Tăriceanu, aşteptări de la Timmermans după discuţii

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a discutat, joi la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre MCV şi despre riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor cetăţenilor prin protocoalele SRI şi instituţii din Justiţie.

„Cei doi oficiali au discutat despre Mecanismul de Verificare şi Cooperare, despre riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi instituţii din Justiţie, respectiv despre necesitatea respectării deciziilor Curţii Constituţionale. Preşedintele Senatului a prezentat pe larg efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile din Justiţie: atât din perspectiva deturnării luptei anti-corupţie, cât şi din perspectiva derapajelor în protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a dreptului fundamental la un proces echitabil. Dl Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat încrederea că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului României.

Şeful Senatului a discutat cu prim-vicepreşedintele CE şi despre Mecanismul de Verificare şi Cooperare, spunând că MCV riscă să devină ineficient şi este timpul ca acesta să fie ridicat. „România s-a înscris într-un maraton şi de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile şi a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări şi acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaştem că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi să fie ridicat”, a afirmat Tăriceanu, în cadrul întrevederii cu Timmermans, potrivit mediafax.ro.

Primele reacţii după întâlnirea cu Frans Timmermans

Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat încrederea că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor, potrivit unui comunicat transmis agerpres.ro.

„România s-a înscris într-un maraton şi de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile şi a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări şi acum avem 12. Prin urmare, am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară. Pe de o parte, cred că Mecanismul riscă să devină ineficient, iar, pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaştem că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi să fie ridicat”, a precizat şeful Senatului, parafrazând metafora alergătorului de maraton care mai are doar 100 m până la linia de final, menţionată de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene cu ocazia vizitei sale la Bucureşti pe 1 martie.

Tăriceanu a mai arătat că Parlamentul, ca for legislativ şi reprezentativ suprem, este instituţia care are legitimitatea şi responsabilitatea de a acţiona pentru a se asigura că astfel de „practici nedemocratice” nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independenţa Justiţiei şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. În acest context, el a subliniat faptul că modificările legislative în domeniul Justiţiei, inclusiv modificarea Codurilor penale, vor fi puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României, cu directivele europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, precum şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele Senatului şi-a exprimat totodată îngrijorarea faţă de amânarea de către preşedintele Klaus Iohannis „şi în fapt refuzul său de a pune în practică decizia recentă a Curţii Constituţionale, ceea ce reprezintă un semnal negativ pentru susţinerea statului de drept şi a ordinii constituţionale”.

Întrevederea la sediul Comisiei Europene a lui Tăriceanu cu Timmermans, care este şi responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a fost prilejuită de participarea la reuniunea informală a liderilor de partide reprezentate în Grupul ALDE din Parlamentul European.

Ce i-a mai transmis Tăriceanu oficialului european 

Călin Popescu Tăriceanu i-a mai transmis oficialului european că Parlamentul este instituţia care are legitimitatea şi responsabilitatea de a acţiona pentru a se asigura că astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independenţa Justiţiei şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.  În acest context, liderul ALDE a subliniat faptul că modificările legislative în domeniul justiţiei, inclusiv modificarea Codurilor Penale, vor fi puse în acord cu deciziile CCR, cu directivele europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, precum şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

Tăriceanu i-a mai spus prim-vicepreşedintelui CE că este îngrijorat de amânarea preşedintelui Klaus Iohannis, şi în fapt refuzul său, de a pune în practică decizia recentă a Curţii Constituţionale, „ceea ce reprezintă un semnal negativ pentru susţinerea statului de drept şi ordinii constituţionale”. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a avut o întrevedere joi, la sediul Comisiei Europene cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, întâlnire prilejuită de participarea lui Tăriceanu la „Reuniunea informală a liderilor de partide reprezentate în Grupul ALDE din Parlamentul European”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

9 Comentarii

  1. Ori discuti cu Timmermans, ori cu peretele, cam tot aia e. Orice argument logic se loveste de ipocrizia Bruxelles-ului. Nici sovieticii nu erau asa de capsomani.

  2. Dupa ce Dragnea le-a cerut SCUZE Infractorilor din puscarii, Mihai Tudose RĂBUFNEŞTE: „Poate ar trebui să le oferim foştilor detinuţi şi vacanţe în tări exotice care nu au tratat de extrădare cu România!”

    Reacţie extrem de dură a fostului premier Mihai Tudose la propunerea deputatului PNL Vasile Varga de a oferi deţinuţilor care ies din închisoare facilitati gratuite printre care casă, masă, haine, medicamente şi locuri de munca.

    “Condamnarile sunt privative de libertate, nu sunt de alta natura, ca trebuie chinuiti sau schigiuti. Trebuie sa existe niste conditii, niste drepturi, ale omului care trebuiesc respectate acolo. Este o prioritate si datorita impunerii unor linii europe si a unui bun simt. Pedeapsa este privativa de libertate, nu-i un chin, nu-i o munca silnica, nu la conditii inumane. Noi mai avem niste probleme, cu batranii, cu copiii, cu sanatatea, cu educatia. Eu inteleg ca si asta este o problema de care sa ne ocupam, dar eu as incepe cu copiii!”, a declarat Tudose pentru Info Brăila.
    In nota acida si dezinhibata care-l caracterizeaza, Mihai Tudose a mai spus ca poate detinutilor care sunt extradati ar trebui sa li se ofere si o vacanta de lux, la alegere, intr-o tara exotica, dar una care nu are tratate de extradare cu Romania.

