Corupția din instituțiile fanion anticorupție

justitie

Poate că mă înșel în ce-l privește pe acest domn procuror. Întîmplarea a făcut să fi trecut de mai multe ori prin fața casei sale. Am văzut-o și cînd se ridica, și la roșu, și finisată, și baricadată. El a rămas tot procuror, nu foarte important. Aș zice chiar mărunt. Dar casa lui din respectivul oraș de provincie bate de departe toate casele oamenilor de afaceri, pe a primarului sau pe ale altor funcționari. Din ce ar putea un procuror să ridice o asemenea casă? Din bani de la mătușa? Dintr-o moștenire a nevestei sau din cumpărarea unor bilete cîștigătoare la loz în plic? Chiar și cu un salariu de 10-15.000 lei net (cît, oricum, nu are), repectivul procuror tot ar avea nevoie de vreo 30 de ani ca să construiască o casă de asemenea dimensiuni și cu un asemenea finisaj. Dacă din cîteva priviri mie mi s-a părut suspect, cum de nu o fi declanșat aceleași întrebări și îndoieli și la ofițerii de poliție, și la colegii săi procurori sau la ofițerii SRI? Să nu se fi ofticat nici un turnător calificat (informator) și nici un consilier local care să semnaleze bogăția inexplicabilă a procurorului? Ceva nu-i în ordine de mai multă vreme. După cum nu-i în ordine nici cu uriașele proprietăți ale lui Pahonțu sau Marcel Opriș, ale lui Virgil Măgureanu sau Virgil Ardelean (Vulpea).

După 1990 politicienii s-au îmbogățit spectaculos. Unii pe bune, alții dubios și inexplicabil. La fel, și șefii de servicii, generalii și procurorii. Circulă povești despre persoane civile care au recuperat sume enorme de la ANRP și apoi le-au cărat cu sacoșa la generali din fruntea unor servicii secrete. Daniel Moldoveanu, consilier la Cotroceni, s-a ocupat și el cu recuperarea de bani de la ANRP în baza unor procese litigioase. Un enorm teritoriu de bani negri și de afaceri dubioase se întinde în zona necontrolată de nimeni a procurorilor, a unor judecători din vechea generație, a șefilor de servicii secrete și a procurorilor, unii din DNA, alții din DIICOT. În România a înflorit anticorupția pe seama politicienilor, desfășurată de procurori, ofițeri SRI, cîțiva judecători sau persoane din alte sectoare de forță. Și pe care nu le controlează nimeni. În vreme ce combat corupția, capii și creierele din mecanismul anticorupției adună și ele bani și proprietăți, ascunzîndu-se în spatele zidului generat de absența oricărui control serios în instituțiile în numele cărora operează.

Scandalul Negulescu-Zdreanță a dat în vileag ce abuzuri de tot soiul și cu probatorii erotico-juridice poate comite un procuror. Cazul Man de la Oradea adună și el o sumă de abuzuri ignorate de DNA și de CSM. A mai apărut și scandalul procurorului Bucurică. Fostul polițist de la Ilfov, proprietar de zeci de hectare de terenuri și cu vilă la Snagov, exercită acum atribuții de procuror la Oravița, la marginea țării, unde nimeni nu cercetează. Aventurile lui Bucurică de la Oraviţa ne arată ce excese poate comite un procuror și cum nici un organism nu îl poate cerceta sau sancționa.

Să nu uităm că acuze de implicare în afaceri a unor rude mai apropiate sau mai îndepărtate au planat și planează asupra fanionului anticorupției românești. Ce soi de anticorupție este aceea în care un politician din tabăra adversă este distrus pe baza unei mărturii făcute de un condamnat sau cercetat penal și afacerile fratelui Laurei Codruța Kovesi ori cele cu cantitățile de balast livrat de Bebe Kovesi la autostrada Sebeș – Sibiu nu sunt cercetate de nimeni?

Campania anticorupție începe să devină o minunată cortină de protecție pentru cei care o diriguiesc sau desfășoară anticorupția. În afacerile dubioase sau în faptele de corupție, inclusiv de mită, ale procurorilor, judecătorilor și ofițerilor de informații nu intră nimeni.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27

17 Comentarii

 1. Mai stiti cum era situatia Iarqului cu presupusele bombe chimice ca motiv de atac armat din partea americana? Va mai aduceti aminte fiola lui Bush cu presupuse substante chimice produse de Iraq? Cam asa si cu subiectul coruptie… Astia, alde Bush, tare multi sint si se strinsera ei, la gramada, in UE… Nu zic ca n-ar exista dar nu excede capitolul lipsa de daruire, de patriotism si competente profesionale si omenie. Structura statala este de natura mediocra.

