Consumat zilnic, acest fruct previne afecțiunile psihice

 Medicul nutriționist Mihaela Bilic  recomandă un consum zilnic de banane pentru a preveni afecțiunile psihice și pentru buna dispozitie.

”O banană pe zi ține psihiatrul departe

Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică, banana este cea care are grijă de dispoziția și starea psihică.

Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe, nu doar ca desert ci ca fel de mâncare principal.

În multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii- tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienti valoroși.

Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/mișcare, au potasiu și magneziu pentru functionarea optimă a sistemului nervos și mușchilor.

Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonina este substanța de care depinde starea de bine, liniștea și echilibrul psihic.

Dintre fructe doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte și puneți accent pe banane- în anotimpul rece nu strică niciodată un strop de bine în plus.

Și nu, nu îngrașă!!

O banană are 100 calorii, iar faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face prietenoasă cu tubul digestiv și, spre deosebire de alte fructe, nu stimulează pofta de mâncare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

 1. De acolo și reclama lui Charlie Chaplin cu mărul lui Wilhelm Tell. Și Charlie Chaplin constată când mușcă din mărul ce-l ținea pe cap că are vierme și-l înlocuiește cu o banană. Alți ne spun că combinați la smoothie-ul matinal acum iarna de ananas, portocală, kivi, mango și obligatoriu banană e Bomba Calorică!

 2. Într-o țară în care mulți trăiesc sub pragul de sărăcie, bătrâni și copii se culcă flămânzi, nu ducem lipsa de … nutriționiști.
  Toți revarsă continuu prețioase sfaturi, în destule cazuri, suspecte de a stimula … vânzările produselor respective.
  Dacă, după opinia doamnei Bilic, bananele și prunele conțin … substanța de care depinde starea de bine, liniștea și echilibrul psihic, aș vrea să ceară Ministerului sănătății, CNAS etc introducerea lor obligatorie în meniuri spitale.
  Lista sfaturilor in materie este fără sfârșit.

 3. Nu mănânc banane pentru ca sunt dulci ! Si ma doare ficatul ca banana contine otrava la capăt ! De-aia maimutele nu mănâncă toata banana !

 4. Exista un singur risc la dieta cu banane. Sa drvii maimuta! Si atunci ai alte probleme chiar daca psihic o duci minunat!

 5. 3 banane pe zi aduc peste 1 gram K iar aportul zilnic este de 3g de K. NU recomand sa mancati zilnic banane DOAR ocazional. Cei care au diabet nu recomand sa consume (da dementa…nu intru in amanunte). Articolul asta are o tinta?

 6. DEPINDE de CARE Banane!
  De „Crescatorie”, chimizate si stropite suplimentar cu Etilena, sa reziste PANA Acsa sau de Jungla?

  Mi-azis MIE un UrangUtan ca alea din Jungla …:), ca AltFEL NU ma ducea Mintea, era PreaDestulDeComplicat.
  MICI, un Gust si un Parfum …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.