Proiect ANRE

Ungurii vor face jocurile pe autostrada gazului dintre România și …Bulgaria

FGSZ Ungaria, omologul român al Transgaz, se va ocupa cu rezervarea de capacitate (închirierea de către operatori a spațiului fizic pe conductă, în vederea transportului ulterior de volume) pe gazoductul Tranzit 1 Isaccea – Negru Vodă, care va pompa, de la 1 ianuarie 2020, gaze din România în Bulgaria și invers. Acest fapt, care poate părea bizar, ca o companie din Ungaria să decidă cum, cine și când să realizeze comerț cu gaze în sudul Europei, între Bulgaria, Grecia, România, apoi și Ucraina, este precizat distinct într-un proiect de ordin al ANRE care vizează modificarea legislației secundare care să facă tocmai acest lucru posibil. Practic, acum este în desfășurare un proces legislativ care să dea controlul comerțului cu gaze dintre noi și bulgaria, greci și ucrainieni statului ungar, pentru că FGSZ este deținut de statul vecin.

Iată paragraful în cauză: “În vederea asigurării începând cu data de 1 ianuarie 2020 a fluxului bidirecțional pe conducta de transport T1 este necesară modificarea cadrului de reglementare existent astfel încât acesta să permită rezervarea capacității de transport în punctele conductei T1 în conformitate cu regulamentele europene prin intermediul platformei regionale de rezervare de capacitate (RBP) operată de FGSZ (operatorul de transport din Ungaria)”. Pentru a vă edifica, atașăm integral documentul ANRE. De menționat, Autoritatea emite legislație secundară pe rezervările de capacitate la solicitarea și în colaborare cu Transgaz, deci aici putem găsi inițiatorul acestui act normativ.

 

Potrivit unor surse din piață, există multă nemulțumire în energie cu privire la instaurarea arbitrului ungar pentru fluxul bidirecțional de gaze dintre România și Bulgaria în punctul Negru Vodă“Sigur că este ciudat că un stat care nu este implicat direct în comerțul de gaze va fi responsabil cu rezervarea de capacitate. Transgaz ar trebui să motiveze de ce se întâmplă așa. De ce a acceptat să ni se ceară asta de la Bruxelles, motivându-se că noi nu am avea experiență. Poate și Consiliul Concurenței ar avea ceva de spus în privința asta, au precizat sursele.

Pentru context, trebuie spus că, de la 1 ianuarie, se deschide fluxul bilateral cu gaze dintre România și Bulgaria pe conducta T1 Isaccea – Negru Vodă. Bulgartransgaz a semnat acordul propus de Transgaz pentru asigurarea fluxului bidirecțional de gaze pe conducta Tranzit 1 Isaccea -Negru Vodă, pe care, până acum doi ani nu treceau decât gaze rusești, în tranzit către Europa de Sud. De la 1 ianuarie 2020, pe aici vor putea curge cantități dinspre și către Bulgaria, cantitățile putând fi, cel puțin, teoretic, foarte mari, având în vedere că gazoductul are o capacitate de până la 8 miliarde de metri cubi. „Prin adresa nr. 69553/22.11.2019, înregistrată la ANRE sub nr. 101930/22.11.2019, SNTGN TRANSGAZ SA ne informează asupra finalizării și semnării actului adițional nr. 4 la Acordul de interconectare cu BULGARTRANSGAZ EAD, acord care permite realizarea fluxului bidirecţional”, se arată în documentul mai sus menționat. 

Acord mai mare, regional, susținut de UE

Asigurarea fluxului de gaze dintre noi și bulgari este parte a unui acord mai mare, între România, Bulgaria, Grecia și Ucraina, susținut de Bruxelles: „menționăm faptul că, în cadrul CESEC, a fost semnat în anul 2016 un Memorandum de înțelegere între reprezentanții Greciei, Bulgariei, României și Ucrainei conform căruia, până la sfârșitul anului 2019 se va asigura fluxul bidirecțional de gaze naturale prin conducta de transport T1 Negru Vodă 1/Isaccea 1”.

