Citește ce scrie un profesor despre imnul naţional

Mult Stimați Prieteni ! 

Vă felicit sincer cu ocazia Zilei imnului naţional al României (de fapt al tuturor românilor!) – „Deşteaptă-te române!”. Pentru prima oară a fost cântat oficial la 29 iulie 1848 și a reprezentat simbolul unităţii Revoluţiei Române de la 1848. Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate, pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei. A fost intonat în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878). A fost intonat în Primul Război Mondial, în special, în momentele de grele cumpene, când România era sub pericolul real de a dispărea ca stat de pe harta Europei.  

A fost adoptat drept imn național al Republicii Democratice Moldovenești (1917-1918), fiind cântat de cohortele moldovenești. 

A fost intonat la Alba Iulia la Marea Unire din a. 1918. 

A fost, de asemenea, intonat de ostașii români în cel de-al Doilea Război Mondial, când au eliberat Basarabia. Iar în timpul crizei după lovitura de stat de la 23 august 1944, acest imn a fost cântat în mod spontan de toți și emis pe toate stațiile radio. 

Imnul „Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, fiind arestat timp de aproape o jumătate de secol. Totuși în perioada ceaușistă a fost cântat în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.  

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. 

De asemenea, a fost adoptat imnul național al Republicii Moldova în perioada 1991-1994, până când unui breaz președinte de pe Bâc, mare moldovean, i s-a făcut rușine să-l tot „deștepte” în fiecare dimineață acest frumos imn (observați cât de inspirată î-l cântă această chinezoaică!).  De menționat că timp de 4 ani atât imnul cât și drapelul – tricolorul în cele „2 state românești” erau aceleași. Stema pe tricolorul moldovenesc a apărut mai târziu, la moment nu era realizată. 

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul a. 1998, la aniversarea a 150 de ani de la prima oară cântat oficial – 29 iulie 1848. 

La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de transilvăneanul Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură’‘, pe o melodie culeasă de aromânul Anton Pann.  

Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în a. 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia în a. 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din București, reunită cu fanfara Regimentului „Ștefan cel Mare” din Iași au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În același an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.

Să respectăm cu sfințenie simbolurile naționale – Imnul și Tricolorul.

Cu deosebită considerațiune,

Prof. Univ.Doctor, Valeriu Dulgheru

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

17 Comentarii

  1. Sa nu uitam niciodata ca Romania a dat si Imnul Albaniei(Pe-al nostru steag e scris Unire)si Imnul Israelului (melodia populara”Cucuruz cu frunza-n sus”)!
    Albania a tinut Imnul compus de Ciprian Porumbescu de la Independenta pana in ziua de azi, Romania a schimbat de 7 ori imnul..
    Si astazi sunt cozi de topor care vor schimbarea Imnului „Desteapta-te romane..

  2. Țările lumii au imnuri naționale care fac referire la părțile și trăsăturile pozitive ale națiunii și oamenilor lor. Imnul nostru, care începe cu „Deșteaptă-te române”, nu face decât să ne amintească constant că suntem și vom fi mereu o națiune de mâna a doua, în cel mai fericit caz.

  3. A nu se confunda „desteapta-te” cu „trezeste-te”….

  4. Schimbat sau nu Imnul, este o rusine. Nu cred ca mai este un popor care sa fie elogiat cotropitorul. Toate popoarele si-au dorit libertatea numai noi se pare ca iubim sclavia. Mai mult in Dacia romana colonistii n-au fost ceteteni ai Romei ci din provinciile romane, locuitori din Africa, Asia Mica, etc.

  5. cand or invata romanii care le e steagul? Vedeti pe stadioane cum isi deseneaza pe obraji un steag cu culori ba pe orizontala, ba pe verticala, ba cu rosu-n sus, ba invers… Se uita strainii ca la circ.

  6. Imnul este sfânt. Poate ca și „Doamne, ocrotește-i pe romani” ar merita o sa a pentru ca este mai scurt și mai percutant.

  7. Maria a ajuns Romania sa aiba sapte imnuri!?
    Si statui inchinate cotropitorilor, in timp ce acelea romanesti sunt demolate fr tradatori sub ochii romanilor nepasatori, ignoranti, pagubosi.

  8. @pt corector, ai dreptate, a’ naibii de perfecta, suntem blestemati sa elogiem criminali. Nu exista pata mai neagra in istoria tarii decat cotropirea si distrugerea natiei dacice intrecuta doar de ce se intampla in zilele noastre de executia in masa la care suntem supusi.

  9. Sincer, este pur si simplu un imn denigrator la adresa poporului roman: ne face un popor de adormiti caruia in fiecare dimineatza i se canta sa se destepte.
    Cel mai mare noroc este ca acum se canta mai allegro si a devenit acceptabil. In varianta originala ar fi trebuit sa plangem in hohote in fiecare dimineatza din cauza ca este jalnic, ca un bocet.
    Pacat ca nu s-a acceptat propunerea lui Adrian Paunescu ptr Imnul Romaniei. Uitati-va la imnul Univ Craiova ce capodopera a iesit.
    Sincer, mie nu-mi place si il gasesc mult mai frumos, mai hotarat si mai in spiritul vitejesc romanesc pe ,,Treceti batalioane romane Carpatii”……[Leo]

  10. De departe eu vad lucrurile altfel. Personal as opta pentru TREI CULORI. Dar nu romanii au hotarat schimbarea ci securistii magureni. Erau si sunt exact flamanzii care l-au asasinat pe Ceausescu si au jefuit apoi fara mila tara. Probabil au considerat ca titlul noului imn este mobilizator pentru ei.

