Constituția ca marfă de export

Instalarea statului totalitar în România s-a făcut prin acte de terorism public, cele care au determinat organizarea cenzurii și interzicerea dreptului la asociere liberă a cetățenilor și profesioniștilor.

Un aspect demn de reținut este tocmai contrarietatea unor dispoziții aflate în conflict juridic chiar față de Constituțiile din 1948, 1952, 1965, toate, desigur, invalidate ca atare de noul sistem juridic general și de Constituția din 1991, revizuită în 2003.

Cu toate acestea, toate instituțiile publice au fost aliniate scopurilor de aservire a regimului comunist, fără a mai exista posibilitatea analizării constituționalității actelor normative sau altor prevederi obligatorii.

R.P.R și R.S.R. au funcționat în regimul perfect al dublului standard, reușind să facă față cu brio criteriilor internaționale, și nu întotdeauna în avantajul românilor, ci expunându-i unei terori perfect regizate constituțional.

Comunismul, în descendența acestei metehne, nu a căzut încă în România și pentru faptul că persoanele abilitate, plătite din bani publici să aplice normele constituționale, și principiile legalității, lucrează contrar Constituției, a legii însăși, în sensul specific regimului totalitar în spiritul duplicității ca modus operandi.

Față de tratatele internaționale, la care R.P.R./RSR a fost parte semnatară, Constituțiile comuniste se dovedeau a fi nu foarte diferite de ale statelor democratice, însă practica socială cu întreaga ei tehnologie de legislativă s-a dovedit a fi un măcel nu foarte ușor de contrazis pe plan internațional.

În Constituția din 1948, la art. 32, dreptul la asociere liberă a cetățenilor era garantat, însă cine ar fi depus o asemenea cerere de înființare a unei organizații la tribunal ar fi fost supus interogatoriilor siguranței.

În fapt, acest regim al manipulării s-a extins în anii ’50 până la ultima entitate obștească, producând o adevărată serie neagră de promotori ai degradării publice pentru un presupus și abisal bine comun, încât Constituțiile au fost absolut de natură formală, o simplă marfă pentru exportul propagandei.

Ideologia crimei sociale, promovată de regimul totalitar se regăsește în prezent în nostalgia aplicată de grupuri care simulează virtuți, idealuri, tocmai în domeniul inovativ, al libertății prin excelență, pe care au reușit să și-l aproprieze cu mijloacele corupției.

Umbrela Constituției este în continuare în dimensiunea politicianismului prin însăși funcționarea Curții Constituționale.

Situația concretă din România adâncește direcția anterioară, a regimului profund diferențiat, constituind astfel una dintre cauzele absolute ale ineficienței actuale.

În concluzie, problema României rămâne în continuare aceeași, nu atât revizuirea Constituției, cât aplicarea prevederilor acesteia fără abatere în Justiție, în instituții, la orice nivel al puterilor statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Constitutia este o hartie cu care se sterge la fund toata lumea, nu inteleg de ce trebuie sa ne intereseze ceva atat de irelevant

  2. Constitutie? Da saraca constitutie a noastra cit poate fi de rea fata de legile uniunii europene fasciste? Soros a invadat Romania cu gds si alte ong iri. Apoi aceeasi lovitura data in Rusia si Ucraina. E ridicol si umilitor ca acest diavol a fost in spatele terapiei de soc. De aceea eu cred ca consitutia pe care o avem poate fi buna sau rea nimeni nu il faulteaza pe Soros. Ungurii s au prins si l au expus pe Soros.

  3. ‘ Despre Constituție cu blazare ‘, acesta a fost revizuită și validată ultima oară în 2003, prin articolul 146 i se oferă atribuții Curții Constituționale, printre care la litera ‘b’: ‘se pronunţă asupra constituţionalităţii tratatelor sau altor acorduri internaţionale, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori;’ iar prin articolul 148 să i se ia atribuția conferită de art.146(b) în raport cu Uniunea Europeană, pentru a nu aminti despre poziția CJUE acceptată in parte de ICCJ.

  4. Problema este un defect congenital al nostru: lenea! Din lene nu ne informăm, preferăm ” servitele”, nu ne obosim să ne apărăm convingerile, căci nu avem convingeri, doar împrumutăm sloganuri, cu fiecare generație, adaptate noilor stăpâni vremelnici.
    Din lene tolerăm tătucul, șeful, bossul. Constituția, legile, REGULA, ne sunt străine, ca niște veșminte cu ștaif pe care le purtăm ocazional să facem impresie bună. În contextul dat, trebuie sa fii prost să fii în servicii și să nu te folosești de fraierii ăștia. Cei puțini, care mai sunt lucizi vor părăsi teritoriul, prin autoexilare, prin ratare calculată sau prin exit-ul natural. Nu se poate lupta cu masa asta gelatinoasa.

  5. Toți ar trebui să știm pe dinafară Constituția. Nu ne-ar mai duce atît de ușor de nas, am fi liberi.
    De pildă cenzura sub orice formă este interzisă iar noi tremurăm și ne punem lacăt la gură de legea defăimării, a holocaustului și alte bazaconii.
    Majoritatea ne plîngem că ne-au vîndut bogățiile, resursele, cînd Constituția spune limpede că bunurile publice sînt inalienabile, nu se pot înstrăina, se pot doar închiria, concesiona, și se folosesc doar în interes național.
    Acuma încearcă să ne obișnuiască cu întîietatea UE adupra legilor noastre. Iarăși se încalcă ziua-n amiaza mare Constituția; România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

  6. Daca nea Spanu s-a trezit in sfarsit punand problema Constitutiei si inca „istoric ‘totalitar'”, actul trezirii trebuie salutat! Ce necesita o critica dura e faptul ca se intoarce la 1948 fiind lovit de amnezie in ce priveste CONSTITUTIA Romaniei Mari din 1923!!!
    Citindu-i anatemele inchinate comunismului ai zice ca e un „anticomunist” din vocatie, dar „inflacararea” sa se stinge intr-un fum negricios cand e vorba sa invoce aspectul esential al constitutiilor bolsevice, impunerea samavolnica, prin CRIME ABOMINABILE CONTRA UMANITATII ROMANESTI a „republicii”!!! E clar ca daca o lua pe panta asta era nevoit sa abordeze CONTINUITATEA din 1989, mai ales ca a fost asigurata printr-o LOVITURA DE STAT BOLSEVICA data de AGENTI SOVIETICI, adica la fel ca dupa 1945!!! Nea Spanu nu poate merge
    la esenta si e cu atat mai grav cu cat asa cum reiese din analiza sa STIE UNDE E BUBA, dar o ignora fara regrete…Si atunci, de la cine sa asteptam sustinerea revenirii Romaniei la ROMANIA GENERICA, mai ales stiindu-se ca bolsevicii nu si-au respectat nici macar
    propriile constitutii impuse prin INSELACIUNE si CRIME CONTRA UMANITATII incepand cu 1948 pana azi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.