Comerțul cu gaze al României, arbitrat de Ungaria

Un ordin al ANRE lămurește cum se va face, de acum încolo, exportul și importul de gaze al României cu țările UE, adică nu numai cu Bulgaria și Ungaria, ci și cu Austria – hub-ul Baumgarten, de unde firmele locale aduc marfă: prin intermediul Budapestei. Omologul maghiar al Transgaz, FGSZ, va găzdui licitațiiile de capacitate pentru comerțul bilateral cu gaze al României. “Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
Art. 1. Rezervarea capacității de transport în punctele de interconectare a Sistemului național de transport al gazelor naturale din România cu sistemele de transport ai gazelor naturale din statele membre ale Uniunii Europene, denumite în continuare punctele de interconectare, se va efectua prin intermediul licitațiilor organizate în cadrul Platformei Regionale de Rezervare de Capacitate, denumită în continuare PRRC, operată de „Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság” — FGSZ Ltd., cu respectarea Regulilor de operare a PRRC și a calendarului de licitație publicat anual de către Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem de Gaze Naturale — ENTSOG”, se arată în ordinul citat.
Cine face rezervarea de capacitate decide practic cine, când și câte gaze poate să aducă sau să livreze la extern gaze, având astfel un rol cel puțin la fel de important ca producătorul de gaze. În acest caz, Ungaria va deține acest rol, în locul României.
Se confirmă astfel proiectul lansat încă de anul trecut, la inițiativa Transgaz, prin care sunt transferate la Budapesta  mecanismele de arbitraj pe exportul / importul de gaze al României. Publicația noastră a relatat despre proiect, am și precizat că, în piață, inițiativa Trasgaz a provocat stupoare, dar voci oficiale care să critice sau să se opună nu au fost, totul a fost trecut sub tăcere și, ce era un proiect, a devenit oficial acum.
Ironic, Transgaz este obligată de ANRE să publice ordinul pe pagina proprie, deși de la Transgaz a plecat către ANRE propunerea. “”Art. 5 — Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A.  are obligația de a publica pe pagina sa de internet, în limba română și în limba engleză, prezentul ordin, Regulile de operare a PRRC, precum și prevederile acordurilor de interconectare pentru punctele de interconectare, încheiate între Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. și operatorii sistemelor de transport adiacente din statele membre ale Uniunii Europene învecinate României, relevante pentru derularea contractelor de transport.”

Cum se fac jocurile

România are inteconexiuni  gaziere cu Ungaria, pe la Arad, cu Bulgaria, pe la Ruse, și cu  Republica Moldova, în punctul Ungheni. Toate sunt însă de capacitate mică, cel mult 1,7 miliarde mc anual. În schimb, conexiunea ce s-a deschis, de la 1 ianuarie, pe Tranzit 1 Isaccea  – Negru Vodă (conductă pe care, de decenii, o rezervaseră rușii ca să-și transporte gazele către sudul Europei) are o capacitate foarte mare, astfel încât devine un element cheie al fluxului de gaze din zonă, pentru că poate fi inclusiv calea de evacuare pentru resursele Mării Negre.
În acest moment, din pricina neînțelegerilor cu Ucraina, rușii nu mai trimit pe aici gaze către sudul Europei, având opțiunea Turk Stream. Nu înseamnă încă că așa vor rămâne lucrurile și în viitor, mai ales că nici relațiile dintre Moscova și Ankara nu sunt cele mai bune, așa că este posibil ca ruta de tranzit din Dobrogea să redevină foarte importantă în ceea ce privește fluxul gazelor în Balcani și, mai departe, până în Italia. De asemenea, în codițiile în care, în cele din urmă exploatarea gazelor din Marea Neagră se va face, aceasta este ruta de evacuare de mare capacitate prin care resursele ar putea să fie exportate, pentru că poate face joncțiunea cu BRUA, care are ca scop să ducă gaze în Austria, prin Ungaria.
Ba chiar, Ungaria a intrat într-un conflict mocnit cu Bruxelles-ul, când a anunțat că ar vrea ca BRUA să se oprească la ei, și ungurii să facă alocarea regională. În aceste condiții, este de neînțeles, pentru România, de ce rezervarea de capacitate pe totate exporturile/importurile României este dată Ungariei, în schimb, este perfect de înțeles, pentru vecini, de ce o obțin.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1067 Articole
Author

10 Comentarii

  1. de ce nu-l intreaba nimeni pe Dragnea?
    Cine e bara-bara cu UDMR-ul, cine oare?
    Si pe urma ne vaitam ca babele, ca ne-au furat ungurii.
    Noi ne-am lasat furati, ba chiar votam hotii de peste 30 de ani!

