Codruț Şereş, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat luni pe fostul ministru al Economiei Codruț Șereș la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica. Decizia nu este definitivă. Codruț Sereș a fost condamnat la 4 ani pentru complicitate la abuz în serviciu și doi ani interzicerea ocupării unei funcții publice.

În același dosar au fost condamnați membrii din fosta sau actuala conducere a Hidroelectrica: Eugen Pena (director general) — 5 ani închisoare cu executare; Traian Oprea (director general) — 5 ani cu executare; Nicolae Opriș (șef serviciu) — 4 ani cu executare; George Asan (director Direcția furnizare) — 4 ani cu executare; Victoria Geormăneanu (director economic) — 4 ani închisoare cu suspendare și Iosif Georgeta (director economic) — 4 ani cu suspendare, transmite AGERPRES.

Instanța i-a obligat pe Codruț Șereș și pe ceilalți inculpați să plătească în solidar suma de 1,297 miliarde lei către Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București și ANAF și 3,3 miliarde lei către Ministerul Economiei.

Instanța a mai dispus menținerea sechestrului asigurator pus pe bunurile inculpaților.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Fostul ministru al Economiei Codruț Șereș și cei șase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Procurorii susțin că Eugen Pena a inițiat și a constituit o asociere infracțională împreună cu ceilalți inculpați și, în virtutea funcțiilor de conducere deținute în cadrul SC Hidroelectrica SA, aceștia au desfășurat activități care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societății și bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracțională a vizat modalitatea de contractare a cantităților de energie electrică rezultate din producția proprie și din achizițiile de la alți producători, în condiții total nefavorabile societății și a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național— ramură strategică a economiei naționale, aspect de natură să submineze economia națională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.