Comisarul Germaniei la Bruxelles și misteriosul său forum din Austria

Șefi ai marilor companii, politicieni aleși pe sprânceană, mari investitori și bancheri se adună de cinci ani de zile în mica localitate Lech din Alpii austrieci la un soi de ”mini-Davos” patronat de comisarul european Gunther Oettinger, după cum scrie Politico.eu. Nu trebuie să fii însă o persoana cunoscută birocraților de la Bruxelles pentru a ajunge aici – importante sunt conexiunile și forța strategică și financiară din spate.

Istoria Forumului European Lech a început pe când germanul Oettinger era Comisar pentru Energie. Acum, în noua Comisie, deține portofoliul Societății Digitale, motiv pentru care tema forumului de acest an, ce va începe pe 14 aprilie, este societatea informațională. Participanții sunt însă în mare măsură aceiași. Și, la fel ca și la edițiile precedente, totul este învăluit in secret, precum o reuniune a Grupului Bilderberg. Niciun invitat care a răspuns laconic la întrebările jurnaliștilor nu a dorit să fie identificat, în caz contrar putând să piardă
”uriașa oportunitate” de a participa pe viitor. ”Uitați-vă la lista celor care merg și cât de greu este să ajungi aici. Asta vă spune tot ce trebuie să știți despre acest forum”, spune unul dintre invitați.

Pe lista din acest an îi avem, printre alții, pe: Jose Maria Alvarez-Pallete Lopez, CEO-ul Telefonica, Hannes Ametsreiter (Vodafone Germania), Gavin Patterson (BT), Giuseppe Recchi (CEO Telecom Italia), Carlo D’Asaro Biondo (președintele Google pentru relatii strategice în Europa, Orientul Mijlociu și Africa), Wilhelm Molterer (director la Fondul European pentru Investiții Strategice).

Nu lipsesc nici Klaus Mangold, președinte al Rothschild Bank pentru Europa și partener de ”Panama Papers” al lui Ion Țiriac, Stefan Meine, managing director la Rothschild Bank, Arunjai Mittal, de la Infineon, Harald Schwager, de la BASF. Participă și un polonez, ambasadorul Andrzej Dycha.

Avem și mari companii din Federația Rusă, cea împotriva căreia UE impune sancțiuni economice. Însă Oettinger, pe vremea cand era comisar pentru Energie, a susținut puternic construcția gazoductului ruso-german Nord Stream, extins acum și la faza a doua care îi dublează capacitatea. Participă Siegfried Wolf, de la Russian Machinnes, și Nicolaus von Rintelen, de la Novatek, cea mai mare companie privată în domeniul gazelor naturale din Rusia. Novatek intra in 2014 pe lista companiilor sancționate de Statele Unite in comtextul conflictului din Ucraina.

Sunt preferați șefii companiilor. Spre exemplu, unei mari companii europene de telecomunicații i s-a refuzat participarea pentru ca nu a reușit să-și trimita CEO-ul la evenimentul patronat de comisarul german.

Lech este o stațiune preferată de familiile regale din Olanda și Marea Britanie. Aici vin si Tom Cruise sau Arnold Schwarzenegger. Prețurile sunt pe măsură, iar Politico.eu scrie ca evenimentul nu este organizat din fondurile UE, ci ale autorităților locale din Lech. Cheltuielile unora dintre participanți care fac parte din corpul funcționarilor UE sunt suportate de Comisie, alții merg pe propria cheltuială.

Inițial o alegere cotroversată în Comisia Barroso II, Oettinger este privit ca un fel de dumnezeu de către invitați. Avocatul Oettinger și-a început cariera politică în Baden-Wurttemberg, în parlamentul landului, iar apoi a devenit ministru-președinte al landului. Se scria la numirea sa în Comisie că nu are experiență politică internațională, că nu a gestionat bine perioada crizei financiare și că are înclinații spre extremele politice. Cel mai cunoscut este episodul în care i-a făcut apologia unui fost ministru-presedinte, Hans Filbinger, judecător și avocat în perioada Germaniei naziste. Până în 2007, Oettinger făcea parte dintr-un centru de învățământ foarte conservator patronat de Filbinger. În 2000 a fost criticat pentru că a cântat versurile interzise din imnul Germaniei (care vorbesc despre fostele frontiere ale țării) și pentru că a spus că regreta că nu va mai fi un alt război, care ar reface solidaritatea în fața unui inamic comun. S-a considerat atunci că prin numirea sa în Comisie, Angela Merkel dorește să scape de un politician care îi crea probleme în Germania.

Participanții la Forumul de la Lech par însă să-l vadă pe Oettinger învăluit într-o aură. ”Eu lucrez la Bruxelles și dacă vreau să mă întâlnesc cu el, mă întâlnesc. Dar la Lech este tot timpul aici. Merge la majoritatea panelurilor. Avem șansa de a sta de vorbă cu el. Nu se grăbește. Domnul Oettinger spune ceea ce gândește. Este foarte direct. Îndrăznește să vorbească deschis, uneori poate prea deschis pentru europeni”, spune unul dintre participanți.

Participarea este în așa fel organizată încât aproape totul să rămână la departe de ochii și urechile lumii. Un sfert dintre invitați nu se află în registrul lobby-iștilor de la Bruxelles. Asta înseamnă că functionarii europeni care participă la eveniment nu sunt obligați să informeze despre discuțiile cu acești lobby-iști. După Forumul din 2015, Oettinger nu a vorbit deloc despre eveniment. ”Comisarul Oettinger ar fi trebuit să vorbească despre acele întâlniri. Comisia ar trebui să fie mereu de partea transparenței”, spune Daniel Freund, de la Transparency International.

Acestea sunt regulile impuse de amfitrionul Oettinger la al sau mini-Davos sau mini-Bilderberg din Alpii Austrieci. Unul dintre participanți a mai identificat o regulă: ”este mai ușor să ajungi pe lista invitaților dacă știi germana”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.