Comisia Europeană: Pilonul II de pensii s-a diluat

Reforma sistemului de pensii introdusă în 2008, când s-a introdus Pilonul II a fost diluată treptat, susține Comisia Europeană. După amânări repetate ale majorărilor programate ale contribuțiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon, care ar fi trebuit să ajungă la 6 % din salariile brute până în 2016, contribuțiile au fost reduse la 3,75 % din salariile brute începând din 2018. Fondurile de pensii din cel de al doilea pilon au fost slăbite și mai mult printr-o serie de măsuri adoptate de guvern printr-o ordonanță de urgență la sfârșitul anului 2018.
Contribuțiile la aceste fonduri au devenit opționale după o perioadă de contribuție de minimum cinci ani. S-au înăsprit semnificativ cerințele de capital minim pentru societățile de administrare a fondurilor de pensii din cadrul celui de al doilea pilon, ceea ce creeaz un risc de ieșire de pe piața din România a societăților de administrare a unor astfel de fonduri. Comisioanele de administrare percepute pentru contribuțiile brute au fost, de asemenea, reduse în mod semnificativ, ceea ce ar putea afecta rezultatele financiare ale societăților de administrare a fondurilor și ar putea mări probabilitatea ieșirii lor de pe piață. Acest lucru ar putea avea implicații negative asupra dezvoltării pieței locale de capital și a grupului investitorilor instituționali, privând totodată economia de o sursă atât de necesară de investiții pe termen lung. În plus, slăbirea sau abandonarea celui de al doilea pilon de pensii va face ca veniturile din pensii să fie mai puțin diversificate și va expune pensiile unor riscuri politice și demografice mai ridicate. În martie 2019, prin intermediul unei ordonanțe de urgență, guvernul a menținut noile cerințe de capital minim pentru societățile de administrare a fondurilor, dar a amânat pentru decembrie 2019 termenul pentru plata integrală a capitalului suplimentar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Grija lor cea mai mare este soarta societatilor de administrare fiscala care si-ar diminia profitul si carora le-a scazut valoarea comisioanelor.

  2. Le-a scazut profitul, UE este protectorul unor firme sau liantul europenilor? Parca Viktor Orban a desfiintat pilponul II. Noi de ce mai acceptam sa platim biruri grele unor fonduri? Daca in fiecare an un salariat pierde 4% din suma administrata de fonduri, cat este pierderea dupa 35%? Cat de profitabil este sa fii fond, daca din condei obtii 4%, iar dobanda la economii este de 2%? Apoi banii ii dai cu dobanda de peste 6%, deci practic 4% plus min.6%= peste 10% plofit pt fiecare fond parte dintr-o banca. Asta da afacere rentabila, un supermarket de chinuie sa achizitioneze marfa, sa si-o promoveze, iar un fond fara efort doar anunand pe ”hartie” niste cifre castiga intre 4% si refolositi peste 10%. Asta in cazul unui fond care si-a declarat cresterea unitatii de fond, conform raportului anual. Ca si la banci depui niste bani si prin comisioane retragi mai putin, un fost PM a refuzat plata in cont/card.

  3. De ce nu propune UE pilon II de pensii in toate tarile si obligatoriu, administrate, automat de entitati finan ciare din afara tarii respective. Ca sa fie egalitate totala intre „catzei”!

  4. De ce se baga in patul nostru Comisia Europerana? Mai sunt si alte 27 de paturi de ce nu nimeresc si acolo? Presupun ca serviciile de siguranta din aceste state isi fac cu adevarat obilgatiile fata de tara lor. Sper ca in curand sa avem si noi o schimbare de activitate si la noi.

  5. Pentru oligarhia europeana conteaza doar profitul pe care-l fac „fondurile”, bancile si multinationalele.
    Cu toate ca profitul este facut printr-o suveica pe spinarea cetatenilor.

  6. Asa zisul pilon 2 e cea mai mare teapa data poporului dupa privatizarea economiei si resurselor pe 2 lei catre straini !
    E o hotie  dedicata strainilor si trebuie desfiintat de urgenta !
    Adica niste privati fac afaceri cu statul, primesc moca de la stat prin logistica statului o suma uriasa din care trag un comision urias de la contribuabilul care e obligat de stat sa bage in buzunarul privatului suma uriasa ! in schimb el la pensie la 65 de ani la adanci batraneti daca o mai ajunge va primi cativa lei cu taraita o perioada limitata de 2-3 ani, dupa ce a muncit ca sclavul cate 12 ore pe zi tot la corporatiile si multinationalele occidentale care ne jefuiesc ! Asta e Adevarul !

  7. Pensiile private ???, o afacere extrem de banoasa pentru companiile care le administreaza, o adevarata crema de pe tort. Pentru contribuabilul la pensiile private, este posibil la sfarsit sa obtina doar banii depusi, in acel moment cu o valoare aproape … fara valoare !!! sau …. aproape nimic. Companiile privare de administare in schimb isi vor fi incasat comisioanele grase … asta este de fapt si smecheria pensilor private, penyru care tin cu dintii … comisioanele extrem de grase fara sa „faca aproape nimic pentru ele”.

  8. Niște nesimți. Cum asa diluat. În 2008 cotiza 23 de lei lunar. Acum 180 și uneori 4-500 de lei. Diluat pe draci. Dacă nu ar fi returnarea către asigurat a sumei în caz de deces și mâine as renunța la ei. Guvernul e slab. Sa dea o parte din suma asiguratului în caz de deces și în 2 luni sa vezi DILUȚIE 🙂

  9. dragi comentaci rosii
    imi castig venturile la un angajator privat si care nu se complica in contracte cu statul
    asa ca contez pe decenta (ha ha …) domniilor voastre in a intelege ca cu banii mei fac ce vreau – pilonul 2 sau pilonul 3 de pensii e problema mea
    si asa la pilonul 1, ala administrat de competentul stat roman, am ajuns sa dau mai mult 1500 lei lunar, nu va ajunge pentru pensiile speciale ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.