Conducerea ArcelorMittal a anuntat, luni, închiderea uzinei siderurgice din Florange, Franţa. Sindicatele au fost anunţate ca 629 de salariaţi sunt în pericol de a rămâne fără loc de muncă. Conducerea Mittal a oferit un interval de 60 de zile pentru găsirea unui investitor care să preia uzina. Furnalele de la Florange sunt închise de mai bine de un an, iar 600 de angajaţi sunt în şomaj tehnic.
Presa de stânga publică studii care arată ca uzina este “viabială şi fiabilă” dacă nu se vor separa secţiile de prelucrare la cald şi cele la rece, aşa cum doresc cei de la Mittal, şi dacă se vor investi 400-500 de milioane de euro.
Unul dintre liderii stângii radicale franceze, Olivier Besancenot-fost candidat a preşedinţie in 2007, a cerut, cu puţin înainte de anunţul Mittal, “rechiziţionarea” uzinei de la Florange, pentru continuarea producerii de oţel. “Mingea este în terenul autorităţilor publice”, “muncitorii trebuie să fie puşi sub control public, trebuie rechiziţionată uzina”, a cerut troţkistul Besancenot, acum liderl Partidului Anticapitalist.
De cealaltă parte, guvernul, prin vocea ministrului Arnaud Montebourg, a expriat soluţia găsirii unui investitor. Besancenot nu este însă de acord şi subliniază ca autorităţile doresc să-şi demonstreze impotenţa. “Guvernul este de partea patronilor, nu a muncitorilor. Pentru a menţine întreprinderile din Franţa trebuie reduse salariile? Din păcate aceasta se pregăteşte să facă guvernul”, a spus Besancenot. “Mie asta îmi suna a cuvinte de dreapta, ale liberlismului”, a reproşat acesta guvernului socialist.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.