Comentatorii patetici

Cititorul care semnează Mărgelatu comentează editorialul Cazul Bolborea, semnat de Cornel Nistorescu:

Compoziţia în cauză, cu procese interminabile, depășește cu mult ideea de sculptură clasică, ridicându-se la anvergura şi la ponderea peisagistică a unui obiectiv arhitectural, cu un spaţiu interior şi cu amenajări subterane care pot avea funcţii practice efective: galerii pentru șobolani, spaţii comerciale, consignații, parcări, WC-uri, etc.

Cazul Bolborea

Forma sferică a lucrării în forma de iglu se înscrie perfect în situl pieţei, ea însăşi circulară și cu zăpezi veșnice, ceea ce creează percepţia capului de perspectivă pe care îl oferă lucrarea să fie identic, într-o desfășurare dinamică şi fără hiatusuri, indiferent de sensul de deplasare.
Deşi comemorează un eveniment istoric, un banal centenar, sculptorul a creat o structură spaţială complexă, fără să facă vreo concesie retoricii istoricizante, dar şi fară să sacrifice, într-o abstracţie pură, într-un simplu joc de volume şi de suprafeţe, un mesaj istoric, culinar şi identitar. Colorația alba sublimează Laptele Primordial, mai exact Calea Lactee.

Diferenţa majoră dintre Maestrul Ioan Bolborea şi cei care stau pe margine şi dau sfaturi fără să le solicite nimeni acest efort este că primul face, construiește, lasă urme, mai bea, dar cine nu bea, iar lucrările majore din Bucureşti, Monumentul Infanteriei (în fapt, o bucata din Coșul de Fum de la Auschwitz) şi Caragiale (sau Căruța cu proști răsturnată în Caracal) stau mărturie, în vreme ce comentatorii patetici îşi construiesc opera doar din contestaţii şi din strigăte de luptă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

11 Comentarii

  1. Poate ca omul care scrie comentaruu, are dreptate in felul sau, dar, in materialul respectiv, era vorba strict de japitele politice, care efectiv, isi bat joc de totul din jur! In material era vorba de munca acestui individ si de contractele cu final neserios dar semnat de partile in cauza. Inca ceva, sculptorul poate sa daca ce vrea cu viata lui, este neintersant pentru mine, cum isi asterne asa doarme, punct!

  2. Da, bun comentariu! Unii cititori ar merita coloana lor proprie (a 5-a?) in Cotidianul!

  3. Misto conopida, smecher autorul. Asa se umplu orasele de mizerii declarate opere de arta, pe banii fraierilor.

  4. Imi cer iertare, dar nu vad ce legatura are sculptura asta cu Marea Unire de la 1918. Mai degraba cu niste obsesii carnale, daca priviti ansamblul mare si nu detaliile (desi probabil ca si omuletii aceia mici sunt in pielea goala).

    A transforma Marea Unire intr-o unire trupeasca mi se pare o bataie de joc. Domnul Bolborea probabil ca se infioreaza vreo 5 secunde ori de cate ori se gandeste ce metafora geni(t)ala i-a fatat imaginatia.

    Nu mai spun ca proiectul aprobat initial, cu care a castigat concursul, nu avea absolut nici o legatura cu varianta finala:

    https://greatnews.ro/ioan-bolborea-monumentul-marii-uniri/
    (sau cautati pe internet)

    Cred ca nici domniei sale nu i-ar conveni sa se duca la farmacie cu o reteta de antibiotice si sa primeasca anticonceptionale in locul lor. Dar poate ma insel.

  5. la „teatru national”
    zici ca e azil de leprosi!
    (parca a disparut Traian ala cu putza-n catzeaua ciudata?)
    (mai e si tzaranistu/penelistu de la C.C.,
    bol-borea mamaia sa blesteme….)

  6. Un morman urias de bibelouri alineate militareste, omuleti identici ca la un spectacol ceausist pe stadion, toti identici, toti in extaz – asta este un super-mega-kitsch neo-sovietic ! Este atat de idiot incat devine aproape misto…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.