Comisia Europeană, reacţie după întrevederea cu Tăriceanu

Comisia Europeana

Comisia Europeană a transmis, după întâlnirea de joi a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, că CE urmăreşte cu atenţie reformele în domeniul judiciar şi asupra Codurilor penale şi va examina compatibilitate modificărilor cu legislaţia UE.

„Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie şi preocupare evoluţiile curente din România. Noi, la fel ca alţi parteneri internaţionali şi state membre, au subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent şi profesionist au o importanţă foarte mare. Aceasta este şi esenţa evaluărilor în cadrul MCV. Este crucial pentru România să intensifice eforturile şi să evite regresele asupra aspectelor care au înregistrat realizări. În acest context, urmărim cu atenţie reformele în domeniul judiciar şi asupra codurilor penale în România. Vom examina compatibilitatea legislaţiei cu reglementările relevante ale UE în domeniile justiţiei penale, cooperării în cadrul poliţiei şi îndeplinirii standardelor internaţionale”, a transmis, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), potrivit informaţiilor mediafax.ro.

Tăriceanu a discutat joi la Bruxelles cu  Timmermans

Reamintim că preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a discutat, joi la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre MCV şi despre riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor cetăţenilor prin protocoalele SRI şi instituţii din Justiţie.

Şeful Senatului a discutat cu prim-vicepreşedintele CE şi despre Mecanismul de Verificare şi Cooperare, spunând că MCV riscă să devină ineficient şi este timpul ca acesta să fie ridicat. Călin Popescu Tăriceanu i-a mai transmis oficialului european că Parlamentul este instituţia care are legitimitatea şi responsabilitatea de a acţiona pentru a se asigura că astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independenţa Justiţiei şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Aşteptările preşedintelui Senatului de la prim-vicepreşedintele Comisiei Europene

Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat  îmcrederea, după întâlnirea cu Frans Timmermans de acum două zile, că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor, potrivit unui comunicat transmis agerpres.ro.

„România s-a înscris într-un maraton şi de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile şi a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări şi acum avem 12. Prin urmare, am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară. Pe de o parte, cred că Mecanismul riscă să devină ineficient, iar, pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaştem că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi să fie ridicat”, a precizat şeful Senatului, parafrazând metafora alergătorului de maraton care mai are doar 100 m până la linia de final, menţionată de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene cu ocazia vizitei sale la Bucureşti pe 1 martie.

Tăriceanu a mai arătat că Parlamentul, ca for legislativ şi reprezentativ suprem, este instituţia care are legitimitatea şi responsabilitatea de a acţiona pentru a se asigura că astfel de „practici nedemocratice” nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independenţa Justiţiei şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. În acest context, el a subliniat faptul că modificările legislative în domeniul Justiţiei, inclusiv modificarea Codurilor penale, vor fi puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României, cu directivele europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, precum şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele Senatului şi-a exprimat totodată îngrijorarea faţă de amânarea de către preşedintele Klaus Iohannis „şi în fapt refuzul său de a pune în practică decizia recentă a Curţii Constituţionale, ceea ce reprezintă un semnal negativ pentru susţinerea statului de drept şi a ordinii constituţionale”.

Întrevederea la sediul Comisiei Europene a lui Tăriceanu cu Timmermans, care este şi responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a fost prilejuită de participarea la reuniunea informală a liderilor de partide reprezentate în Grupul ALDE din Parlamentul European.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

10 Comentarii

  1. ati inteles?nicio vorba despre PROTOCOALE!!!UE nile-a cerut,UE ni le-a impus,iaracum UE face pe surzii si pe mutzii si pe niznaii,dupa ce au facut pe zbirii si pe sergentii majori cu noi,racanii iesiti din comunism!
    ti se intoarce stomacul pe dos cand vezi atat ipocrizie si minciuna de cea mai joasa spetza.iar daca UE continua joaca asta de-a popa prostu ‘ cu noi,nu ne ramane decat sa le pomenim de spectrul ROMXIT-ului! poate atunci or intelege ca daca avem gaze in Marea Neagra de 100 miliarde USD si dam drumul la Petrochimie si la Ingrasaminte,o sa ni se cam falfaie de burtaverzimea asta plina de ifose si de rasini de la Bruxelles in urmatorii 25 de ani,timp in care poate cu ajutorul lui Dumnezeu ne redresam economia si nu mai stam la mila si la pomana lor !