  11. Cel care a scris articolul este ori nascut dupa revolutie si crede tot ce i se spune despre perioada predecembrista ori raspandeste informatii false cu buna stiinta.
    Cantecele patriotice pasoptiste au fost interzise pana pe la inceputul anilor 60. In epoca ceausista se cantau in scoala la cor si chiar se invata „istoria” lor.

  12. In Dacia majoritatea populatiei a fost populatia daco-geta. Au fost adusi multi colonisti romani din zona Italiei chiar de la Roma. Este atestata aceasta chiar de gura lui Traian care a spus ca a dus multi din ai sai. Colonistii au fost dusi mai mult in Transilvania si Oltenia….Getii numiti asa de greci aveau numele de la cetatea Ar-getia situata pe malul raului Arges in limba greaca Argesos.In traducere Argesenii…Argetenii…S-a mai pastrat ca nume Argetoaia o localitate in Jud. Arges si nume Argetoianu.

  13. Sigur ca nu referirea la romanii lui Traian este cea care va deranjeaza-mai degraba versurile referitoare la „cnuta” care „se baga” in „vetrele romane”(in locul „iataganului”sau a celor care „vor sa ne rapeasca limba”)),sau elogiul adresat unor personalitati istorice -„Mihai,Stefan,Corvine” este mai deranjant ? ca nu cred ca stiti despre sangele care a sacralizat(la propriu) acest cantec chiar de la apariritia lui;cred ca deranjeaza cel mai mult taioasele versuri care vorbesc despre blestemele „mumei”indurerate de tradarile „fiilor”sai degenerati(astea cred ca sunt -evident-anacronice si jignitoare :”O mama vaduvita de la Mihai cel Mare / Pretinde de la fii-si azi mana de-ajutor/Si blastama cu lacrimi in ochi pe orisicare /In astfel de pericul s-ar face vanzatori”

  14. Traiasca Regele

    Trăiască Regele
    În pace și onor
    De țară iubitor
    Și-apărător de țară.
    Fie Domn glorios
    Fie peste noi,
    Fie-n veci norocos
    În război, război.
    O! Doamne Sfinte,
    Ceresc părinte,
    Susține cu a Ta mână
    Coroana Română!
    ……………..
    Asta Imn frate!
    Daca nu va place,batutilor in cap ,luati de aici :

    Zdrobite cătușe

    Zdrobite cătușe în urmă rămân
    În frunte-i mereu muncitorul,
    Prin lupte și jertfe o treaptă urcăm,
    Stăpân pe destin e poporul
    2

    Trăiască, trăiască Republica noastră,
    În marș de năvalnic șuvoi;
    Muncitori și țărani, cărturari și ostași
    Zidim România Republicii noi.
    ……………………………..
    Dupa gustul si cheful fiecaruia..

  15. Doar Corvinul ar putea deranja asezat alaturi de marii eroi ai romamilor de azi, Stefan si Mihai. Cat despre daci , aia erau primitivi comparativ cu romanii. De ce ar deranja Traian, poate doar pentru ca i-a tinut sclavi pe unii daci. Urmasii dacilor ramasi liberi nu au nici o treaba cu Traian.

  16. Poate pt dvs. o gloata de fugari este idealul inchinarii si supunerii. Eu nu ma supun decat lui Dumnezeu. Atunci cand fugeau de mancau pamantul bunicul meu lupta pt tara si integrarea Transilvaniei. Glorios a fost Mircea Cel Batran, Stefan cel mare si Sfant, Mihai Viteazu, dar nu niste ”nadragi” cu ifose…pastrati umilinta pt dvs. lasati poporul in Plataa Domnului pt ca-I mai presus decat orice muritor.

  17. Nu sunt acel dan care a comentat, dar imi place istoria antica. Poate ai dreptate legat de dacii cuceriti, aceia din m-ti Apuseni. Teritoriul Romaniei i-a cuprins si pe GETII LIBERI, cei ce au format in perioada feudala Tara Romaneasca si Moldova, voievodate care au stiut sa se descurce fara a fi transformate in pasalac sau maghiarizate asa cum s-a intamplat cu urmasii sclavilor din minele de aur. Homer si Herodot au fost impresionati de getii rudele troienilor din Troya, de tirageti victorisi in fata persilor si partilor, iar mai taziu istoria l-a cunoscut pe Alexandru Macedon. In acele vremuri Roma nu exista decat teoretic pt ca arheologic acel 753 iHr se reduce la sec. V iHr. iar marii realizatori de cultura au fost enigmaticii etrusci stapani ai Romei, apoi celtii care in sec. III-II iHr au avut un adevarat imperiu…Sarmisegetuza cu sanctuarele sale astronomice mai vechi decat Stonehenge, asa zisul drum al zeilor de care pomeneste Dimitrie Cantemir, fragmente din Ramayana care l-au determinat pe Papus sa afirme ca Rama a plecat de la Marea Neagra. Toata mitologia greaca. Apoi nordicii cu documentele lor enumerate de Mircea Eliade in care afirma ca: se trag de Zalmoxis si Deceneu, sunt despre un popor neinsemnat? Poate mai gasesti undeva un document despre calitatea „cuielor” getilor mult mai inoxidabile decat tot ce pot obtine unii azi. Nu te voi ajuta sa intelegi Dragonul din Carpati, Consteletie pe cer si stindard le lupta, transformat de unii in lup pt a fi in ton cu haitele de pradatori din Europa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.