mai întâi , ca apoi să i se calculeze din suma virată fiecăruia ,punctele pe contributibitate ,după regula generală.

  24. Probabil sunteti un lucrator in ministerul muncii sau la casa de pensii sau ruda cu Ciolacu. Va recomand sa mai cititi legile vechi si noi. Ceea ce nu stie multa lume este ca la grupele de munca, exista plata in acord. Depaseai planul lunar aveai mai mult la salariu, dar si de aici se platea impozit pt pensie. Or legea de acum nu a tinut cont de acest lucru. Inainte de a se da aceste decizii trebuiau cerute toate adeverintele de munca cu date care nu exista in cartea de munca. Asa ca numai duceti lumea in eroare. Dar de ce nu ziceti nimic de cei cu pensiile speciale si profesionale fara contributie?!!!

  25. @Probabil sunteti un lucrator ,

    citește și comentariul de mai sus .

    La fondul de pensii nu vin bani decât prin contribuție și din acestă contribuție se calculează punctele pe contribuție după regula arătată mai sus.
    Principiul care asigură echitatea în sistemul de pensii este acesta: la contribuții egale pensii egale .
    Și acesta pentru că la sistemul de pensii nu vin bani prin alte merite, decât doar prin contribuție , și omul primește bani și nu alte lucruri de la fondul de pensii.

    Deci în raport cu cât ai virat la fondul de pensii, așadar în raport de punctele pe contributivitate acordate pe suma virată , trebuie să primești bani , după o regulă echitabilă și valabilă pentru toți și mă refer aici la stabilirea cuantumului punctului de pensie pe contributivitate care se acordă pensionarului, pe baza punctelor de contibutivitate, acordate pe suma de bani virată la
    fond.

    Pensiile speciale nu sunt calculate în raport cu contribuia și sunt și ele din cele care introduc inechități în sistemul de pensii.

    Inechități introduc și punctele de stabilitate și indicii de corecție, și toate lucrurile care mai pot fi și nu au legătură cu contribuția la fondul de pensii, deoarece la fond nu vin bani ,decât prin contribuție.

    Prin urmare o judecată dreaptă spune că nu poți lua contribuția cuiva la fondul de pensii , sau o parte din ea pentru a o distribui discreționar, după voința legiuitorului, altor pensionari care nu au muncit pentru ea, și cu atât mai mult, ca în cazul de față, când se iau din banii de drept ai celor cai săraci pensionari, pentru a se da pe nedrept acești bani unora cu pensii mai mari , prin punctele de stabilitate.

  26. D,lor,citiți cu atenție noua lege;sau dat eronat deciziile actuale noi legi.Deoarece:Art.56alin.1 din lege spune clar că pers.cu handicap grav beneficiază de 0,50 puncte suplimentare ptr.fiecare lună etc.respectiv grad accentuat beneficiază cu 0,25 puncte pentru fiecare zi de stagiu contributiv.Art.52,alin.1,litera ( b) din lege.Iar pentru grupe de muncă Art.55alin.1 spune activitatea de muncă în grupa 1si gr.2 și cele deosebite sau in condiții speciale beneficiază:0,25 puncteptr.fiecare zicare au desfășurat activități în cond.deosebite de muncă pină in 2001.respectiv care au desfășurat activități în condiții speciale beneficiază de 0,50puncte pentru fiecare lună etc… Citiți legea360 cu atenție la articolele menționate.Ni sau greșit decizia de calcul și trebuie făcut contestație în baza acestor legii.Multumesc pentrucă am putut fi de folos.Doamne ajută.

  27. @Probabil sunteti un lucrator ,

    Cât privește perioada de până la 1989, în care toate întreprinderile erau bunurile întregului popor și tot profitul realizat de acestea a rămas la stat și nu a intrat în buzunarul unui privat,cum se întâmplă în zilele noastre în firmele private; deci atunci statul a beneficiat de profitul realizat în întreprinderi de muncitorii care lucrau în aceste întreprinderi. Prin urmare, acei muncitori care au lucrat până în 1990 , au adus o contribuție mult mai mare la bugetul statului în comparație cu cei din zilele acestea, deoarece tot profitul realizat de acele întreprinderi intra în bugetul statului , și nu în buzunarul privatului , cum se întâmplă azi când majoritatea întreprinderilor sunt private, și profitul acestor întreprinderi private nu mai intră în bugetul statului.

