Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale (CCR), a vorbit miercuri, la B1 TV, despre controversata Lege a pensiilor, care le-a scăzut multora veniturile pe hârtie.
Întrebat dacă e constituțional faptul că o parte din pensionari au primit decizii de recalculare pe minus, Augustin Zegrean a răspuns: „Nu decizia e de vină, decizia respectă legea. Dacă decizia respectă legea, degeaba îi trimiteți pe oameni la justiție, că n-are ce să le facă judecătorul. Judecătorul nu poate să modifice legea, judecătorul poate să verifice doar dacă modul de calcul care apare în decizie respectă formula din lege. Dacă legea e proastă și legea dă drumul să se întâmple așa ceva, atunci numai la Curtea Constituțională poate să apeleze, numai CCR poate să spună dacă o lege e sau nu constituțională și dacă spune că nu e constituțională, legea va fi pusă deoparte. Nu se va mai aplica acel articol din lege despre care va considera că e neconstituțional sau toată legea. Problema e că oamenii, ca să ajungă la CCR, trebuie întâi să dea în judecată și la instanță să formuleze o excepție de neconstituționalitate, instanța să constate dacă îndeplinește condițiile de a fi trimisă la CCR, sesizată CCR, și abia apoi va merge la CCR. Acolo lucrurile vor dura foarte mult, că acolo se judecă acum dosare din 2019-2020, nu au posibilitatea să sară peste ele”.
Despre situația celor care lucrează în condiții grele și care abia de acum urmează să iasă la pensie, în baza noii formule de calcul, Zegrean a afirmat: „Acolo va fi drama cea mai mare, că cei care vin la pensie o să fie foarte supărați. Nu au ce să facă! Dacă legea așa prevede, asta se aplică. Nu sunt vinovați cei de la Casa de pensii pentru calculele acestea, ei trebuie să aplice legea și atâta tot. Dacă cineva e nemulțumit de lege, trebuie să se adreseze CCR pe calea pe care am spus-o și ei trebuie să spună dacă legea e sau nu constituțională. Dar nu tot ce e rău e neconstituțional”.
Augustin Zegrean a mai declarat că o altă cale este ca asociațiile care reprezintă minerii, de exemplu, sau o persoană particulară oarecare să se adreseze Avocatului Poporului, care poate invoca o excepție de neconstituționalitate în fața CCR, chiar fără să existe un proces, și, din nou, CCR va trebui să se pronunțe, iar de data aceasta cu prioritate.
Ura! Ura ! Trăiască Partidul , Oligarhia , Sistemul Pensiilor Speciale in ” Our democracy ” !!! Așa vrea oare D-zeu ca un gjudecator să aibă pensie de…800.000 lei / AN ( 66.666 lei / LUNĂ ) !!! Băi , șerbilor, sclavilor , mamaligarilor țopârlanilor, moluștelor , pupători de moaște și icoane , vouă vi se pare …NORMAL !!?? Băi, ce ” fără violenta ” !!?? ” Cu paru’, bă, cu paru’!!! ” – a zis un actor la un twc-u !!!
Totusi, care-i problema cu grupele de munca?
O persoana pensionata din familie a primit decizia cu recalculare. Omu’ are 10 ani de grupa a 2-a ptr care are 2,6 puncte pe legea veche.
In legea noua se pastreaza aceasta bonificatie.
De fapt la recalculare din vechea decizie s-a luat nemodificat punctajul deja calculat, Litera G, punctul 1.
La asta s-au adaugat punctele de stabilitate care sunt calculate pe baza NUMARULUI DE ANI LUCRATI. Ai lucrat EFECTIV indiferent de grupa intre 1980-2020, ai 40 de ani vechime lucrati ca baza de calcul.
A mai primit 10 puncte ptr ca a lucrat peste 40 de ani, adica cu 15 peste stagiul de referinta de 25 de ani.
Si atunci care-i problema (fara erori umane de introducere date)? Ca unii lucreaza doar 25 de ani , sau mai putin si nu mai primesc ce se da altora pentru ce au lucrat PESTE 25 de ani?
Mai e ceva care-mi scapa? Care-i problema cu minerii? N-au lucrat nici 25 de ani?
Legea asta daca nu ma insel a fost pusa deacord cu Com. Europeana avand ca scop incurajarea muncii si nu a pensionarii cat mai repede.
