Cioloș face caz de ”credibilitatea” eurodeputaților

Modul în care a avut loc audierea candidaților pentru Comisia Europeană în Comisia Juridică a PE a ajuns să ridice mari semne de întrebare în presa europeană. Se pare însă că nu vor mai cădea capete, în afara celor ale Rovanei Plumb și ungurului Laszlo Trocsanyi. De ce? O sugerează Dacian Cioloș, liderul grupului politic din PE dominat de partidul președintelui Emmanuel Macron: pentru că atacul împotriva comisarului Franței va duce la pierderea ”credibilității” grupului politic care ar iniția un asemenea atac. Sub această protecție tacită a Franței, vor trece mai departe, la pachet, și comisari precum Dubrovka Suica sau Didier Reynders.

”Est-europenii se vor întreba de ce candidații lor sunt singurii expuși criticilor, în timp ce candidata Franței, Sylvie Goulard, însărcinată cu un super-portofoliu, rămâne neatinsă”, scrie Badische Zeitung. Cazul Sylviei Goulard este deja bine cunoscut. Ce va face Ursula von der Leyen în acest caz? ”Răspunsul este evident. Von der Leyen nu renunță sub nicio formă la candidatul președintelui Frantei, care a avut un rol însemnat în numirea sa la conducerea Comisiei”.

Se adaugă cazul viitorului comisar al Belgiei, responsabil pentru portofoliul Justiției! Didier Reynders este implicat în așa-numita afacere Kazakhgate din Belgia și Franța, o afacere în care fostul ministru belgian Armand De Decker a fost pus sub acuzare pentru trafic de influență. Este vorba despre mituirea mai multor oficiali francezi și belgieni pentru încheierea unui acord între Franța și Kazahstan pentru achiziționarea de trenuri și elicoptere, în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy. Potrivit presei, Reynders ar fi implicat și în afaceri necurate în Libia și Congo, fostă colonie belgiană. Un agent secret care îl acuză pe Reynder de corupție a anunțat că va veni cu noi dezvăluiri.

Și totuși ar putea apărea mari probleme pentru Comisia vond der Leyen. ”Dacă Plumb a căzut pentru o afacere dubioasă cu un împrumut electoral, iar Trocsanyi a căzut din cauza legăturilor sale cu un cabinet de avocatură, cu greu ne putem imagina cum Goulard va putea trece prin ochiurile plasei. La fel și Dubravka Suica, care are mari probleme să explice de unde provine averea ei de 5 milioane de euro… Dacă mai mulți comisari vor cădea, am putea avea oare un troc între marile grupuri politice?”, se întreabă ziarul Liberation.

Dacian Cioloș explică de ce va trece comisarul cotestat al Franței

Liberation a discutat cu nimeni altul decât Dacian Cioloș desre această posibilitate. ”Nu există riscul unui mare troc între grupurile politice, fiecare luând ostatic câte un comisar din altă familie politică, ceea ce ar putea duce la validarea tuturor candidaților?”, îl întreabă Liberation pe Cioloș, liderul grupului Renew Europe, al treilea din PE, din care face parte și partidul președintelui Franței și al Sylviei Goulard. ”Dacă am face asta, ne pierdem credibilitatea. Grupurile nu pot lua locul comisiilor parlamentare. În caz de refuz, președinții grupuruilor politice pot cere o altă audiere și o a doua serie de întrebări scrise. Dacă candidatul nu convinge, președintele va cere statului respectiv să facă o nouă nominalizare”.

”Nu vă temeți că o parte dintre eurodeputați ar putea fi tentați să se razbune pe Macron, blocând-o pe Goulard, pentru că Macron a îngropat sistemul ”spitzenkandidaten” (candidații cap de listă)?”, întreabă Liberation. Iar Ciolos răspunde: ”Am auzit vorbindu-se de această tentație, în special în afara PE. Dacă un grup politic se lansează într-o asemenea reglare de conturi, va risca să-și piardă credibilitatea”.

În acest interviu pentru Liberation, Dacian Cioloș mai spune un lucru limpede: ”Nu președinta Comisiei numește colegiul de 26 de comisari, ci guvernele”. Așadar, guvernele sunt cele care numesc comisarii. Este interesant ce are de spus colegul din cadrul USR-Plus al lui Cioloș, Dan Barna, cel care propunea ca președintele României să facă noua propunere pentru Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Eu VÃ ZIC?,,CIOLOS VÃ REZOVÃ ,,ROMÂNILOR,,ECSACTCUM VO REZOLVAT SI ÎN TIMPUL LU?PETROV,DA.CIOLOS O REPREZENTAT ,,FRANTA,,,NU ROMÃNIA,PUNCT.ACUMA SE DISCUTÃ.,CE? REZOLVÃ CIOLOS?CE?REZOLVÃ CE?REZOLVÃ,PE DRACUSE REZOLVÃ ÎNTRE EI…ADICÃ.,PNDLEILOR VÃ REZOLVATI ÎNTRE VOI.REZOLVATIVÃ.,DAR PLECATI DRACULUI SÃ BU MAI AUZIM DE.,,,VENETICI….

  2. Singurele diferente sint doar cele de sume … Iar Ciolos o sluga umila si infecta a nemernicului de Macron.

  3. De ce sa-l intrebam pe Barna ? De unde sa stie el ce ordine urmeaza sa primeasca ? O fi parand el „mare” dar nu-i decat un umil executant de ordin.
    Deocamdata , seful agenturii este Ciolos nu Barna.

  4. Ce cauta mecanizatorul asta agricol acolo? Este total incult si incuiat. Asa puternica a ajuns securitatea incat sa-si trimita toti slugoii unde vrea?

  5. Nu sunt un eurosceptic, dar jocurile de culise la un asemenea nivel decredibilizeaza PE si CE cu repercursiuni legate de viitorul Europei Unite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.