Ciolacu, încântat de blocarea vânzării unui tablou

  Marcel Ciolacu a salutat blocarea vânzării la licitaţie a tabloului „Sfântul Sebastian” de El Greco, tablou care face parte din patrimoniul românesc.

O coincidență legată de tezaurele României

„Blocarea vânzării la licitaţie a tabloului „Sfântul Sebastian” al celebrului artist „El Greco”, care face parte din patrimoniul românesc, este o mare reuşită a statului român şi a echipei de avocaţi care ne reprezintă. Îi felicit pe reprezentanţii Ministerului de Finanţe care gestionează acest caz şi pe toţi cei implicaţi în această victorie de etapă, care ne dă încredere că vom recupera definitiv, după zeci de ani, acest tablou de o valoare inestimabilă. Tabloul „Sfântul Sebastian” realizat de „El Greco” este o parte unică a patrimoniului cultural şi a colecţiei naţionale de artă a României. Tabloul a aparţinut regelui Carol I, primul monarh al României, înainte de a fi lăsat moştenire Coroanei României la moartea acestuia în 1914. Acest tablou alături de alte opere de artă au ieşit din România în 1947 şi nu s-au mai întors de atunci niciodată în ţară”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, într-o postare pe Facebook.

Premierul a precizat că în numele Guvernului României a mandatat, prin două memorandumuri adoptate luna aceasta, „ministerele responsabile şi avocaţii noştri să urmărească atât recuperarea picturii prin litigiul iniţiat la Tribunalul Judiciar de la Paris, cât şi blocarea licitaţiei programată pe 5 februarie la New York de către o celebră casă de licitaţii”.

„Faptul că licitaţia a fost oprită şi tabloul a fost reţinut de casa de licitaţii este un prim pas către recuperarea definitivă a acestui tablou care este fără echivoc proprietatea statului român. După zeci de ani, e timpul ca acest tablou de neînlocuit să revină acolo unde îi este locul, în colecţia naţională de artă şi poporului român!”, mai afirmă Ciolacu.

Tabloul figurează pe site-ul renumitei case de licitaţii Christie’s New York, cu o valoare estimată între 7 şi 9 milioane de dolari, la adresa: https://www.christies.com/lot/lot-6520216.

Recomanda 2

3 Comentarii

  1. dacă tablourile au fost scoase din țară de Mihai Hohenzollern, înseamnă că restul care nu au fost vândute sunt la Margareta Duda. pe ea de ce nu o întreabă nimeni nimic?
    parcă era vorba că bietul Mihai a trăit din zarzavaturi pe care le vindea la piață. în realitate trădătorul a plecat cu tablouri de sute de milioane de euro. și a mai avut tupeul să încaseze și pensia pe care i-o plătea Ceaușescu.
    câtă ticăloșie!

  2. ….,,au iesit din Romania in anul 1947″. Au fost scoase ilegal din tara de ,,faimosul rege” Mihai. Cata lasitate !

  3. nepotii ,din Iasi, „ursari” spuneau ca bunicii le-au povestit ca Mihaita si trenul aparat de Anglia au carat lazi intregi,pline, de „chestii” …
    eu credeamca e minciuna ..dar daca tablourile apar asa rapid la licitatii .. eu as cauta persoana care le-a dat tabloul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.