Nota bene, specialii deocamdata nu primesc nimic in plus ptr ca se pensioneaza cam la 25 de ani de corvoada, de tineri. Dar n-am nicio indoiala ca guvernul le va „inventa”. Poate sa primeasca puncte de stabilitate incepand deja cu anul angajarii.
Recunosc, nu am studii juridice și sunt un pic impostor când încerc să comentez despre domnul Zegrean, fost judecător CCR. Dar, în viața mea, eu nu am mai întâlnit, citit etc ceva asemănător cu „erata” care l-a scos pe nenorocitul Băsescu din mizerie, ca să nu spun altceva, că sigur voi fi cenzurat. Deci, după părerea mea de profan într-ale justiției, mă apucă durerea de cap ori de câte ori îmi aduc aminte de acea erată care a întors România cu fundu-n sus(thanks, partener strategic!). Revenind, de ce, la subiecte de drept constituțional, se închină televiziunile la Zegrean mai ceva decât la sfintele moaște? De ce să ceri opinia unuia care a făcut cu jet pe România fix din motive de drept constituțional? Până unde poate merge mizeria umană și jurnalistică?
…pt deeper si altii ca el: corect, pensiile in plata se mentin, chiar daca au scazut pe hartie…dar la grupe, in loc de 50% din punctajul lunar se dau doar 0,5 puncte…contributia platita de acesti oameni a fost cu 5/10% mai mare decat cea platita de cei cu conditii normale…asadar, suplimentul de vechime vine sa compenseze aceasta contributie, statul nu da pomana, statul fura!…cat despre pensiile speciale, esti in eroare grava, probabil nu ai televizor…au crescut, in medie, cu 5000-cinci mii-de lei!…vezi ce a spus covrigarul, 3 milioane de pensii sub 3000 de lei care nu vor fi impozitate versus 3, 8 milioane de pensii crescute!… aduna cifrele oficiale, cu cresterile intre 1-500 lei, cele intre 1000/2000lei-lipseste procentul intre 500/1000 si descoperi minciuna!…doar aritmetica!…
Zegrean care a luat cu ambele maini,de la pensia de h-andicap,via pensia de r-evolutionar pana la pensia speciala,ne invata de bine..cate pensii poate acumula un om,CCR poate stabili
Asta-i un fel de naționalizare! Adicătelea,confiscarea dreptului de proprietate! Trăiască PSD! Șmecherii ascunse cu voia .u e.!
Bă, câte pensii ai?…2,3…?…tu vorbesti?…
@Deeper 18:14 – Îți scapă multe – probabil ești de meserie ”clănțău sau hair-stilist : Ai intrat vreodată într-o mină , termocentrală , piroliză , ai urcat la cota 80 pe un furnal noaptea la -20 grade? Voi #trotinetiștilor ziceți că sunteți ”capitaliști , deci dictează capitalul cu care fiecare a contribuit la CASS . Minerii , siderurgiștii etc . au contribuit cu 35 % din salarii de 2-3 ori mai mari față de ale voastre frizerilor/ conțopiștilor care ați contribuit numai cu 20 %. Ei în 20-25 de ani de muncă au contribuit cu sume pe care voi nu le egalați în 50 de ani . Asta la încasări ale statului . La cheltuieli ale statului , vezi căte văduve de 40-50 de ani sunt la Lupeni . Punctele de stabilitate N-AU LEGĂTURĂ CU CONTRIBUTIVITATEA . PT. FIECARE AN LUCRAT DUPĂ 25 DE ANI , Cass-ul plătit a fost luat în calcul la DECIZIA DE PENSIONARE , aceste puncte sunt pt. contributivitate ZERO , sunt mită electorală pt. BUGETOFAGI , COAFEZE , lăutari . Că tot vorbesti de UE. Da Legea e făcută de Banca Mondială și PNRR .E O RĂZBUNARE A #REZISTILOR ÎMPOTRIVA MUNCITORILOR DIN INDUSTRIA GREA , PE CARE ORICUM AU DISTRUS- Minunat ! Cei pe cale de dispariție care au construit ceva aici nu se vor mai bucura mult de ea . Dar să vezi înjurături la cei care ies acum la pensie , după ce au construit și ei căte ceva și ies cu pensie de FRIZERI .
