Cod roșu de inundații în nord-estul Italiei

Regiunea italiană Emilia-Romagna a rămas sâmbătă sub avertizare cod roşu în timp ce ploile au revenit în nord-estul Italiei după inundaţiile devastatoare din această săptămână care au provocat 14 morţi. Zone extinse se află în continuare sub ape, iar riscul de alunecări de teren este deosebit de ridicat, în special în regiunile din Munţii Apenini, transmite agenţia ANSA.

Noile precipitaţii riscă să conducă la creşterea nivelului râurilor din Emilia-Romagna, care s-au putea revărsa din nou.

Peste 27.000 de persoane au fost evacuate din casele lor doar în provincia Ravenna, unde situaţia este deosebit de gravă, în unele zone apa potabilă şi alimentele fiind insuficiente.

Premierul Giorgia Meloni ar putea reveni în ţara sa mai devreme de la summitul G7 din Japonia în contextul situaţiei de urgenţă.

Fenomenele meteorologice extreme din această săptămână din Italia vin la scurt timp după ce provincia Emilia Romagna a fost lovită de furtuni care au provocat două decese, la începutul lunii.

Conform oamenilor de ştiinţă, evenimentele meteorologice extreme, precum valurile de căldură, furtunile puternice, inundaţiile şi secetele, devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense din cauza schimbărilor climatice cauzate de emisiile umane de gaze cu efect de seră. „Există o conexiune între ceea ce se întâmplă în acest moment în Emilia-Romagna şi consecinţele schimbărilor climatice”, a declarat Mauro Rossi, cercetător la Institutul pentru Protecţia Geo-Hidrologică al Consiliului Naţional al Cercetării (CNR-IRPI).

Bilanţul confirmat al deceselor în urma inundaţiilor catastrofale din nordul Italiei a urcat la 14, vineri, când în regiunea Emilia-Romagna erau în curs de desfăşurare operaţiuni extinse de evacuare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Ca și acum câțiva ani în Germania și Belgia , dezastrele provocate de viituri în Occident afectează întinse suprafețe urbane și rurale ,cu mari daune materiale și umane . Sunt consecința nepăsării , față de infrastructura hidrotenică a statului capitalist , exponentul multinaționalelor interesate de profitul imediat rezultat din investiții în infrastructura de transport , desfacere și vănzarea mărfurilor . Amenajarea complexa a bazinelor principalelor răuri(Olt, Argeș, Dunăre și parțial Jiu, Prut, Siret , afluenți 0Mureș) de la noi in perioada 1970-1990, a eliminat posibilitatea inundațtiilor catastrofale din anii *70, ( dacă punctual în timp si spatiu se produc viituri locale , acestea sunt din cauza defrișarilor ) In ultima perioadă astfel de lucrări ca cele de pe Jiu , Răstorița , Tarnița etc. au fost sistate cu complicitatea trădătorilor din ONG-uri , Justiție , PARLAMENT etc. Mai mult HIDROELECTRICA , Romsilva vor încăpea pe mâna *prădătorilor străini(L-143/2023) , care le vor exploata exclusiv in scopul profitului , atribuțiile PRINCIPALE VITALE pt. oameni- apărarea la viituri, rezerva de apa,calitatea aerului etc. rămânând modice .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.