    Din aceste motive socotesc , că nu mai este nevoie să se scormonească niște arhive , din acea perioadă din care cele mai multe au fost prăpădite, ci este mult mai onest ,ca punctele realizate până în 1990 să fie dublate pentru toți muncitorii care au lucrat până în 1990, iar bani necesari pentru dublarea acestor puncte să fie virați de la bugetul de stat , unde au intrat profiturile întreprinderilor până în 1990 ,la fondul de pensii.

  28. Dutie lasa ne cu aceste explicatii idioate. Fiecare stie cu cat a contribuit si cum. Dar in dorintw de a castiga voturi s- a mers azi pe o lege facuta de mantuiala. Dutie ai ramas cu mintea retardata de repeti acelasi text pe toate articolele acestui ziar. Nici pe vremea lui Ceausescu nimeni nu a facut prostiile de azi ale ministrului muncii. Dupa 1990 statul a gresit cand a trimis la pensie si somaj, apoi alte sute de mii de oameni, cand le a platit cu ajutoare sociale in loc sa creeze locuri de munca.Iar acum a taiat la unii si da la altii. Ce mare contributie la pensie a avut cel cu 35 si 40 de ani de munca cu salariul minim pe economie sau munca necalificata ?!!. Si sunt cu sutele de mii!!! Fata de anul care a muncit 30 ori 25 de ani si a avut salariul dublu!!!!

  29. Articolul este despre persoanele cu dizabilități, adică handicapații care au muncit pentru o pensie. Orbii care a lucrat la cartonaj,de exemplu. Cine vrea să fie în locul lor ? Cine îi invidiază ? Să le iei din pensie acestor oameni este o mare mârșăvie.
    Sistemul bazat pe contributivitate este sursa acestor inechități.
    Poți cotiza la fond și 50 de ani că banii nu-i vei mai primi înapoi.Nu ai timp fizic. Dacă 25 la sută din salariu i-ai pune într-un cont bancar, de preferat în euro, la vârsta pensionării ai avea suficienți bani și te-ar durea în bască.
    Sunt zeci de mii de pensionari care ies din sistem după câțiva ani de pensie iar banii rămân Statului.Care Stat, generos îți plătește ajutorul de înhumare,tot din banii tăi. Minerii au speranța de viață pe la 60 de ani. Asta oficial, pentru că de regulă nu prea apucă 55. Așadar povestea cu perioada mai lungă de mâncat pensia, de la 45 de ani la infinit, este doar o tâmpenie a doamnei ministru.
    Soluția ? Sistemul public de pensii trebuie schimbat.Când fiecare va cotiza pentru el nu pentru altul atunci specialii vor avea o problemă.

  30. …fara suparare, unii care-si dau cu parerea pe-aici habar nu au ce vbesc!…

  31. …au fost legi diferite, in perioade diferite, cu stagii de cotizare si varste de pensionare diferite, cu contributii oprite diferite…punctul de pensie s-a calculat diferit…de aici au plecat decalajele…punctajul lunar= salariul brut al persoanei/ salariul mediu brut/economie comunicat de ins…punctajul anual, punctajele lunare /12…punctajul de pensie=punctajele medii anuale insumate / la stagiul complet de cotizare…

  32. @dutie – erata: „La fondul de pensii nu vin bani decât prin cei 25% din salariul brut virat lunar de fiecare contribuabil la fondul de pensii” Poate ai vrut sa spui 25% din VENITUL brut lunar (se adauga si prime de tot felul sau sporuri acolo unde e cazul)

  33. …aici s-a produs fractura, una este sa imparti o suta la 25 si alta la 35…suta impartita la 35 da un rezultat mai mic decat impartita la 25, si asta erau punctele de pensie!…doua persoane cu acelasi salariu, aceeasi vechime, pensionate fiecare in perioade diferite aveau pensiile diferite, punctajul rezultat era diferit…

  34. …asa a aparut indicele de corectie, in incercarea de a repara aceasta discrepanta…acesta a variat in functie de cresterea pensiilor aflate in plata, pana la valoarea de 1,41…este gresit a se socoti ca ala cu un punct pensionat pe 25 este dezavantajat de cel cu un punct in prezent, ca asta ultimul mai primeste 41%…asta ultimul este echivalentul celui cu 1,5 puncte pensionat anterior…

  35. …fondul de pensii nu este alimentat doar din contributia datorata conform declaratia 112, sunt si alte surse…sunt specificate in lege…

  36. @Un cetățean ,

    se vede că nu vrei să înțelegi cu funcționează, și nu vrei să urmezi calea înțelepciunii, ci doar vrei ca alții să-ți împlinească dorințele tale, cea ce nu este ok .

    Orice om cu judecată , va putea constata că ceea ce am scris nu este tâmpenie , ci este calea de urmat pentru un sistem de pensii echitabil.

