Condamnat la moarte de birocrație

Bolnav de cancer la stomac, un tânăr de 38 de ani din Ploiești luptă cu boala, dar și cu un sistem bolnav care-i îngrădește accesul la tratamentul ce i-ar putea salva viața. Medicii i-au spus că există un medicament util care se găsește și la noi în țară. Fără el, șansele de supraviețuire se micșorează pe zi ce trece. Nefiind însă decontat, cheltuielile sunt enorme.

Herceptin. Acesta este medicamentul de care atârnă viața lui Daniel Ana, tată al unei fetițe de 7 ani. Deși recomandat de medici, medicamentul necesar pentru tratarea bolii este decontat, printr-un joc absurd și crud al birocrației, doar pentru cancerul mamar. În schimb, bolnavii de cancer la stomac trebuie să scoată bani mulți din buzunar pentru a-l cumpăra. Cel mai ieftin tratament cu Herceptin ajunge, anual, la 36.000 de euro, iar cel mai scump poate depăși 70.000 de euro.

Recomandat, dar decontat pentru altă boală

Potrivit ph-online.ro, cu toate că admite eficiența medicamentului Herceptin în tratamentul cancerului gastric, Casa Națională de Asigurări de Sănătate i-a răspuns lui Daniel că acest medicament „nu a întrunit punctajul“ pentru a fi inclus în lista compensatelor. În schimb, lui Daniel i s-au oferit medicamente mai ieftine, a căror eficiență este aproape egală cu zero. Între timp, Agenția Națională a Medicamentului recomandă Herceptin ca medicament de neînlocuit în tratamentul cancerului gastric HER 2 pozitiv, așa cum reiese dintr-un raport de evaluare a tehnologiilor medicale realizat în 2014: „Herceptin – indicația: tratamentul pacienților adulți cu adenocarcinom gastric metastatic HER2 pozitiv sau a joncțiunii gastroesofagiene, care nu au primit anterior tratament împotriva cancerului pentru boala lor metastatică“.

136 de români mor zilnic de cancer

Petiție în favoarea decontării

Deși nu mai crede că va apuca să vadă modificarea legii, el vrea să îi ajute și pe alți bolnavi de cancer la stomac care trec prin aceleași chinuri. Astfel, a inițiat o petiție on-line către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate de aprobare a decontării Herceptin pentru cancerul gastric.

Pe de altă parte, producătorul medicamentului a obținut în țara noastră doar avizul pentru tratarea cancerului la sân, spun reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului. Pentru cancerul la stomac trebuie depus un alt dosar care să demonstreze că medicamentul, deși deja recomandat de medici, este bun la tratarea acestei afecțiuni. Statul român a cerut producătorului să se autorizeze, dar încă așteaptă un răspuns.

„Vreau să-mi văd copilul mare“

„De când am fost diagnosticat, în urmă cu două luni, trăiesc cu teama că nu o să pot termina tratamentul din lipsa banilor. Sunt și am fost un om echilibrat. Nu fumez, nu beau alcool și nu am mâncat mult sau ce nu trebuie, am făcut mișcare și nu m-am stresat peste măsură. Și cu toate acestea, m-am îmbolnăvit. Deci se poate întâmpla oricui, chiar și celor care duc o viață sănătoasă, dar acum mi s-a întâmplat mie și trebuie să trăiesc cu asta. Vreau să trăiesc să-mi văd copilul mare“, a declarat Daniel ziariștilor de la ph-online.ro.

Compensat în UE. La noi, nu

Compania Roche România, producătorul medicamentului Herceptin, precizează că a depus dosarul către autorităţi încă din data de 4 august 2014, dar decizia autorităţilor a fost de a nu compensa medicamentul. „Roche România a derulat toate demersurile prevăzute de legislaţie pentru a obţine compensarea acestui medicament. Dosarul de compensare a fost respins de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Prin urmare, Roche România consideră că a întreprins toate acţiunile necesare pentru ca produsul să fie disponibil pacienţilor cu cancer gastric din România. Medicamentul Herceptin este compensat pentru pacienţii cu cancer gastric din 19 ţări ale Uniunii Europene, însă nu şi în România“, precizează Roche România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.