
Guvernul a aprobat normele metodologice privind raportarea stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producători, depozitari, procesatori şi comercianţi.
Conform unui comunicat transmis de Executiv, actul normativ prevede realizarea Sistemului Electronic de Raportare al Stocurilor de Produse Agroalimentare din Romania – SERSPAR. Totodată, sunt stabilite termenele de raportare a datelor statistice. Actul normativ conţine şi prevederi privind asigurarea confidenţialităţii datelor.
De asemenea, este stabilită metodologia de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare.
Executivul reaminteşte că prin Legea 105/2023 a fost stabilită modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii şi comercianţii, la nivel naţional, creându-se baza legală pentru elaborarea legislaţiei secundare.
”Evaluarea atentă a elementelor introduse de Legea 105/2023 trebuie să se regăsească pe agenda tuturor operatorilor economici cu activitate în domeniul agroalimentar pentru evitarea eventualelor sancțiuni și pentru eliminarea factorilor de risc de neconformare care ar devia atenția, și resursele, de la activitatea lor principală”. (Av. Silvana Curteanu, Associate SIMION & BACIU)
O inițiativă legislativă formulată în primăvara anului 2022 cu scopul de a completa cadrul juridic menit să sprijine colectarea informațiilor necesare privind cantitățile produselor agricole și alimentare existente pe teritoriul României a devenit recent Legea nr. 105/2023 privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare („Legea nr. 105/2023”).
Conform prevederilor acesteia, începând cu 21 aprilie 2023, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația de a furniza, lunar, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare. Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzii cuprinse între 5.000 și 20.000 lei.
De notat că produsele agricole și alimentare pentru care noua lege prevede obligația de raportare acoperă o gamă variată ce include de la legume-fructe, cereale și semințe, carne, lapte, produse de morărit şi panificaţie, până la apă, ceaiuri sau zahăr, ceea ce expune o diversitate de operatorilor economici la nevoia de a evalua aceste cerințe de conformare.
…am vizionat recent un documentar despre spatiul cosmic…lumina emanata de anumite corpuri ceresti, galaxii etc ajunge la noi, in functie de distanta, si dupa cateva zeci, sute, mii sau chiar milioane de ani…deci, noi descoperim, vedem unele lucruri care, in acest timp, s-ar putea sa nu mai existe…care este legatura cu subiectul articolului?…sa presupunem ca raportarea se face, pt stocul de astazi, peste 30 de zile…in acest interval, dau un tun, vand toata productia…statul se bazeaza, intr-o situatie oarecare, pe raportarea mea, isi face planuri pe blana ursului din padure…
…cum se poate face acest lucru in timp real?…simplu, pornind de la premiza ca operatorii in discutie sunt cunoscuti:se genereaza o baza de date cu toti acesti operatori iar sistemele lor de operare se interconecteaza, toate miscarile produselor apar in momentul in care sunt introduse in sistemul informatic…pur si simplu tratezi problema cum o trateaza o firma cu depozite in mai multe locatii…se numeste gestiunea stocurilor…daca vrei sa stii cum stai in orice secunda, rulezi un raport pe produsul respectiv…o chestiune de secunde…scapa si oamenii de un stres, de eventualele amenzi luate in urma controalelor pe motiv de raportare in fals, raportare aparuta ca urmare a celor descrise in prima postare…
inapoi la comunism. defapt muult mai rau decat a fost. interzicerea banilor cash, orase inchisoare de 15min, vaccinare fortata, ciparea vitelor, credit de CO2..
Dar vitele isi merita soarta. prea proaste sa inteleaga ce se intampla
Ursareeee, e baza de date tip securistic, nu rezolva problema cerealelor din Romania! E un rahat de statistica cucucare care te poti sterge la cur, poti mofifica in plus sau minus ca sa va laudati voi in campaniile electorale, in fata strainezilor tot pentru scopuri personale sau de grup infractional organizat politic, sau, cumva e metoda de santaj la adresa agricultorilor care in timp vreti sa ii agatati sponsori ai partidelor politice in caz ca nu mai aveti resurse de la azile, gaze si droguri?
Romania – tara experiment a s a ta ne lor globaliste. TREZITI-VA! #NU ACCEPTATI!