  • PSD-ul este masochist. Ii place sa fie calarit, biciuit, incatusat, injurat de femei ( Pralong, Macovei, Guseth, Kovesi) si apoi Liviu Dragnea sa spuna: sarut manusitele, mai vreau !…..

 2. Vedeti, Maestre, de ce securistii de „dreapta”/”stanga” nu doresc modificari ale legilor Justitiei. Ati enumerat aproape
  exhaustiv noua burghezie comunist/securista. Antimonarhistii nu vad cum proletii comunisti vor palate si proprietati mai
  ceva decat cei mai bogati monarhi. Politrucii au devenit putred de bogati( comparabil cu putreziciunea caracteriala)intr-o
  generatie sau mai repede, iar marile case imperiale au avut nevoie de sute de ani…

  • SUPERB COMENTARIU! IN GENERE, CHARLIE ARE COMENTARII SUPERBE SI A REALIZAT CA SI MINE CA-N ROMANIA NU EXISTA STANGA ORI DREAPTA IN POLITICA. E DOAR JOC MACABRU „DEMOCRATIC” PENTRU NOI FRAIERII; „E” PE BANI, SI CUM FURA SMENARII PENTRU AVUTIA PROPRIE=”NOUA BURGHEZIE COMUNIST/SECURISTA”. BRAVO AMICE PENTRU COMENTARIUL D-TA!

  • Gresit ,de furat vor fura si cu legi si fara legi modificate sau nu in folosul lor .Ia sa auzim de triplarea pedepselor pentru coruptie ,de renuntarea la prescriere si pedeapsa cu suspendarea sau la domiciliu , poate atunci macar unii dintre hoti se vor inmuia ,poate .

 3. Editat PRECUM ALISTAR, PIPIDI SI CUMPANASU CU O.N.G-URILE LOR „ANTICORUPTIE” DE C…. INCA DIN ANII ’90 AU ECLIPSAT ALTE INTERVENTII ALE SOCIETATII CIVILE ASUMANDU-SI ROLURILE PRINCIPALE DOVEDITE DE „TRADATORI” ASTFEL CA ALTCINEVA NU A CONTROLAT MERSUL MORALITATII IN JUSTITIEI, PARCHETULUI, POLITIEI SI SISTEMULUI DE INFORMATII, DE ACEEA ORICE STRATEGIE DE COMBATERE A CORUPTIEI INTERNE IN ACETS INSTITUTII A ESUAT.

  • catre Gmbplay: PRIETENE, ESTI BEAT? COMENTAM AICI DESPRE ROMANIA! MAI LASA-NE IN PACE CU SLOVELE TALE GAUNOASE!

 4. Raspunsul este foarte simplu. Hotul striga in gura mare, chiar urla, PRINDETI HOTULLLLLLLLLLLLLLLL?, ca sa nu-l vedem pe adevaratul hot.

 5. pentru fiecare leu alocat sau „castigat” (ca plata sau prin coruptie) unui astfel de derbedeu pus „caine de paza al democratiei” (a se citi „lup paznic la oi”), statul roman pierde de inzecit de multe ori…cum altfel mia de miliarde (echivalent euro) ar fi disparut din tara in anii „democratiei” fara nici o problema…e la mintea cocosului (sau a gainii ca tot e de actualitate la noi!) ca astfel de jaf nu ar fi fost posibil fara niste vanduti sadea in posturi cheie ale statului roman (servicii, justitie, functionari publici si alti „alesi” IMPUSI)

 6. În relatările televizate, anunțul falimentului este neașteptat și angajații au 20 de minute să-stângă obiectele personale și să elibereze clădirea. Sunt filmați derutați în fața clădirii cu cutia de hârtie de copiator care au o cană de cafea, un muțunache, câtevec dischete. Falimentul lui Astra a durat ani buni timp în care directorii au folosit mașina de firmă și concedii la schiuri în Tirol și vara pe coasta Amalfitană sau Franța. Cum s-a oficializat falimentul, proaspă faliți și intrați practic în șomaj au început demolări și completări la casa și așa mult peste nevoi unde locuiesc și unde finisajele interioare erau de calitate. Toți au o soacră care a primit bani de pe un teren pe unde trece autostrada! Corupția este la chirurgi. Un chirurg anihilat aste o nenoricire, este o linie de medicină închisă. Un procuror dat afară nu este nimic, de mâine va avocat. Mai ales la excroci și corupți. I

