Comisia Europeană: o îmbunătăţire socio-economică în 2013 este improbabilă

Criza economica, ce a eliminat ajutoarele sociale pentru milioane de persoane, contribuie la adancirea diferentei dintre statele bogate si cele sarace in statele membre ale Uniunii Europene, arata Comisia Europeana.

Cei mai afectati de aceasta situatie sunt tinerii, femeile somere si mamele singure din statele membre din estul si sudul Uniunii, scrie EU Observer.

„Majoritatea sistemelor de ajutoare sociale si-au pierdut capacitatea de a proteja bugetele familiale de efectele crizei”, a precizat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.

Andor a prezentat analiza anuala a Comisiei cu privire la evolutiile sociale din 2012. In raport se arata ca o imbunatatire a sistemelor de beneficii sociale „poate creste rezistenta in fata socului economic si facilita o iesire mai rapida din criza”.

In analiza de 496 de pagini se arata ca tarile membre cu cele mai multe fonduri alocate sistemului de asistenta sociala nu sunt cele cu cea mai mare datorie publica.

Studiul sustine ca protectia sociala puternica, asa cum ar fi ingrijirea copiilor, mamicilor singure si standarde bine gandite pentru piata muncii, care ofera acces la beneficii in momente de dificultate, pot contribui la reducerea unei cifre care „atinge nivele nevazute in ultimii 20 de ani”.

Pe masura ce tot mai multe persoane isi pierd slujbele, in special in statele sudice si din est, riscul saraciei se intensifica. Aproape jumatate din statele membre au avut parte de o crestere a saraciei din 2008 incoace, in conditiile in care veniturile pe gospodarie au scazut in doua treimi din acestea.

Una din cinci gospodarii in Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Letonia si Romania au probleme. In Lisabona, cantina unei scoli primare a ramas deschisa pe perioada sarbatorilor de iarna de teama ca micutii vor fi malnutriti altfel.

Prin comparatie, veniturile in tarile nordice, Germania, Polonia si Franta, au crescut – si nu e o coincidenta ca toate aceste state au sisteme de asistenta sociala puternice si piete ale fortei de munca mai rezistente.

„Este improbabil ca Europa sa aiba parte de o imbunatatire socio-economica in 2013”, a spus Andor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.