    • Peste 25 de ani, vor fi doua superputeri economice: Romania si Venezuela, asa-i? Si venezuelenii se cred bogati, ca e pe gratis sa visezi, dar in realitate mor de foame. Ce s-ar intampla cu Romania actuala daca 4-5 milioane de romani nu ar munci pe rupte in occident si nu ar trimite miliarde de euro in tara in fiecare an?
      De ce sa iesim noi din UE, mai bine muta-te tu in Rep. Moldova sau in Gagauzia, ca sa nu mai fii „exploatat” de straini…

    • Noi nu avem gaze! Gazele sunt ale firmelor carora le-am concesionat pe nimic (de corupti ce suntem) campurile de petrol si gaze din M.Neagra.Aceste firme vor vinde gazele la pretul pietei . Ce revine Romaniei din aceste exploatari sunt firimiturile de la masa bogatilor!

    • China a fost singura mare putere care a respectat Romania dupa 1989. Un parteneriat cu China ar fi salvat Romania de conditia de colonie la care a fost redusa azi. Cine insa sa-l faca. Iliescu jiduia spre Moscova, succesorii lui s-au facut pres Vestului.

    • Tot nu e clar ca lumina zilei?! C.E. nu se plânge de Protocoale ci numai de reformele Parlamentului de la București care amenință aceste Protocoale.
      Ceea ce se cheamă tupeu de muște.

  2. Cine mai „urmărește cu atenție și preocupare”? Ioha, normal. Un limbaj șablon, sărac în conținut, zice-se „diplomatic”. Vorbe despre vorbe, asemeni mesajului celor 12 ambasadori aroganți.

  3. Dealu-i deal si valea-i vale, curva-i curva pana moare mai maaaai…

  4. Foarte bine spus! Si daca v-om alege si un presedinte patriot va fi posibil.

  5. „Întâlnirea de joi dintre președintele Senatului, C. P. Tăriceanu și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, NU a fost deloc un succes.
    Oficialul european a anunțat că „obiectivele României în combaterea corupției, deși ATINSE la un Moment dat, au fost ANULATE în ACEASTA perioadă”.
    Potrivit libertatea.ro, care a solicitat punctul de vedere al liderului CE, acesta ar fi INFIRMAT declarațiile pe care Tariceanu le-a făcut după întrevedere și care a prezentat întâlnirea drept un succes.
    Timmermans a declarat că ”în niciun caz, România NU e deloc aproape de a scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare, progresul NU e suficient”.
    În varianta prezentată de înaltul oficial european se arată că modificările legislației penale ar slăbi independența justiției. ”Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a bazat pe 4 recomandări la început, care nu s-au schimbat de atunci și nici nu s-au îndeplinit. În ianuarie 2018, CE a dat 12 Recomandări practice tocmai pentru a ajuta România să-și îndeplinească obiectivele pentru a închide MCV.
    Din păcate, progresele înregistrate în urma acestor recomandări nU au fost suficiente până în prezent, iar problemele închise anterior sunt REDESCHISE”, a transmis Timmermans, la solicitarea Libertatea.”
    ”Comisia Europenă recomandă României să se abțină de la acțiunile care ar putea însemna regresul reușitelor anterioare”, a avertizat Timmermans. Acesta a precizat că va analiza dacă modificările la Codul penal și la legile justiției sunt compatibile cu reglementările UE în domeniul juridic.”
    http://evz.ro/avertisment-dur-de-la-conducerea-comisiei-europene-romania.html

    Tariceanu, pe model PSD-ALDE, a MINTIT, rusine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.