Deocamdată, gazele vor curge , bidirecțional doar între noi, bulgari și greci. Ulterior, vor curge și între noi și ucrainieni, Transgaz efectuând lucrări la conducte pentru ca acest lucru să fie posibil. Deocamdată, Naftogaz nu a semnat cu Transgaz acordul pentru fluxul bidirecțional, pentru că există neînțelegeri cu privire la locul unde ar trebui amplasată tația de măsurare. Atât România, cât și Ucraina ar vrea ca stația să fie amplasată pe teritoriul ei.

România are inteconexiuni  gaziere cu Ungaria, pe la Arad, cu Bulgaria, pe la Ruse, și cu  Republica Moldova, în punctul Ungheni. Toate sunt însă de capacitate mică, cel mult 1,7 miliarde mc anual. În schimb, conexiunea ce se deschide pe T1 Isaccea  – Negru Vodă (conductă pe care, de decenii, o rezervaseră rușii ca să-și transporte gazele către sudul Europei, și pe care au abandonat-o) are o capacitate foarte mare, astfel încât devine un element cheie al fluxului de gaze din zonă, pentru că poate fi inclusiv calea de evacuare pentru resursele Mării Negre. În aceste condiții, este de neînțeles de ce rezervarea de capacitate este dată Ungariei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1067 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Si din acest motiv a fost daramat guvernul legitim, pentru a se permite o noua instrainare…

  2. Cum,bre, e de neinteles? Pentru ca romanii ,,nu poate si nu vor”. De ce sa ne obosim sa gandim strategic, adica la viitor. Gandesc altii pentru noi, in timp ce pe plan intern ne batem cu pesedeaua pentru apararea statului de drept.

    Las’ ca vine @lili acum si va explica cat e de bine si frumos da fii sclav la unguri, Bruxelles si multinationale.

  3. DE CE OARE NU POLONIA SA FIE PE POST DE MEDIATOR? EVITATI-I PE UNGURI DIN ORICE. SUNT UN „PACHET DE PROBLEME”

  4. Ticaloasa tradare a intereselor Romaniei. Acesta este pretul platit UDMR-ului pentru daramarea guvernului si investirea noului guvern condus de ungurul Orban. Strainii votati cu ardoare de romani isi aduc la indeplinire programul de distrugere totala a Romaniei. Felicitari popor roman, condus de un neamt si un ungur.

  5. Vai ce nenorocire! Apoi dragilor de ce mai construiți autostrăzi și conducte spre ungaria? Există viață și în Est. Treceți Marea cu vaporul până în Turcia de acolo în Iran, Pachistan și de acolo o luați drept înainte de unde ați venit.

  6. Imperiul AUSTRO/UNGARO- RUSO- CHINEZ–va fi soluţia ++ba nu este soluţia!!

  7. TRADAREA ROMANIEI , in ARNE trebuie dat cu napal , este un cuib de gandaci foarte periculos , iar guvernarea PNL le va accentua marimea si obiceiurile . Este si o sustinere bine ascunsa a aliatului nostru strategic , ce dupa ce a trimis ambasadorul la sedinte foto in secuime ; acum trece la un alt nivel si isi activeaza conservele din ARNE si Transgaz pentru a le oferii ungurilor pozitii de neacceptat , ce vor aduce sigur o antiamericanizare a romanilor in doar cativa ani . Nu ne mai dati sa bem fiere ca va tinem minte si va aruncam peste bord .

  8. Pentru ca suntem o adunatura de slugi, care meritam tot ce este mai rau pe Pamant! Ce Romanie mare, ce stramosi … o sa vedeti in 5-10 ani ce se alege de tara asta si de dunatura asta de buimaci (ca popor nu ii pot spune)! Avem toate premisele sa ne desfiintam! Tot raul spre bine pana la urma!

  9. poate ne va fi mai bine dupa ce nu vom mai vrea atata (M)UE!…sa va reamintesc doar ca hamesitii imperiului scapatat (austro-ungar) astepta de 100 de ani revansa!…ne-au desfiintat armata nationala si ne-au IMPUS „partenerul strategic” sperand ca niciodata nu le va mai lega vreun roman opincile pe parlament!…ANRE a fost al ungurilor suficient timp ca sa incerce (prin pret la apa uzinata, dracul a mai pomenit atata prostie sinistra care neaga toate studiile de eficienta hidroenergetica!) sa ne invalideze hidroenergetica , ultima reduta economica a Romaniei!…”partenerul strategic” isi taie si el o halca serioasa din entitatile economice profitabile prin FP (fondul proprietatea) si asteapta sa se mareasca considerabil partea ce-i revine dupa listarea HE de catre actualul guvern antistatal…eu le reamintesc fatalistilor mei conationali ca exista multe proverbe verificate si rasverificate de istorie de modul cum ne revenim cand avem „cutitul la os”…au aflat-o (la vremea potrivita!)chiar si cei care „ne poarta sambetele” acum!…nu le doresc sa simta din nou mirosul incaltarilor! (daca tot ne desconsidera civismul!)

