Cine va fi premier al Turciei

Viitorul șef al guvernului turc și al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) aflat la putere va fi Binali Yildirim, în prezent ministru al transporturilor, un aliat fidel al lui Recep Erdogan. Acesta s-a angajat să lucreze într-o „armonie totală” cu președintele turc, transmit agențiile de presă străine.

Vom lucra în armonie totală cu toți camarazii din partid de la toate nivelurile, începând cu președintele nostru fondator și lider, Recep Tayyip Erdogan, a declarat Yildirim, în primul discurs după ce a fost desemnat candidatul unic la succesiunea lui Ahmet Davutoglu în fruntea partidului și a guvernului.

Acesta a anunțat că se va deplasa imediat la Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul țării cu majoritate kurdă, pentru a vizita locul exploziei în care săptămâna trecută au fost ucise 16 persoane. ‘Aș dori să spun națiunii noastre înainte să plec spre Diyarbakir, unde voi lua parte la durerea cetățenilor noștri masacrați violent acolo: națiunea mea nu ar trebui să se teamă, vom înlătura această amenințare teroristă de pe agenda Turciei’, a spus viitorul premier.

Potrivit lui Yildirim, desemnarea sa s-a făcut în urma consultării a aproape 800 de membri importanți ai AKP, iar congresul de confirmare ce va avea loc duminică va fi o șansă de „a întări solidaritatea, legăturile și unitatea”.

AFP relatează că ruptura între premierul Ahmet Davutoglu și președintele Erdogan, omul forte al Turciei, l-a propulsat în avanscenă pe Binali Yildirim, în prezent ministru al transporturilor, marinei și comunicațiilor. În vârstă de 60 de ani, născut într-o familie modestă, Yildirim este un vechi tovarăș de drum al lui Erdogan, alături de care se află de la accederea acestuia la Primăria Istanbului în 1994.

Potrivit observatorilor, principala sa misiune va fi să ducă la bun sfârșit proiectul de modificare a Constituției al lui Erdogan pentru transferul celei mai mari părți a puterilor executive de la premier la președinte.

„Și acum, să lăsam locul regimului prezidențial!”, declara Yildirim după anunțul din 4 mai al retragerii lui Davutoglu.

La precedentul congres al AKP, în 2015, Yildirim obținuse deja sprijinul majorități delegaților, dar a fost nevoit să se resemneze după ce Erdogan l-a ales ca premier pe Ahmet Davutoglu.

Loialitatea sa față de Erdogan l-a făcut deja să dețină mai multe funcții influente în AKP și, aproape fără întrerupere din 2002, portofoliul transporturilor. Lui i-a fost încredințată conducerea unor proiecte de infrastructură faraonice, intens criticate de opoziție și de activiștii de mediu. Printre aceste proiecte se află al treilea aeroport internațional din Istanbul, ce va fi inaugurat în 2017, un nou pod peste Bosfor și un canal între Marea Neagră și Marea Marmara.

Viitorul premier turc s-a aflat în centrul mai multor controverse. În 2004, un tren a deraiat pe o linie de mare viteză nouă, provocând decesul a aproape 40 de pasageri în nord-vestul Turciei.

În 2005, o fotografie cu soția sa, purtând văl și luând masa singură în timp ce Yildirim dejuna la masă vecină, într-o companie exclusiv masculină, a provocat un scandal și i-a adus acuzații de sexism.

Totodată, viitorul premier a declarat că nu a vrut să studieze la prestigioasa Universitate Bosfor din Istanbul pentru că a văzut ‘băieții și fetele așezați și vorbind împreună în campus’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.