Controversa rachetelor antigrindină: Poluează sau nu?

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia aplicată curent în acest sistem nu este poluantă şi respectă opţiunile de protecţia mediului asumate de România în cadrul politicilor europene, afirmă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Reacţia MADR vine după ce zeci de fermieri au protestat luni în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani faţă de impactul tehnologiei de combatere a grindinei asupra mediului, susţinând că unele rachete au devenit o ameninţare la adresa siguranţei cetăţeanului.

„Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanţuri de mediu realizate de Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geografie, împreună cu Centrul de Cercetare şi Consultanţă ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploieşti SA şi SC Blumenfield SRL. Acestea au evidenţiat faptul că activităţile de IAA (Intervenţii Active în Atmosferă) nu au niciun efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol şi biodiversitate”, afirmă reprezentanţii MADR.

Potrivit sursei citate, utilizarea a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de cca. 20,3 g/ha şi generează un total de 0,14 g/ha de factori poluanţi (aerosoli), din care iod (0,02 g/ha), AgI (0,05 g/ha), Acid iodhidric (0,07 g/ha), CO2 (0,4 g/ha), HCl (0,1 g/ha), XNO (0,01 g/ha).

Aceste valori sunt cu ordine de mărime mai mici decât toate celelalte activităţi industriale şi normele admise (de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 km).

Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră şi are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe.

Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creşterea precipitaţiilor cu tehnologia aviaţiei, derulat in 2019, au pus în evidenţă faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din reţeaua Natura 2000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Cat e comisionul???
    Oare nu era mai bine sa se faca o retea de canale cu apa=biodiversitate si Da! Nu luau mamelucii comisioane si nici nu era ploie acida… Spritati stiu de ce dau cu rachete taman in vie!!! Behee! Bhee! Bhee!

  2. Este cat se poate de real un fenomen observat in timpul pandemiei, atunci cand avioanele de pasageri nu mai zburau, cand erau extrem de rare cursele aeriene, pentru ca lumea era in … „lockdown”.
    In acele zile culoarea cerului s-a schimbat, era de un albastru inchis, nu spalacit cum este acum zi de zi, brazdat de dare de „condensare” de la avioane care contin „ceva” (microparticule de la arderea din motoarele cu reactie?)
    Aerul se simtea altfel, imi aducea aminte de senzatiile de acum zeci de ani cand eram copil.
    Norii incepusera sa se adune…, ploua marunt…
    Cand iesea soarele nu ardea pielea cum se intampla de cel putin zece ani.
    Credeti ca vor renunta la avioane, la afaceri, la stilul de viata consumerist, la promovarea masinilor electrica care polueaza mai mult cand se construiesc, la circularea altor bani pentru asta?
    Niciodata!
    Vor face razboaie , asta este strategia lor.

  3. ___nu ma lasa sa scriu un comentariu mai mare )
    ….
    Am vazut pe youtube fragmente cu ce ne asteapta in cativa ani!
    -Nvidia a cerut 10 trilioane de dolari pentru ca a facut un chip de 1990 de ori mai rapid , cand regula accepta si demonstrate era ca se dubleaza in fiecare an. Ce se poate face cu asta?!
    -Roboti dotati cu inteligenta artificiala antrenati in realitatea virtuala de milioane de ori mai repede decat pana acum! Miliarde de roboti care invata in fiecare sutime de secunda cate ceva.
    Peste cativa ani, vor lua locurile de munca a sute de milioane de oameni, daca nu vor fi ucisi pana atunci. prin metodele cunoscute: razboaie, virus, vaccin, substante, alimente …cancer, infarct.
    -Elon Musk se grabeste cu programul de colonizare a planetei Marte.
    Este un vizionar!?
    De ce vrea sa trimita acolo oameni?
    Pentru ca a inteles ca aici se va termina…se apropie momentul!
    E o nebunie ce vrea sa faca, poate disperare. Mii de rachete uriase construite in cativa ani!?. Vrea sa trimita milioane de tone pe Marte, si pentru asta face sute de fabrici care construiesc cateva rachete uriase pe zi!
    Poate va reusi, sau poate nu mai are timp…

  4. Horeea, iluminati reptilieni o sa te caute pentru ca acum le stii planul. O sa trimita nanoroboti prin 5g dupa tine. Eu zic sa fugi in padure si sa ramai acolo.

  5. Dupa „spargere” provoaca uragan in nori si vanturi „nebune” din care se schimba haotic, la suprafata pamantului. Fara ploaie de multe orim

  6. in AMERICA lumea civilizata spune ca iodura de argint provoaca boli inexplicabile prin toxiinfectii respiratorii.
    parerea mea e ca e o mica posibilitate ca aceste rachete inventate de noi, ptr a aduce ploaie prin metode artificiale,
    e un „calcaiul lui Ahile” a climei planetare (Romania nu poate monitoriza planeta 100% ptr a intelege modificarile care le aduce climei planetare sau macar inai sa inteleagem 100% cum functioneaza aceasta ptr ca ex. Romania face campanie electorala cu niste corturi electorale pe trotuarele murdare de slin maro ..dar sa monitorizeze clima planetei! 😀 ).
    e posibil ca incercarile „reusite” sa contribuie negativ la aparitia secetei si disparitia ploii in alte parti ale planetei ,care prin feedback ar trebui sa readuca ploi la noi si, odata ce ai intrerupt acest circuit tu,buricul pamantului,un flamand,constati ca sudul tarii se desertifica treptat .. afirmatie adevarata ,demonstrata la tv..

  7. Cifrele acelea cu privire la catitatea de substante poluante la hectar sunt atat de mici incat sunt absolut nesemnificative. Problema e ca oamenii spun ca rachetele alunga ploaia. O fi adevarat sau nu, asta ramane de demonstrat.

  8. Nu e vorba de poluarea atmosferică sau a solului, ci de producerea SECETEI !!! Asta au reclamat fermierii: rachetele „lu’ peşte” produc SECETĂ !!! Fermierii care au protestat fac agricultură în Vrancea, Buzău de o viață (30-40 de ani), astfel că ştiu cum era vremea înainte de „rachetele vieții” şi tocmai asta spun ei: rachetele astea au adus secetă!!! Politrucii de la Min.Agr. se fac că nu înțeleg şi o dau pe „poluare”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.