Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin vor fi puşi în libertate

Finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, fostul director al societăţii PIC din Piteşti Liviu Făcăleaţă şi fostul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor Gheorghe Constantin, judecaţi pentru fapte de corupţie, vor fi puşi în libertate, vineri seară, în baza unei decizii a Curţii de Apel Ploieşti."Vinerea trecută s-a judecat la Tribunalul Prahova cererea înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara şi s-a respins. Cei trei inculpaţi au declarat recurs, iar cererea s-a judecat vineri după-amiază la Curtea de Apel Ploieşti. Completul de judecată a admis recursul inculpaţilor şi a decis înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligaţiei de a nu părăsi ţara. Măsura este executorie şi definitivă. În această seara, după ce vor fi completate toate hârtiile, cei trei vor fi puşi în libertate", a declarat corespondentului NewsIn purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Ploieşti, judecatorul Simona Buzoianu.

Motivaţia va fi publicată pe siteul Curţii de Apel Piteşti, după ce va fi redactată de judecătorii Curţii de Apel Ploieşti, a mai precizat Buzoianu.

Magistraţii Curţii de Apel au admis, astfel, recursul depus de inculpaţi la decizia Tribunalului Prahova, care a stabilit că măsura arestării preventive este justificată. În urmă cu o săptămână, pe 22 ianuarie, Tribunalul Prahova a decis că este temeinică şi legală măsura arestării preventive, după trimiterea în judecată, luată faţă de Cornel Penescu, finanţatorul echipei FC Argeş, Gheorghe Constantin, fostul preşedinte al CCA, şi a lui Liviu Făcăleaţă, directorul general al PIC SA.

"Prin încheierea din data de 22 ianuarie 2010, pronunţată de Tribunalul Prahova – Secţia Penală, s-a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii Penescu Cornel Gheorghe, Făcăleaţă Liviu Ilie şi Constantin Gheorghe, în dosarul penal nr. 4285/105/2009, strămutat de la Tribunalul Argeş, în care aceştia au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie", se precizează într-un comunicat al Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Tribunalului Prahova.

Aceeaşi instanţă a respins ca neîntemeiată înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul lui Liviu Făcăleaţă cu măsura obligării de a nu părăsi ţara.

"Instanţa a respins cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive a inculpatului Făcăleaţă Liviu Ilie, cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, precum şi cererea de ridicare a sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor acestuia, până la concurenţa sumei de 149.619 lei, ca neîntemeiate", se mai arată în comunicat.

Câştig de cauză a avut fostul şef al OPC Argeş, Dan Cristian Libertatu, căruia i-a fost înlocuită obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Argeş cu obligaţia de a nu părăsi teritoriul ţării.

"În baza art.1603 C.p.p. a fost admisă cererea formulată de Libertatu Dan Cristian de modificare a controlului judiciar, în sensul că a fost modificată obligaţia acestuia de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Argeş, cu obligaţia de a nu părăsi teritoriul ţării", se mai arată în încheierea de şedinţă.

Soluţiile date asupra cererilor identificate anterior pot fi atacate cu recurs în termen de 24 de ore.

Tribunalul Prahova, Secţia Penală, a dispus acordarea unui nou termen de judecată la data de 25 februarie 2010 în dosarul penal nr. 4285/105/2009 strămutat de la Tribunalul Arges, în care Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Gheorghe Constantin, Savaniu Marcel, Corpodean Sorin (şi alţii) au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Cei trei inculpaţi care se mai află în arest preventiv în dosarul corupţiei din fotbal – Cornel Penescu, Gheorghe Constantin şi Liviu Făcăleaţă – au fost transferaţi, pe 21 septembrie 2009, de la Penitenciarul Colibaşi, din judeţul Argeş, la Penitenciarul Mărgineni, din judeţul Dâmboviţa, înainte cu câteva zile de începerea procesului la Tribunalul Ploieşti.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în data de 26 august 2009, cererea de strămutare formulată de finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, care a dorit să fie judecat de o altă instanţă din ţară din cauza "duşmăniilor locale" din Argeş.

Procurorii DNA Piteşti i-au trimis în judecată, în data de 25 iunie 2009, pe Cornel Penescu, Gheorghe Constantin şi Florin Prunea, alături de alţi 11 inculpaţi, printre care cinci arbitri, în dosarul corupţiei din fotbal declanşat la jumătatea lunii aprilie.

În sarcina lui Cornel Gheorghe Penescu, aflat în stare de arest preventiv, acţionar majoritar la S.C. PIC S.A. Piteşti, iar prin intermediul acestei societăţi acţionar majoritar la societatea Fotbal Club Argeş Piteşti, s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Directorul general în cadrul S.C. PIC S.A. Piteşti, Liviu Ilie Făcăleaţă, aflat în stare de arest preventiv, este acuzat de două infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, precum şi infracţiunea de deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri.

În sarcina fostui preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federaţiei Române de Fotbal Gheorghe Constantin, în prezent arestat preventiv, s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Cornel Penescu, patronul echipei FC Argeş, a fost trimis în judecată şi pe data de 11 septembrie, în calitate de acţionar la SC PIC SA şi asociat la alte două firme, pentru dare de mită şi instigare la infracţiunea de fals intelectual săvârşit în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită, scrie NewsIn.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.