În pofida tensiunilor comerciale, UE majorează exporturile de alimente în China

Cu prilejul unei vizite pe care o va efectua săptămâna aceasta în China, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, spune că obiectivul său va fi majorarea exporturilor de produse agroalimentare spre a doua mare economie a lumii şi păstrarea hranei deasupra tensiunilor comerciale crescute dintre China şi UE, transmite Reuters.

„În comerţul cu alimente, nu există bariere pentru importurile chineze. Intenţia mea este să evit, pe cât posibil, ca agricultura să fie penalizată pentru problemele din alte sectoare, lucru care se poate întâmpla uneori”, a declarat Janusz Wojciechowski, într-un interviu acordat luni la Shanghai.

Vizita comisarului european, care se va prelungi până vineri, vine într-un moment în care China şi Europa se îndreaptă lent spre o situaţie de criză, în condiţiile în care creşterea protecţionismului ameninţă să devină un război comercial total, a avertizat săptămâna trecută Jens Eskelund, preşedintele Camerei Europene de Comerţ din China.

Spre deosebire de sectoare precum panourile fotovoltaice şi noile vehicule ecologice, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene înregistrat un surplus de pe urma schimburilor comerciale cu China. De asemenea, faţă de alte sectoare, comerţul liber de alimente rămâne „un instrument foarte important pentru a asigura securitatea alimentară peste tot”, acesta fiind motivul pentru care sancţiunile occidentale impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei, nu au fost aplicate şi la produsele agroalimentare, a spus comisarul Wojciechowski.

Anul trecut, exporturile UE de produse agroalimentare în China s-au cifrat la 14,6 miliarde de euro, în scădere cu 8%, comparativ cu 2022, în timp ce importurile UE din China au scăzut cu 15% până la 8,3 miliarde de euro.

Wojciechowski a apreciat că există loc pentru creşterea exporturilor UE în China pentru o gamă largă de produse agroalimentare, de la carnea de pasăre şi până la carnea de porc, vită şi chiar şi produse lactate, un segment care este deja într-un stadiu avansat de penetrare în China.

„Putem vedea o extindere a clasei mijlocii de consumatori care caută alimente de calitate ridicată. Asta constituie o şansă pentru producătorii europeni de alimente să îşi majoreze exporturile”, a spus oficialul european.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Unii spuneau ca in Germania a scazut consumul de carne pt ca unii sunt vegani, deci trebuie vanduta undeva productia, iar UE se pregateste sa renunte la agricultura si sa cultive fotovoltaice. Cand le va fi foame le da Ursula niste viermi/greiei si carne ”scoasa” de la imprimanta lui Billy(olita de peste ocean). In Iranda se cheltuiesc sute de milioane de euro pt decimarea septulului , asa ca mai bine ca exporta, decat sa decimeze inutil vitele, iar peste ani vor avea vise ”erotice” cu o farfurie cu biftec…sau o cana de lapte de vaca…

  2. Sclavii din UE maninca resturile viermi si insects gindesc isi tot felul de chimicale China nu este a doua putere economica pe planeta. Este NR 1 ,Amerlocii sint primit pe planeta la crime ,drogati ,pedofili si operatii transexuale

  3. „Spre deosebire de sectoare precum panourile fotovoltaice şi noile vehicule ecologice,” de unde ati scos-o pe asta cu „vehicule ecologice” nu exista asa ceva decat in propaganda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.