Cine și de ce va mai protesta în București

Protest al angajaților din asistență socială la Ministerul Muncii. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS ”Pro.Asist” organizează, marţi, protest la Ministerul Muncii, sindicaliştii reclamând că majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie a dus la diminuarea venitului net în loc să-l crească.

”Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS Pro.Asist, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate „Asistenţă Socială”, declanşează acţiunile de protest privind salarizarea personalului din asistenţă socială ca urmare a lipsei de reacţie a guvernanţilor! Marţi, 20 februarie 2024, ora 10, în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale membrii Federaţiei FNS PRO.SIST îşi exprimă nemulţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor privind salariaţii din asistenţă socială”, au anunțat sindicaliştii într-un comunicat de presă.

Conform Federației, majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie 2024 a dus la diminuarea venitului net în loc să crească.

”70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate „beneficiind” de diminuare în loc de majorare”, au transmis sindicaliştii.

Aceştia afirmă, de asemenea, că, pentru al 3-lea an consecutiv, nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017, iar inflaţia de 14,5% este suportată cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei.

”Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienţilor din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariţia discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială unde asistenţii maternali profesionişti, asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii şi personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradaţia de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, au mai transmis sindicaliştii.

Organizaţia reprezentativă a salariaţilor reclamă că menţinerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic „furt” din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator.

”Aşa cum se ştie, anual, prin Ordonanţele trenuleţ, sporurile salariaţilor din sistemul bugetar şi implicit din asistenţă socială s-au plafonat la cuantumul avut la luna decembrie 2018 acest lucru nefiind normal şi corect faţă de condiţiile de muncă pentru care salariaţii primesc aceste sporuri. Salariaţii din asistenţă socială lucrează peste norma de lucru asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, ajungând la epuizare, fizică şi psihică nici fără a fi remuneraţi conform condiţiilor de muncă în care-şi desfăşoară activitatea! Se ştie, condiţiile de muncă din asistenţă socială sunt vătămătoare şi deosebit de periculoase, risc sau stres şi sunt recunoscute prin legile promulgate în acest sens, iar guvernanţii le plafonează la un cuantum avut acum 6 ani! De asemenea, federaţia noastră a sesizat de foarte multe ori, că nu există aplicare unitară între salariaţii sistemului care ocupă aceeaşi funcţie şi lucrează în aceleaşi condiţii, a procentului de sporuri la care au dreptul. Aplicarea este diferită de la judeţ la judeţ funcţie de disponibilitatea conducătorilor consiliilor judeţene”, se mai arată în comunicatul de presă.

Sindicaliştii afirmă, în plus, că ”lipsa de personal duce la situaţii extreme prin încărcarea personalul existent cu atribuţii suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicaţii majore pentru sănătatea salariaţilor dar şi a serviciilor oferite beneficiarilor de servicii sociale”.

”Federaţia FNS PRO.ASIST a atras atenţia prin toate mijloacele că, interzicerea angajărilor în sistemul de asistenţă socială coroborat cu desfiinţarea posturilor vacante duce la imposibilitatea asigurării continuităţii serviciilor sociale. Recomandările şi măsurile lăsate de instituţiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal şi din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor şi în sistemul de asistenţă socială în cel mai scurt timp”, au mai transmis sindicaliştii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Doar intreb:
    – Guvernul plătește salarii pentru acest domeniu și celor care vin din străinătate și înfiază copii români să îi crească? Întreb pentru că, acești făcători de rău copiilor prin triere contra miră cer salarii uriașe dar nu fac nimic bun pentru copii lăsați in grija lor din Romania! Toți ori sunt agresați, ori violați, ori alungați, ori cerșetori, ori drogați sau infractori in devenire! Nu răspund în fața legii indiferent de infracțiune, că sunt angajați ai aparatului primăriilor!

  2. Uăi, mai asistaț’ social ca vuoi nu-i nime! Dac’ la munca de nghinghic pi car’ o faceț’ salariile-s pria nghici, mereț’ in privat c-scol’ îs cânii cu covrij’ in cuadă…

  3. Păi mo, să să face dosarili dă handicap grav cu șapte însoțâtori. Că toț’ avem grije dă el.
    Șî să să deie ajutoară sociale păntru însțâtori că are salariili mici.

  4. Pt ca n-au fost „rasplatiti” ei si sefii/directorii lor pt moartea fetitei de 4 ani din Timisoara, a batranilor din azile? Protestati, ricat de mic va este salariul oricum il aveti asigurat fara avea nici o raspundere. Alta care e vanzatoare intr-un magazin tremura, ca oricand se poate inchide si ramane pe drumuri, dar voi nu aveti nici o grija sunteti bugetari, platiti uneori inutil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.