Control în marile piețe: doar roșiile străine au probleme

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și ANAF au reținut de la comercializare 38 de tone de produse agricole provenite din import în urma unui control efectuat în ultimele luni, conform Ministerului Agriculturii. Astfel, până la 15 mai 2019, controalele s-au concretizat după cum urmează: 5.118 transporturi de legume/fructe verificate, 48.996 tone cantitate totală, 171 probe prelevate, 88.700 lei sancțiuni contravenționale, 38 tone cantități reținute de la comercializare

Până la data de 15 mai 2019, în Municipiul București și toate județele din țară, verificările Ministerul Agriculturii și ale Direcțiilor Agricole Județene s-au concretizat în: 320 piețe agroalimentare verificate, 122 depozite en- gros de legume și fructe, 58 probe prelevate în echipe mixte cu reprezentanții ANF din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveți, roșii, pătrunjel, dovlecei, salată verde, ridichi, căpșuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi etc.

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) desfășoară în permanență controale la nivel național. În perioada martie-mai 2019 au fost efectuate un număr de 2.743 controale la depozite de produse de protecție a plantelor (167), fitofarmacii (988), utilizatori (317), prestatori de servicii cu produse de protecție a plantelor (319) și producători agricoli (952).

Au fost controlați producătorii de tomate prelevându-se 39 probe la nivel național la care NU s-au constatat depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de produse de protecție a plantelor.

În această perioadă sunt intensificate controalele pentru verificarea acestor conformității și în localitățile din județele Ilfov, Galați, Olt și Dolj, atât în fitofarmacii cât și la producătorii de tomate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Pai de aia e suparat olandezul pe noi si ne ameninta!
    Lasati domnule legumele otravite sa intre in tara, sa ne vorbeasca si pe noi de bine pe acolo prin eu!

  2. De prin 2011-2012 scriu despre aceasta problema dar si despre medicamente! Pana acum,numeni nu a luat nicio masura,acum e minuscula dar se misca ceva!

  3. Jos legumele imperialiste si trotkisto-mensevice!Traiasca rosiile de casa,crescute cu sudoarea poporului roman,impilat de straini si dezrobit de PSD!Va dati seama ca e teatru absurd,din gandirea unui pui de dictator crescut la sanul PSD!

  4. @fernando capdesoola
    vao ce umoristic ati fost.haha, unde sa va lovim cu onorariul? poate treceti si mai tazriu daca nu va stinge lumina in bordei.

  5. pot sa va zic de la sursa ca absolut toate roșiile de seră produse in Romania cresc pe pat hidroponic, adică rădăcinile lor nu au văzut pământ never ever. Exact ca produsele similare din Olanda, Turcia, Spania. Asta e pretul daca vrei genul asta de legume (ma rog..) pe masa de Revelion. Același lucru e valabil pentru castraveti, vinete, chiar si capsuni – daca nu știați astea din urma se produc în regim de 12/12 luni in sere unde temperatura nu trece de 20C.
    Dacă nu doriti otrăvuri, atunci mâncati legume de sezon.. adică vara roșii și castraveti de la taraba din piața, iarna cartofi, varza si murături. Ce-i drept la taraba nu poti plati cu cardul, nu e loc de parcare si mai ai si sacosi de carat, dar merita efortul.

  6. Tudore ai dreptate 100%.sa vedem dacă la iarnă o sa mănânce portocale românești.doar ne iubim tara și carmaciul.

  7. Cum naiba sa MINTI in asemenea hal, ca doar rosiile starine au probleme?

    A-propos, in pietele romanesti, Producatorii ROMANI din judetele sudice se lauda cu „Rosiile romanesti”(asa scrie pe eticheta!) cu TUGUI(cu mot!), desi Specialistii spun ca sunt tratate cu substante periculoase!
    „Rosii romanesti de Giurgiu” scrie pe eticheta vanzatorului din Piata Brasov, care vinde rosiile cu tugui sau cu mot!

    „Rosiile cu „mot” sunt vedeta pietelor romanesti in fiecare primavara. Un inginer de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau spune ca multe dintre aceste rosii, atunci cand sunt comercializate in afara sezonului, „au fost tratate cu stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare a fructelor… Aparitia acestui mucron (mot) pronuntat este cauzata de stimulenti CHIMICI”, potrivit unui articol publicat de AgroIntel.ro.
    Sunt mai multe tipuri de stimulenti, de regula cei pentru polenizare care favorizeaza o formare mai rapida a fructelor si stimulentii pentru maturare, care permit o coacere mai rapida. Aparitia acestui mucron pronuntat este cauzata de stimulenti chimici”, a mai spus Costel Vanatoru.
    https://agrointel.ro/57477/adevarul-despre-rosiile-cu-mot-dr-ing-costel-vanatoru-dezvaluie-cum-se-produc-tomatele-cu-tugui/

    De ani de zile Televiziunile comenteaza despre Rosiile cu tugui, cum ca ar fi bombardate cu chimicale ca sa grabeasca coacerea, se vede cand tai rosia ca sub pielita e necoapta!
    https://www.romaniatv.net/raspuns-halucinant-de-la-dsvsa–rosiile-cu-tugui-ar-putea-contine-sau-nu-otrava-video_157386.html

    https://a1.ro/lifestyle/food/nu-o-sa-le-mai-cumperi-niciodata-cat-de-periculoase-sunt-rosiile-tuguiate-id495235.html

    Astora le-a fist FRICAS de Dragnea sa controleze Rosiile romanesti?!
    Sictir, javrelor!

  8. N-au nici o problema rosiile straine , eu am luat de la un supermarket niste rosii olandeze din pvc , care n-au moarte , doar ca am infundat wc-ul de-a trebuit sa vin cu picamar-ul sa rezolv problema . Merg la fix cu branza din ipsos si aracet . Bon apetit , taranilor !

  9. Iti sta mintea ! „Probleme sunt numai la rosii ??!” Da’ cu citricele cum este , dar cu pepenii , fara gust si fara aroma , dr cu carnea cu gust de carton si cate si mai cate . Probabil ca eu bat campii , nu ? Afara de rosii , totul este O.K. Asa ca dragilor , poftiti la dans !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.