    Cine nu vrea să înțeleagă PRINCIPUL : LA CONTRIBUȚII EGALE , PENSII EGALE , căci aici este esența a ceea ce am scris, nu dorește un sistem de pensii echitabil, ci umblă după avantaje personale.Nu poți primi un surplus din bani la pensie, de la fondul de pensii, pe motiv că ai fost pe front, sau orice alt motiv, dacă statul nu ți-a virat mai întâi suma de bani necesară acestui surplus , la fondul de pensii , ca apoi pe baza acestei sume să ți se calculeze punctele pe contribuție care îți revin după regula generală : un punct de pensie pe contributivitate la 3 salarii medii brute pe economie , livrate la fondul de pensii.

    Pentru a asigura echitatea în sistemul de pensii , nu pot fi date pensii decât pe principiul contributivității , căci doar prin contribuție vin bani la fondul de pensii. Nu poți lua bani de la fondul de pensii pe te miri ce motive , dacă nu ai depus mai întâi bani în fond și nu poți lua cât vrei ci în raport cu cât ai depus ,după regula generală adică după câte puncte pe contribuție ai , adică după câte salarii medii brute ai virat în fiecare an în acest fond, la valoarea salariului mediu brut din acel an.

  37. …de-a lungul timpului, la calculul punctajului lunar a fost limitat salariul brut al angajatului la maxim cateva salarii medii brute pe economie, practic oricat ai fi avut salariu nu puteai acumula mai mult de 2/3 puncte lunar…si in prezent am impresia ca este limitat, dar la 5 salarii medii brute…

  38. problema cu grupele de munca…a fost reglementata diferit, in functie de perioadele la care fac referire…ce trebuie stiut: acele persoane plateau cass mai mult decat plateau persoanele care lucrau in conditii normale, in functie de grupa de incadrare…acele 6 luni sau 3 luni nu au fost puse intamp,ator, la un calcul simplu rezulta un fapt, si anume ca acea diferenta in plus la contributii corespundea celor 6 sau 3 luni, ca si contributivitate pt conditii normale…de ce s-a procedat asa, in mod corect?…pt ca acei oameni, fizic, nu puteau lucra mai mult de 20/25 de ani…

  39. …dar, pt grupe, legea 360 a facut o schimbare: in locul procentului de 50% din punctajul lunar care se adauga acestuia, se acorda doar 0,5 puncte…daca un miner, sa spunem, avea 3 puncte intr-o luna, acesta primea, in fapt, 4,5 puncte…dupa noua lege va avea doar 3,5 puncte, deci dispare un punct, adica pensia se micsoreaza…ar parea ca sunt puncte date moca, dar adevarul este ca trebuiau sa echivaleze suplimentul de castig in perioade-cele 6 sau 3 luni- cu suplimentul de contributivitate pt a se calcula, in final, ca si cum omul ar fi muncit in conditii normale…

  40. …aici este problema, ca tot se vorbeste de principiul contributivitatii: oamenii au contribuit suplimentar, calculul de pana acum a fost cel corect, nu cel de acum…acum sunt furati!…sa fim drepti pana la capat, pentru acestia nu se pot acorda puncte de stabilitate pt perioadele adaugate la fiecare an, ei sunt recompensati, sa spunem, de varsta la care se pensioneaza, adica 45/50 de ani…

  41. …punctele de stabilitate sunt o aberatie!…nu au acoperire in contributivitate, nu trebuie sa existe…incurajarea prelungirii perioadei de activitate nu se face prin pomana ci prin calculul corect al punctajului, eliminand elementele pe care nu le putem verifica, gen salariu mediu pe economie comunicat de ins, sau cel pe baza caruia se fundamenteaza bugetul anual al casei de pensii, chiar si cel real, calculat la centima din declaratiile 112, toate cele trei fiind diferite, intre primul-folosit la punctajul lunar si ultimul, 112 fiind o diferenta de 40% in favoarea ins-ului…

  42. …care ar fi cel mai bun instrument?…salariul minim brut pe economie sa fie echivalentul unui punct de pensie!…in acest fel, cel care a muncit cel putin 15 ani pe acest salariu nu va mai fi considerat asistat social si avand acelasi venit cu unul care nu a muncit o secunda in viata lui…iar cel care a muncit toata viata lui, 40/50 de ani tot pe salariu minim ar avea o pensie care sa-i asigure recuperarea a macar 50/70% din contributia varsata la stat…in acest fel, punctajul egal va conduce la pensie egala, fiecare primeste ce merita, cat a contribuit…in acest fel omul este impulsionat sa munceasca atat timp cat poate, cat sanatatea ii permite…