Deeper 18:14 / Citeste ce ti-am scris la celălalt articol . Dacă nu te-ai lămurit adaug : Cei care au grupe de muncă si mai mult de 25 de ani vechime și n-au avut factor de corectie , nu pierd la pensie . Dar în mina de uraniu sau în reactor n-apuci 25 de ani . Ei aveau GRUPA SPECIALĂ cu 20 de ani . Ei au plătit CASS în 20 de ani căt nu plătesc frizerii în 50 . Ei nu supraviețuiesc cât ^moliile din Primării . Oricum se ”duceau , nu era cazul să le mai dea Uie o doză de cianură . / ARTICOL TRUNCHIAT STIMATĂ REDACȚIE – SPECIALUL NEGRU-N CERU GURII DE MESERIE ”ERATIST AL LICURICIULUI , A MENTIONAT AUTOOAREA LEGII – BANCA MONDIALĂ – că doar nu credeați că e ministreasa Bucuria bocitoare , care n-a fost în stare nici măcar să angajeze traducători buni din INGLIȘ.
Zagrean este cel care a scris Erata de la 5 dimineata la suspendarea Baselului ? LaBe1tv este locul lui.
Chioru’ ăsta – un HANDICAPAT – care l-a înscăunat pe alt Chior cu o ” ERATĂ ” sub biciul rican are o pensie cât 60 de handicapați ( ultima dată avea-NUMAI- 32.000 lei / LUNĂ !!! ) … Bă, moluștelor care tot așteptați LEGEA , construiți in fiecare reședință de județ un zid de la Târgoviște !!!
S-a gasit si cine sa-si dea cu parerea! O nulitate care nu indelinea niciuna din conditiile ptr a fi numit membru in CCR, necum ditamai presedintele CCR. In primul rand nu indeplinea principala conditie: nu a fost in viata lui judecator, ci doar jurist la un CAP si apoi la o BJATM.
A fost numit de Basescu Magnificul seful CCR, la fel cum numea si Sulyman Magnificul vizirii.
Individul mai are si tupeul (obraznic!) sa mai iasa cu declaratii publice……[Rumburak]
Logic, Zăgrean are dreptate! Problema e că, costa mult în justiție acțiunile și durează ani grei pentru pensionari, multi nu mai rezista șocurilor primite și e grav, sunt morții guvernului de lux nesimtit, dezumanizat total care nu merita să ajungă la guvernare.
…pt pro.stii-de fapt unul si acelasi- cu postari intre19;22/1933, ceausescu este numele celuimcu erata!…daca nu ati/ai fi funxtionali/functional verificati cu un simplu click!…dar sunteti/esti functional, asta este!…
Macar i-a descurajat pe nervosi, la CCR e loc de reclamat doar peste 5 ani, ca la noi nu mai exista alta instanta, pana si cele care trebuie sa judece apeleaza la CCR. Deh, Constitutie facuta pentru Ion Ilici Iliescul, pana si Constitutia trebuie interpretata !!!
@D.Costin , vad ca sunteti o persoana avizata. Puteti sa detaliati cum a pacut PNRR asta ( si cine e el) minunata lege a pensiilor? Eu stiam ca in PNRR-ul asta a fost inscrisa reforma pensiilor care sa alinieze la principiul contributivitatii toate pensiile din tara , mai ales cele speciale . Va rog .
Românii ar trebui sa iasa in strada ! Este inadmisibil ca pensionarii sa fie pusi in situatia de a chema salvarea cand isi primesc nenorocitele de decizii. Sa ceara PENSII PE CONTRIBUTIVITATE si desfiintarea ”specialitatilor” cu care se indulcesc unii pe spinarea tuturor si pe nedrept . Vai de voi români,ca nu sunteti in stare sa va cereti si sa va LUATI drepturile voastre si va lasati iar calcati in picioare de niste infractori de drept comun.Iar ce se intampla cu cei cu grupe de munca este strigător la cer…
Numai pomenirea numelui fostului presedinte al ccr este o ofensa majora adusa tuturor cititorilor ziarului.
judecatorul poate desfiinta pensiile speciale sau este nevoie sa votam un alt sistem? Unul mai radical?
vezi ca nu TROTINETISTII au creeat sistemul asta de pensii, ci socialistii(sic) de la putere!
Din contra, in cele 8 luni chinuite au incercat sa impoziteze la sange pensiile speciale!
Aceasta lege este corecta si ea vine sa puna cat de cat in acord sumele cu care ai contribuit cu valoarea pensiei in plata.
Cred ca un singur lucru ar mai trebui indreptat in lege si anume cuantumul pensiei pesoanelor cu handicap nu ar trebui diminuat.