  2. Zilele trecute cotrocenistul urla nemotivat la psd dar in legatura cu aceasta afacere, de ce nu urla la ungarica?! Ghiciti voi!

    • Bai @parere,
      Cu parerea cam ca proasta in targ.
      Cine a negociat cu bozgorii? Nu iubitii tai Draknev si Tradiceanu?

  3. Pe bune!??ai fost tu acolo si ai vazut asta ?Daca ai vazut de ce nu te ai dus la plavan sa i spui ?Plavanul nu vede ?El este seful CSAT ,el este in fratia serviciilor ,el ce paste acolo ?Sau il doare in pix El a matrasit gazele la exonn pe degeabaScarosenii nebune Da va dracului cu tot cu homalaul vostru fatalau!

  4. Ia vedeți întâi de toate cum îl chiamă pe directorul de la Agenția NAȚIONALĂ de Reglementare în domeniul Energiei (de la noi). O mai fi oare această ANRE națională românească sau de altă naționalitate!?

  5. Rezervarea capacității de transport în punctele de interconectare a Sistemului național de transport al gazelor naturale din România cu sistemele de transport ai gazelor naturale din statele membre ale UE, potrivit legii TREBUIE SA O FACA ROMANIA!
    ARTICOLUL 2(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative…(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.Teritoriul ARTICOLUL 3(1) Teritoriul României este inalienabil.(2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional.Nici-o entitate- ANRI,TRANSGAZ ETC.NU POT TRANZACTIONA IN NUMELE LOR PROPRIU administrarea gazelor produse pe teritoriul Romaniei, ca producator,de o alta putere straina ,deoarece nici-o putere straina nu poate administra productia ROMANIEI,lezand suveranitatea administrarii sale pe teritoriul sau ,prin cedarea acestei administrari altui stat.CA ATARE REZERVAREA PRODUCTIEI DE PE TERITORIUL SAU O FACE ROMANIA,ca STAT SUVERAN,Ungaria putand face ARBITRAJUL!”Proiectul lansat încă de anul trecut, la inițiativa Transgaz, prin care sunt transferate la Budapesta mecanismele de arbitraj pe exportul / importul de gaze al României”,este un „MECANISM DE A”RBITRAJ”,ce se refera la EVENTUALE LITIGII ! TRANSGAZ-ul NU PUTEA CEDA ,IN NUMELE SAU PROPRIU -REZERVAREA DE CAPACITATE A ROMANIEI SUVERANE, CATRE UNGARIA , „cedand rezervarea cu arbitraj cu tot,la Budapesta”.SUNT COMPETENTE DIFERITE, intre „rezervarea capacitatii ” si „arbitraj”,iar odiosul ANRE NU putea emite un „ordin”de confirmare cu ironiile de rigoare !ADICA UNGARIA are si „rezervarea de capacitate” si „arbitrajul”, cu alte cuvinte SUVERANITATEA ROMANIEI, DISPARE! In mod UNILATERAL, UNgaria face TOTUL!Cerem intrarea in legalitate, anchetarea si pedepsirea jivinelor!

  6. tu ceri pedepsirea lui Dragnea???
    Mai sa fie, prea il jughinesc toti, incepe sa-mi para rau de el, zau…

  7. @ileana, Scrie-ne despre Veronica și Viorel, lasă-ne cu problemele cu cu co co comerțul pentru cei care se pricep!

  8. Bai securistilor, ce tot ii dati cu Dragnea ? Adunatura de hahalere. Ala era de mult la puscarie. Ordinul a fost semnat la 22 Noiembrie 2019 cand era instalat deja guvern penedelist. Iar presedinte era sasul iohannis care n-a scos o vorba.

  9. @Pai Ilenuto @qwe-
    Martafoilor, d, cer pedepsirea lui Dragnea !
    Daca a fost el la butoane si nu niste mafioti de la Transgaz, mafioata Trainsilvaniei si alui Kovesi cu frate-sau si echipa lui de „frati kovesisti”.
    si daca la ANRE nu au fost aceiasi bulibasi ordinari care slujesc orice de la UJE mai putin Romania, legile ei-
    Nemernicii astia nu mai asculta de Ro si interesele ei si isi fac „cartea”,”slujba”. cu ordinele pe care le primesc !
    AM CERUT MEREU DESFIINTAREA ACESTOR „Agewntii”. agentii la propriu , de capul lor si tradatoare pt. ca se supun si habar nu au de principii juridici sii alte alea care se maninca cu pregatire si nu cu prica in pantaloni de slugi ordinare la ordine fata de UE si alti angrosisti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.