    • Vroiai să pari și tu deștept, dar ești din grotele Indiei. N-ai fost în stare să-ți analizezi textul tău de înapoiat. Și cei trăitori în grotele Europei aveau sandale, iar tu apari mândru din preistorie cu opinci în secolul XXI. Crezi, dacă nu gândești, nu înveți și nu muncești, poți avea prin tâlhărie tot ce au alții, fluturându-ți opica?

  10. @qwe: Desi va fuduliti cu botfori si ciucuri, cei care cugeta ca alde tine sint la fel de desculti si goi la suflet si minte ca atunci cind ati venit din grotele Asiei, in particular din cele ale Indiei.

  11. Cei pomeniți de tine au și calități cu care se identifică. Pe lângă cizmele aduse din Urali au și instituții funcționale, cu clădiri monumentale, iar tu „om” al grotei din India, adus pe jos în urma cailor lui Batu can, creez din invidie și lașitate legenda opincii cu care te justifici că și tu ai Fost.

  12. @qwe: Desigur, acele calitati exista si nimeni nu le contesta. Numai ca nu te reprezinta pe tine. Pe tine te reprezinta cortul, satra, de parca hoarda nu ar fi fost deajuns. Printre unguri sint destui cei veniti, zice-se, impinsi de Batu Han. Ca sa te lamuresti, e destul sa o iei la pas prin satele si orasele locuite de unguri. Asta daca nu te impiedica palaria ta de gabor, indesata pe ochi si creier. Ca sa va ascundeti impostura, complexul uzurpatorului, cei ca tine afiseaza o fudulie gaunoasa, proprie celor besmetici prin lume si istorie.

    • Bine că îmi amintești de călătoria lui Dinicu Golescu. Te doare că de rușine trebuie să spui cea ce nu ești. Sigur că acum în Ardeal printre unguri sunteți și voi. Unii poartă pălărie de gabor, iar alții nu. Însă! Năravul, năravul de toate zilele, vă trădează.

  13. qwe: Gresesti si minti ca mai totdeauna. In Ardeal, voi sinteti printre noi. Cu si fara palarie, apucaturile va sint la fel, degeaba pozati in superiori. La fel si in Ungaria, palarii de gabor sint destule de vazut. Si naravuri, chiar pina sus.

  14. Da, În Ardeal ungurii sunt printre voi. Dar cine, când și câți sunteți „voi”, și maiales cum? Mă duce gândul la replica lui Lăpușneanu, (C.Negruzzi)

  15. @qwe: Nu este necesar sa insisti sa arati cit de prost crescut esti. S-a vazut asta de mult prea multe ori, desi, tot de multe ori, ai pozat in om subtire. Grosolania este insa un paravan dupa care se ascunde impostura, caci stii prea bine cine, cind si cum, si pentru unii si pentru altii. La obiect, toate fostele puteri coloniale au gasit o cale spre impacare cu trecutul, mergind uneori pina la a-si cere scuze. Am in acest sens in vedere exemplul Marii Britanii. Nu este insa cazul Ungariei, fost imperiu colonial in miniatura, care insa suplineste dimensiunea liliputana prin virulenta. Nu este nici semn de civilizatie, nici de curaj ci doar de inadaptare.

  16. Ungaria putere colonială?! Ești dus rău. Am crezut până acum că, ai ceva în cap. Du-te și cântă la altă masă!

  17. @qwe: Desigur ca esti surprins. Judeci prea simplist ca sa vezi esentialul. Nu continuitatea teritoriala este fundamentala. In acest caz particular, chiar a avantajat metropola. A ocupa paminturile altora, a le impune localnicilor, in particular romanilor, vazuti intotdeauna de sus, regimul de segregare, de apartheid, insemna colonialism.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.