Comisia Europeană demarează o campania de testare a alimentelor 

Comisia Europeană (CE), prin Centrul Comun de Cercetare, va demara în luna mai 2018 o campanie de testare a alimentelor pentru a combate aplicarea de standarde duble de calitate în diversele state membre, se arată într-un document al executivului comunitar.

„Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, cu sprijinul a mai mult de jumătate dintre statele membre ale UE și o gamă largă de organizații de părți interesate, finalizează o metodologie comună de testare și va coordona o campanie de testare concentrată asupra produselor alimentare în luna mai 2018”. Această activitate „va fi esențială pentru a ajuta autoritățile naționale să aplice normele UE”, se menționează în documentul citat.

Ce face, concret, Comisia pentru a aborda problema dublei calități a alimentelor? „În septembrie 2017, Comisia a emis orientări privind aplicarea legislației UE în materie de produse alimentare și de protecție a consumatorilor pentru produsele cu dublă calitate. Orientarea va ajuta autoritățile naționale să determine dacă o companie încalcă legile UE atunci când vând produse de calitate dublă în diferite țări. În urma acestor orientări, noul acord privind consumatorii va actualiza directiva privind practicile comerciale neloiale, pentru a arăta în mod explicit că este posibil să fie ilegal să se comercializeze produsele ca fiind identice în mai multe state membre UE, în cazul în care compoziția lor este semnificativ diferită”.În principiu, notează inițiatorii viitoarei directive, „operatorii economici sunt liberi să comercializeze și să vândă bunuri cu compoziții sau caracteristici diferite, adaptându-și produsele la preferințele locale ale consumatorilor sau luând în considerare nevoia de a răspunde diferitelor tendințe. Produsele care aparțin aceleiași mărci pot avea, în mod excepțional, caracteristici diferite. Cu toate acestea, o compoziție substanțial diferită în mărfurile cu același nume poate fi o sursă de îngrijorare atunci când aceste produse sunt comercializate într-un mod care are potențialul de a induce în eroare consumatorul”.

În România, la jumătatea anului trecut, analizele comparative realizate de autoritățile de la București au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România și în câteva țări din UE. „Au fost prelevate 29 de probe din țări europene și, simultan, 29 de probe identice din magazinele românești, sortimente din categoriile lactate, carne, pește și ciocolată. Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferențe din punctul de vedere al conținutului de grăsimi și proteine, au precizat oficialii Ministerului Agriculturii (MADR).

La acțiunile de prelevare au participat, în luna iunie 2017, câte doi delegați din partea ANSVSA, ANPC și MADR.

„Nu vom da numele vreunui producător sau al vreunui comerciant implicat în această analiză”, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă. El a mai spus că rezultatele analizelor vor fi trimise „în această seară” Comisiei Europene, cu solicitarea de a se accelera procedurile juridice pentru comparațiile ulterioare.

„Transmitem Comisiei Europene rezultatele noastre și vom solicita să se accelereze procesele de reglementare, astfel încât să putem avea instrumente să putem analiza oricând și în orice țară produsele care au standarde duble”, a precizat Petre Daea.

Reprezentanții MADR au exemplificat diferențe de conținut din punct de vedere caloric identificate la produse ca parizer de porc, cârnați pentru grătar, conserve de pește, pateu de ficat, bacon cuburi, șuncă de porc. Ei au precizat că aceste produse nu prezintă risc din punctul de vedere al consumului uman și diferențele respective indică doar o necorelare între etichetările din vestul și estul Europei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

1 Comentariu

  1. E o greseala sa nu dai numele producatorilor care insala consumatorii cu produse de calitate scazuta in ambalaj identic cu cele de calitate normala. Lumea trebuie sa stie cine practica inselaciunea ca sa se poata pazi. Ce masuri a luat ministerul? A constatat inselaciunea si a secretizat-o?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.