Cine sunt cei 83.000 de contribuabili vizați de Ludovic Orban

În jur de 83.000 de contribuabili din România riscă să piardă facilitățile fiscale dacă intențiile lui Ludovic Orban de taxare a celor care lucrează în sectorul IT vor fi puse în practică în eventualitatea în care guvernul PNL va fi votat de Parlament.

Într-un document semnat de Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, se arată că până la data de 30 septembrie 2019 au fost identificați un numă de 83.092 de contribuabili care au beneficiat de scutirea de impozit pe venit în condițiile stabilite de articolul 60, punctul 2, din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator.

„Măsura a fost introdusă în guvernarea Năstase, când exista o impozitare progresivă. Ea a avut un anumit afect în primii 2-3 ani. De regulă, o facilitate trebuie dată pe o perioadă de timp limitată și cu obiective foarte bine stabilite și apoi se renunță la această facilitate”, a declarat recent liderul PNL. În opinia sa, facilitatea nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă și că principiul echității fiscale trebuie aplicat în politica fiscală a statului, pentru că este nedrept pentru ceilalți 7 milioane de angajați plătitori de impozit pe venit.

„Eu am văzut evoluția sectorului IT din România pentru perioada 2000-2018, comparativ cu evoluția sectorului din Ungaria sau Polonia, unde nu există nicio facilitate fiscală de acest gen și aproape nu există nici diferență. Ceea ce înseamnă că această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă. Oricât de antipatic aș fi unora, nu sunt adeptul unor regimuri fiscale discriminatorii, preferențiale. Există un principiu al echității fiscale, care trebuie aplicat în politica fiscală a scatului. Avem o cotă unică de impozitare de 10%. Acum chiar nu e un cap de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de celelalte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit ca unii sa nu plătească acest impozit. După părerea mea, nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități”, a declarat Orban, într-un interviu Hotnews.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

12 Comentarii

  1. misto liberal, renunta la facilitati!!!!! NU E FACILITATE e impozitare diferentita dupa profilul creearii de plus valoare. deci nu dezvolta economia ci o incarca tot pe cea care functioneaza. oare in Romania exista doar impozit pe venituri, celelalte s-au desfiintat? TVA de 19%, impozit pe proprietate, impozit pe transmitere, taxa vanzare, diferite taxe si impozite pe folosinta,taxe cass, taxa cas, toate pe care le plateste papagalul IT prin munca sa si produsul sau, ca doar nu e maturator sau frizer care nu produce plusvaloare.

  2. In anul 2020 cei de la noul PDL se vor feri sa ia masuri antisociale de frica votului de la parlamentare. Daca vor forma guvernul si dupa alegerile din 2020 atunci va veni potopul….

  3. Si ce se dadea de ceasul mortii Orban & Co acuzand PSD-ul ca atenteaza asupra dezvoltarii sectorului IT fiindca salariatii din acest domeniu pierdeau aceasta facilitate in momentul cand s-a trecut partea contributiei la asigurarea sociala de la angajator la angajat.

  4. pentru ca angajatorii sa le poata oferi niste venituri nete decente si in felul acesta sa ramana in tara, desi castiga mai putin decat daca ar pleca, chiar daca aparent se pierde la contributie se castiga din consum/taxe/impozite…acesti IT-isti sunt persoane educate, ele sunt tinere, pot intemeia familii si pot avea copii pe care ii vor educa, ca si Basescu si Orban cauta sa dezbine si sa alunge tinerii, speranta ca Romania nu va pieri…Votati Guvernul Orban si pe iubitul conducator care vor disparitia Romaniei, doar fac parte din migratorii ramasi si din saracii Europei sasii colonizati pt ca la ei acasa mureau de foame

  5. Stai linistit nea Cosmine,nu e Orban atat de prost incat sa isi impoziteze varful de lance!Si daca e el atat de prost:)) ,nu e Iohannis,care nu ii va permite!Dar pensiile speciale,un jaf pentru poporul votant,da, trebuie desfiintate,sunt imorale,social!

  6. De abia astept sa le taie Sicaputaie facilitatile financiare celor din IT care au votat PNL in 26 Mai. Ce ma voi mai bucura, ha, ha, ha!!!

  7. Degeaba vorbiți voi aici ca să nu-i impoziteze pe IT-iști. Măsura este corectă… așa se întâmplă peste tot în lume. Ceea ce voi care comentați contra acestei măsuri, vă faceți că nu pricepeți e faptul că, companiile angajatoare nu plătesc nici ele impozit. Păi e corect domnilor să ai profit de zeci de miliarde de euroi și să nu plătești impozit? Aaaa voi sunteți cumva ăia care-ați ieșit în stradă să-l susțineți pe Joianis când cu ordonanța 13? Voi sunteți ăia care-ați vrut dărâmarea guvernului pe 10 august 2018? Acum o să luați voi MUIE. Măsura asta e cerută chiar de comisia europeană pentru a reduce concurența neloială făcută de companiile românești celor din vest. Acum să va văd tâmpiților cum e cu UE? MUIE.

  8. Lasă căi bine așa… Să vadă și IT iștii cum e . și PNL-ul/PDL coace multe în folosul băncilor , corporațiilor, multinaționale etc

  9. Romani Fericiti(Barna- USR).
    Luati,serviti o placuta/doua de inmatriculare din Suedia-fara PSD,pentru …de la PNL+USR+ALDE+UDMR+++

  10. Taxarea este corecta, fiindca in acest fel se realizeaza fondurile din care sunt obtinute bunurile publice de care si angajatii din IT beneficiaza: scoli la care invata copiii lor, spitale , biblioteci, piete, iluminatul public si curatenia in locuri publice, mijloace si institutii care apara viata si bunurile cetatenilor etc.Ar fi incorect ca , de pilda, angajatii de la salubritate, care risca sa fie accidentati de masini, sa plateasca, iar cei din IT nu.

  11. de aici veti obtine pierderea a 83.000 de cetateni romani plus familiile, plus viitorul Romaniei, nu veti castiga nici un ban la buget, se vor pierde din TVA in general din consumul de la apa la energie, Romania va fi mai saraca si intelectual si fizic, in schimb se vor plati dintr-un PIB mai mic ajutoare pt persoane defavorizate, unele cu fuste, altele cu mustata apti de copceptie de copii, dar nu si de munca, analfabeti, dar au carnet de sofer(dupa afirmatii din presa)…sigur pt aceia nu va faceti griji, pt ca de fapt sunteti reprezentantii unor firme de recrutari care abia asteapta sa fie rau in Romania ca sa-i ademeneasca in Apusul cel vestit, negociindu-le salarii mai mici decat al cetatenilor din acele tari…

  12. Scurt: lucrez in IT. Impozit = plec. Pentru ca pot si e usor si am mai plecat (sunt rezident si al catorva altor tari, cum ar fi si Australia). Banii din salariu mai bine ii cheltui intr-o tara in care impozitul platit il resimt cand ies pe strada. Aici voi plati impozit ca sa fie, in mare parte, furat. In Australia plateam chiar impozit progresiv, dar nu regretam, beneficiam de ceva in schimb. Aici… nu cred.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.