Construcţiile conduc detaşat în topul angajatorilor care folosesc munca la negru

Sectorul construcţiilor se menţine în topul domeniilor de activitate în care se foloseşte munca la negru, potrivit Inspecţiei Muncii, care a efectuat mii de controale în ultimele cinci luni, de la intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Muncii.

Controalele efectuate de Inspecţia Muncii între 2 mai şi 30 septembrie au dus la aplicarea a zeci de mii de amenzi, care totalizează peste 75 de milioane de lei (17 milioane de euro), se arată într-un comunicat al instituţiei.

În total au fost efectuate 37.648 de controale în urma cărora au fost amendate 3.622 de societăţi comerciale pentru munca la negru. „Cea mai mare incidenţă a muncii la negru a fost în construcţii, cu 1.005 angajtori care încalcau legea, comerţ – 891, 492 de angajatori din prestări servicii, şi de la firmele ce ofera servicii de pază 75 de angajatori”, se arată în comunicatul Inspecţiei Muncii, semnat de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

De asemenea, au fost depistate 8.351 persoane fără forme legale de angajare, au fost constatate 136.863 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au dispus 140.672 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor;
Numărul total al angajatorilor sancţionaţi s-a ridicat la 28.193 şi au fost aplicate 57.864 de amenzi. Din totalul de amenzilor de 75.465.700 de lei , 52.065.500 de lei (12 milioane de euro) au fost pentru muncă fără forme legale.

„În timpul acţiunilor de control au fost întocmite un număr de 1.596 dosare penale referitoare la fapte comise în legătură cu utilizarea forţei de muncă, au fost soluţionate un număr de 839 dosare penale. Într-un număr de 700 dosare penale s-a dispus începerea urmăririi penale, iar în 139 dosare penale au fost propuse alte soluţii. De asemenea, cele peste 1 milion de contracte individuale de muncă înregistrate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, în aceeaşi perioadă, reprezintă pentru Inspecţia Muncii un indicator al eficienţei acţiunilor de control”, se mai scrie în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.