Combinatul de pe vremea lui Ceauşescu care trage de unul singur

Campanie electorală la Combinatul de Celuloză şi Hârtie din Drobeta-Turnu Severin, prilej cu care aflăm cum ar mai sta situaţia.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a mers miercuri, la Drobeta-Turnu Severin, unde a vizitat Combinatul de Celuloză şi Hârtie, declarând că acesta este singurul loc unde România mai produce celuloză în condiţiile în care există materie primă nu doar pentru producţia internă, ci şi pentru export.

„Este singurul combinat de celuloză şi hârtie care este operaţional în România (…), unde mai producem celuloză, în condiţiile în care avem materie primă cât ar fi necesar nu doar pentru noi, ci să şi exportăm. Am aflat că aici parte mică rămâne pentru România şi o cantitate mare merge la export. Ceea ce ne ajută în compensarea balanţei de deficit comercial. Eu, din ce-mi aduc aminte din datele de la Guvern, de la Institutul Naţional de Statistică, România, din păcate, importă peste 400.000 tone de celuloză. Aici, acum se produc 80.000 tone de celuloză anual”, a spus Ciucă.

El a adăugat că, probabil, o echilibrare se va produce în momentul în care Combinatul de Celuloză va funcţiona la capacitate completă, când va fi deschisă o nouă linie, care este o investiţie nouă şi se va ajunge la 250.000 tone.

„Atunci, să zicem că se echilibrează, deşi tot vom importa peste 100.000 tone de celuloză. Mi se pare destul de greu de acceptat ca având atât de multă materie primă, să nu reuşim să ne producem strictul necesar şi să fim în măsură să rebalansăm acest deficit comercial prin exporturile pe care le putem face. De cealaltă parte, am înţeles că sunt 400 de locuri de muncă aici, ceea ce pentru un oraş ca Drobeta-Turnu Severin este foarte, foarte important. Discutăm de asemenea şi de calitatea forţei de muncă, pentru că sunt ingineri care au salarii mult mai mari şi, desigur, necesită o pregătire pe măsura tehnologiei care se introduce în producţie. Este un model de administrare pe care noi îl promovăm, Partidul Naţional Liberal, şi anume investiţiile, pentru că acestea sunt cele care aduc locuri de muncă, dezvoltare economică, bunăstare. Toate acestea fac parte din agenda politică a PNL, din obiectivelor cu care candidaţii noştri au intrat în campania electorală şi pe care le vor pune în practică în fiecare dintre localităţile unde vor fi aleşi”, a afirmat preşedintele PNL.

Combinatul de Celuloză şi Hârtie, a cărui denumire iniţială a fost CELROM S.A., şi-a început activitatea în 1972, având un output anual de 40.000 tone. În perioada 1999-2000, au fost realizate o serie de upgrade-uri de natură tehnică.

După o lungă încercare de privatizare şi numeroase proteste ale salariaţilor, în 2012, fabrica şi toate anexele şi facilităţile aparţinând CELROM S.A. au fost achiziţionate (capital privat), devenind „Combinatul de Celuloză şi Hârtie S.A.”.

Firma este specializată în fabricarea: semicelulozei din lemn de foioase (unica fabrică din ţară şi una dintre puţinele din Europa); sortimentelor de hârtie fluting semichimică, destinată realizării ambalajelor din carton ondulat pentru legume şi fructe, pizza, electronice şi automotive (cutii pentru seturi motor, cutii de viteze etc.); cartonului ondulat şi a ambalajelor din carton ondulat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8577 Articole
Author

10 Comentarii

  1. La Chiscani cu S de la Sandu, unde se produceau atat celuloza pt hartie cat si celofibra, nu stiu cata celuloza, se producea, dar celofibra era de 120 t/zi X doua fabrici si o sectie de fir cord unde filierele de platine au fost ”pierdute” in Germania. Numai inoxurile, otelurile de inalta calitate din serpentinele de reactie cu un continut inalt de wolfram, placile tubulare de la acid sulfuric, baile de electroliza, o cantitate imensa de otel ”pierduta” prin distrugerea combinatului si vanzarea la fier vechi. sa nu uitam combinatele de fibre sintetice de la Savinesci combinatele de ingrasaminte, flota a IV din lume, implicit santierele navale unde se construiau cargouri, sidelurgia care a fost pusa pe butuci de UE care ne-a obligat sa producel sub 7000 de tone cand retabilitatea era la 9.000 de tone si tot in anii ’90 in presa ne-au obligat sa crestem pretul la curent electric pt a nu mai fi rentabili. Luati presa Capital si Bursa din acei ani si veti vedea binefacerile. Pt apa grea tot combinatul de la Chiscani a produs cea mai buna materie prima ca din valorificare …

  2. aha ..deci mai profitam inca de un harb , din ’89 nu am fost in stare sa facem altele noi -mai productive,mai eficiente- si cand crapa si asta il dam rusilor ptr otel de tancuri ????? 😀
    aaaaaahaaa … deja vu!
    alungi lumea care se pricepe ,in afara, cu slugarnicie si hotie pe salarii de kko … ai rezultate.
    problema nici cand aveti asemenea rezultate nu sunteti in stare 2 partide sa faceti ceva..
    usa emigrarii ati largit-o si mai tare cu pensii si salarii mici

  3. Cu ce realizări mărețe se laudă onor-guvernanții noștri slugoi la Licurici! Că au reușit din multitudinea de unități de producție distruse sau închise să mai repornească una…
    Și Petre Neulander-Roman cu „guvernul” lui (toți cu Steaua lui David) care au dat startul la dezastru stau bine-merci… Și eternul guvernator al Băncii Antinaționale la fel…

  4. MDa, știu un Combinat unde directorul general care e tot liberal câștigă 12.000 euro lunar iar muncitorii 2800 – 3600 lei… asta promovați voi javrele liberale, ciocoismul

  5. S-a trezit marțafoiul slăninos să vorbească! Ce anume? Sa plângă că România, din păcate, importă peste 400.000 tone de celuloză! Sikkktir panarama ordinară, nu cumva din cauza voastră se întâmplă toate astea in Romania? Nu ți-e scârbă de tine, de voi din politica, japițelor împuțite de lux si minciuni?

  6. ”unde a vizitat Combinatul de Celuloză şi Hârtie, declarând că acesta este singurul loc unde România mai produce celuloză în condiţiile în care există materie primă nu doar pentru producţia internă, ci şi pentru export.”

    Este o lauda, sau o critica?! ”Singurul loc”!
    Ac este o industrie distrusa complet de politicienii de dupa Revolutie. Odata cu disparitia acestei industrii de pe piata romaneasca au disparut poate peste 50-100 de articole de prin comert. Nu-i problema le-am importat ingrosand PIB-ul altor tari.

  7. sa va traduc eu ce nu va spune ioana, au aparut brusc bani sa instaleze o linie de productie pentru industria de armament

  8. PSD , PNL și PD au distrus industria României ! ACUM SI LA TOAMNA VIN SA LE DATI VOTUL. ȘI VOI CARE VA UITATI LA TELEVIZOR LE DATI VOTUL.
    Citat de la Ronald Reagan;”sărăcia este cea mai justă pedeapsă pentru prostia unui popor”. Trebuie adăugat si lașitatea lui?

  9. nu zice nimeni ca fabricile alea frumoase si mari ale trecutului consumau de 5 lei si vindeau de 3
    asta e de fapt si celuloza o pierdere de timp daca costa mai mult cartonul produs decat cel din china cei de facut cine cumpara cu suprapret ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.