  43. …persoanele cu dizabilitati au fost aspru pedepsite, pe toate caile!…inainte vreme erau cooperative unde acestea lucrau, dupa posibilitati, cu utilaje sau scule adaptate problemelor pe care le aveau…au fost desfiintate!…s-a mai incercat reintegrarea acestora prin facilitati acordate firmelor private care angajau aceste persoane…proiectul incepuse sa functioneze, a venit ponta parca si a anulat facilitatile…absolut toate aceste firme au colapsat…legea prevedea niste stagii de cotizare reduse pt aceasta categorie, asa cum este si corect sa fie…oamenii sanatosi, multi dinte ei spun ca acest lucru nu este corect…este foarte corect!…

  44. …sa luam exemplu, o persoana cu un brat amputat: pai, au unii ambele brate si nu sunt in stare sa faca lucruri, cel cu un brat trebuie sa depuna un efort dublu, se transfera munca facuta de doua main uneia…sa incerce una dintre persoanele normale sa munceasca asa, cu o mana legata la spate, macar o saptamana si sa spuna cum a fost…acesti oameni tre sa faca acest lucru toata viata, mana nu este coada de sarpe, nu creste la loc…

  45. @goguta fara z ,

    Da se înțelege că punctele pe contribuție se calculează pentru fiecare în fiecare an împărțind suma totală virată în timpul anului la la fond, la trei salarii medii brute ,fără nimic o adăugare de alte sporuri la aceste 3 salarii, deoarece 1 punct de pensie de contributiviate este socotit dacă un om cu salariul mediu pe economie virează lunar timp de un anu 25% din salariul mediu brut,fără alte sporuri , la fondul de pensii. Acestă regulă de calcul se referă la timpul actual , se poate ca în trecut contribuția lunară să fi fost diferită , dar tot așa s-a calculat punctul de pensie pe contributivitate , adică 1 punct de pensie de contributivitate era dacă un om cu salariul mediu ,vira lunar timp de un an cotat din salariu ,cât o fi fost ea în acel timp , la fondul de pensii, se socotea conta din salariul mediu fără alte sporuri;acum nu am toate datele cum s-a procedat exact, în cazul în care mai erau și alte sporuri la salariu ,dar logic era ca toată suma livrată la fond timp de un an să se împartă la valoarea cotei din salariul mediu fără sporuri însumate timp de un an și virate la fond , pentru a se obține punctajul de contribuție pe acel an.

    Am scris mai sus care este soluția pe care o consider onestă și de bun simț , pentru perioada de până la 1990, adică toate puncte obținute până 1990 , să fie dublate și statul vă vireze banii necesari pentru dublarea acestora ,din bugetul de stat la fondul de pensii, deoarece profiturile întreprinderilor din acea perioadă au intrat în bugetul de stat și nu ca astăzi când la întreprinderile private, care sunt cele majoritare , acest profit merge la patron , și nu la bugetul statului.

  46. Pesedeala se bazează pe milioane de”suferinzi” pe care-i vezi discutând cu voce tare prin birturile patriwi în vreme ce se tratează cu extract de lichid de parbriz și inhalații cu tutun.

  47. Ăsta e cel mai stabil electorat, și voi vreți să fie luați la puricat! Șiprin sindicatul dvs sunt scribălogi atinși de”boli rare” pentru niscai privilegii ce se dau, de regulă, numai dulăilor patriei, recta pensie întreaga și babană la 25 de ani de”muncă”.(sunt câțiva care o merită dar frecangii sunt cu gura)

  48. Nu merge cu salariul minim sa fie egal cu 1 punct.25% din 3700=925 , 40 de ani munciti = 40 puncte , 40×81=3240, nu poti lua mai mult decat ai contribuit

  49. …ca sa fiu sarcastic, magistratii au pensii de 4 ori mai mari decat contributivitatea…este nu numai cea mai corecta formula de calcul a pensiilor, este singura care elimina factorii variabili…daca intereseaza, vin cu explicatii…nu am mers pana la capat cu formula, s-ar putea ca, dupa scandalul legat de recalculare ca vreunul dintre trolii partidelor, mai rasarit, sa dea solutia si acel partid sa se bata cu caramida in piept ca in sfarsit cineva a facut dreptate…aceasta solutie rezolva inclusiv proportionalitatea intre salarii-va forta elaborarea legii salarizarii unitare-cu cuantumul pensiei…solutia este f simpla dar la figurile care ne conduc nu exista un mediocru sa o gaseasca…repet, solutia este in fata lor, numai ca nu au minte sa o priceapa…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.