Proiect de lege

Copiii fără acte trebuie tratați

infertilitate, internet, sfaturi

Cine nu are cod numeric personal nu poate primi îngrijiri, dacă nu reprezintă o urgență medicală. Sunt peste 150 de mii de persoane fără CNP la noi în țară, iar mare parte sunt minori.

Potrivit unui proiect de lege care așteaptă votul Parlamentului, dacă medicii care îi îngrijesc anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au demarat procedura de înregistrare în sistem, atunci copiii pot fi tratați.

O femeie din Giurgiu a luat în grijă o fetiță abandonată într-un spital și s-a chinuit doi ani să-i facă și certificatul de naștere.

Multe servicii medicale i-au fost refuzate, pentru că fetița nu era înregistrată în sistem. De exemplu, când avea un an şi jumătate, fetița a căzut foarte rău și a fost nevoie de o tomografie.

„Am stat până dimineața la ora 2.00 și nu au vrut să-i facă tomografie. A trebuit să o găsesc pe mama biologică“, povestește femeia. Numai mama biologică poate să ceară eliberarea unui certificat de naștere pentru cea mică și, evident, un cod numeric personal.

Cheltuieli foarte mari

„Copiii care se nasc cu mame fără CNP pierd ani de zile fără tratament medical pentru boli cronice, pentru malformații“, explică Liviu Mihăileanu, președintele Asociației România fără Orfani. În această situaţie sunt zeci de mii de copii cărora statul le asigură doar serviciile medicale de urgenţă. Puține sunt unitățile medicale care tratează astfel de pacienți.

„Serviciile medicale se întind pe o lungă perioadă și sunt foarte scumpe. E vorba de intervenții chirurgicale, stat în reanimare, ceea ce înseamnă foarte foarte mulți bani. Suntem medici, iar obligația noastră este să acordăm asistență medicală întregii populații, indiferent dacă are sau nu CNP“, explică medicul Cătălin Cîrstoveanu.

Cum pot fi înscriși copiii în sistem

CNAS decontează doar tratamentele celor asiguraţi, iar pacienţii fără acte devin o cheltuială a spitalului. Un astfel de bolnav poate să coste şi 1.600 lei. Anul trecut, patru spitale mari din Capitală: Floreasca, Universitar, „Marie Curie“ şi „Grigore Alexandrescu“ au cheltuit cu pacienţii fără documente peste 170 mii euro.

Ca să nu mai existe astfel de situaţii, un deputat a iniţiat un proiect de lege care prevede ca toţi copiii să primească ajutor medical gratuit, chiar şi fără CNP.

Doctorii îi tratează, iar în sistem este introdus un cod format din 13 zerouri. Apoi trec într-un proces-verbal toate consultaţiile şi intervenţiile pacienţilor, dar şi faptul că au chemat serviciile sociale care să demareze procedurile de înscriere a acestor copii în sistem.

„Aceşti copii nu sunt înscrişi la medicul de familie, sunt izolaţi, nu pot merge la şcoală, dacă se îmbolnăvesc, primesc serviciile de urgenţă, dar de multe ori am avut situaţii triste, când au murit copii dintr-o simplă febră pentru că nu au avut acces la medicamente“, spune Oana Bazgan, deputat independent.

Proiectul așteaptă să fie dezbătut în Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.