  3. Asteapta, tu, Taricene, asteapta!
    Vezi si Avertismentul dur al celor 12 Ambasadori, vezi si reactia DURA a Ministrului francez de Externe, vezi si reactia DURA a Sefului Comisiei de la Venetia…asteapta, tu, Taricene, asteapta!

  4. Abordati mai cu curaj!

    Chiar daca au urechile astupate, faceti un fel de opis al celor retinuti pe nedrept (aratati si cartea lui Rusanu).

    Stiti bine ca nu exista alternativa la aceasta guvernare.

    Fereasca Dumnezeu sa avaem parte de strigatorii de pancarte , de cei care n-au nimic in creier decat zbierete si luminite de la telefonul mobil, sa ajunga cumva si prin Guvern (am vazut Ciolos si deja stim cum stau lucrurile… cand se analizeaza activitatea de mare complicitate a ex ministrului sanastatii din guvernul ciolos cu spitalele din Viena ? ) pentru ca am vazut la primaria capitalei cum nu fc decat sa se impotriveasca oricarui bine pentru bucuresteni si nu numai.

    Asa cum este una bezmetica – precum criminala de la metrou – una ce-si spune lili pe aci pe forum care este mereu cu minciuna-n gatu-i plin de isterie.

    Dragnea si-a cerut scuze celor ce au fost inchisi din cauza unei infractiuni care deja este nula . cf. C.Const. si pentru care intr-adevar Parlamentul trebuia de mult sa scoata aberatia lui macovei din codul penal ca si indicii rezonabile. Asta-i justitie ? Asta-i umilinta pentru romani si nedreptate.

  5. Opinați și că aceia ce sunt împuterniciți de articolul 146 , litera a), din Constituție ,au și obligativitatea verificării constituționalității actelor normative înainte de promulgarea lor , conform reglementărilor constituționale ? Ați zică și că parlamentul are și obligația de a înainta spre înștiințarea tuturor celor menționați la articolul 146, litera a), textele actelor normative și ale modificărilor votate în parlament, pentru formularea obiecțiilor de neconstituționalitate , în termenele stabilite pentru formularea obiecțiilor de neconstituționalitate înainte de promulgarea actelor normative sau de promulgarea modificărilor ce se votează în parlament pentru acte normative anterior promulgate ?

  6. „Soţia premierului Benjamin Netanyahu, INCULPATA pentru fraudă și abuz de încredere.
    Sara Netanyahu, soţia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost inculpată joi pentru fraudă şi abuz de încredere în dosarul utilizării nejustificate de fonduri la reşedinţa oficială a cuplului, relatează CNN.
    Sara Netanyahu este inculpată în dosarul supranumit „Afacerea comandării de mâncare”. Autorităţile au declarat că aceasta a folosit în mod fraudulos banii statului pentru a plăti pentru mâncare comandată la reşedinţa oficială în valoare de 100.000 de dolari, în perioada 2010-2013, scrie Mediafax.
    În plus, aceasta a folosit în mod fraudulos aproximativ 10.000 de dolari pentru a plăti bucătari personali.”
    https://revista22.ro/70271964/soia-premierului-benjamin-netanyahu-inculpat-pentru-fraud-i-abuz-de-ncredere.html

    Dragnea ar zice ca e „statul paralel”, nu i-o fi spus si lui Netanyahu?!

  7. Taricene, ai MINTIT, rusine!

    „Întâlnirea de joi dintre președintele Senatului, C. P. Tăriceanu și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, NU a fost deloc un succes.
    Oficialul european a anunțat că „obiectivele României în combaterea corupției, deși ATINSE la un Moment dat, au fost ANULATE în ACEASTA perioadă”.
    Potrivit libertatea.ro, care a solicitat punctul de vedere al liderului CE, acesta ar fi INFIRMAT declarațiile pe care Tariceanu le-a făcut după întrevedere și care a prezentat întâlnirea drept un succes.
    Timmermans a declarat că ”în niciun caz, România NU e deloc aproape de a scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare, progresul NU e suficient”.
    În varianta prezentată de înaltul oficial european se arată că modificările legislației penale ar slăbi independența justiției. ”Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a bazat pe 4 recomandări la început, care nu s-au schimbat de atunci și nici nu s-au îndeplinit. În ianuarie 2018, CE a dat 12 Recomandări practice tocmai pentru a ajuta România să-și îndeplinească obiectivele pentru a închide MCV.
    Din păcate, progresele înregistrate în urma acestor recomandări nU au fost suficiente până în prezent, iar problemele închise anterior sunt REDESCHISE”, a transmis Timmermans, la solicitarea Libertatea.”
    ”Comisia Europenă recomandă României să se abțină de la acțiunile care ar putea însemna regresul reușitelor anterioare”, a avertizat Timmermans. Acesta a precizat că va analiza dacă modificările la Codul penal și la legile justiției sunt compatibile cu reglementările UE în domeniul juridic.”
    http://evz.ro/avertisment-dur-de-la-conducerea-comisiei-europene-romania.html

  8. Fratilor, Cotidianule, voi ati devenit bloggul unei singure persoane: Lili ot Garda de Sus, judetul din Securime? ? Nu va schimbati si inregistrarea de la OSIM , din Gazeta on line in Blog?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.