 7. Cu vreo 15 ani in urma a fost un scandal la Craiova cu niste procurori filmati intr-un club/bar de noapte facand sex cu eleve de liceu. Niste jurnalisti de la „Gazeta de Sud” aveau casetele cu filmari si au aparut imagini si pe la niste televiziuni nationale. Nu mai stiu ce s-a intamplat cu acest scandal dar stiam de la un politist ce orgii sexule si ce abuzuri faceau procurorii, avocatii, judecatorii impreuna cu cei de la Finante, Garda de Mediu, Politia economica, Oficiul de Control in Constructii si cam toate „organele de stat” care se pot gasi intr-un oras resedinta de judet. Cam toti cei care lucrau la aceste organe isi construiau vile luxoase si-si aduceau masini din Germania „pe fundatie” ca sa nu plateasca taxe la granita. Acesti functionari de stat petreceau impreuna, se incuscreau, se ajutau creindu-se astfel o mafie birocratica care controla judetul. Era interesanat ca, desi faceau parte din partide politice diferite, pana la alegeri se aveau ca fratii uraman ca in alegeri sa mimeze lupta politica. Indiferent ce partid castiga alegerile locale sau generale, aceeasi baieti conduceau judetul rotindu-se intre ei in functiile pe care cofiscasera pe viata.

 8. Modul cum intervine UE pentru a se reveni cu legile justitiei este suspect. In primul rand,ei nici nu stiu ce contin ultimele variante, variante ce sunt tocmai pe linia europeana in domeniu si in urma observatiilor CCR. Ca sa vorbim direct, se vrea inlocuirea legilor staliniste ale M. MaKovei, cum si ea a inlocuit legile lui Stanoiu. Regimul de Politie Politica instaurat, acela de a face Justitie LA COMANDA trebuie incheiat. De ce UE are interes sa pastreze aceasta modalitate de a conduce ILEGAL, OCULT Romania ? De ce recidiveaza, dupa interventiile din Referendumul de suspendare a lui Basescu, cand Democratia a fost ARUNCATA LA COS ? Intrebari retorice. Daca, acum un an jumatate, 55% din romani nu mai agreau UE, 8% se obtineau, ne intrebam care ar fi situatia acum. In tarile UE, 60-70% dintre cetateni nu agreaza UE. Chiar nu se trezesc cei ce ar putea sa schimbe ceva ? Problema e ca nu pot, ei doar executa. Credeti ca manipularile cu Piata Victoriei, cu aceeasi autori ca in ’89, i-a miscat pe cei cu atentionarea UE ? Nu, ei sunt parte din plan. Ceilalti cetateni, de 40-100 de ori mai multi, care stau acasa, vor sanctiona aceste incercari, cel tarziu, la urmatoarele alegeri. Si multi care n-au treaba cu „stanga” ii vor sanctiona. Se incalca regulile jocului. Si eu pot fi unul dintre ei.

 9. Când o femeie va fi prim ministru, așa după cum au anunțat despre doamna Viorica Dăncilă, sau chiar și președinte la niște alegeri viitoare, considerați domnule Nistorescu că va fi interesant de văzut și de de discuta și modul de „evoluție cetățenească” a unor politicieni precum ,Liviu Dragnea, Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu, sau chiar și alții ?

 10. Cuibul coruptiei este in parlament ! Este un fapt ! N u mai cenzurati comentarii care nu va plac !

 11. Domnul Nistorescu a vrut sa spuna ca in Romania Socialista SE FURA PE RUPTE. Acum se fura si cu ajutorul propagandistilor Cata, Charlie, C.G. etc. Este minunat ca de 28 de ani socialismul nu a resuit sa contruiasca un pod peste Dunare. In schimb stim foarte bine sa scrim polologhii ca altii din afara sunt de vina. O propaganda mai fisiite ca asta chiar ca nu se poate. Bai securistii dracului chiar credeti ca toti sunt spalati pe creier?

 12. Corect ! Multumim si doamnei judecator Baltag. PSD-ul este masochist : ii place sa fie calarit, incatusat , biciuit, injurat, scuipat si Dragnea sa spuna sarut manusitele U.E, mai loveste ca-mi place ! …..scarbos !

 13. Pt. „mai sunt oameni capabili!”. Multumesc Dle pentru frumoasa apreciere! Mesajul meu se adreseaza in principal unor cetateni ca
  Dvs. La inceput m-am adresat tuturor cititorilor in speranta ca modestele mele cunostinte privind marxismul,nenumaratele provocari
  si diversiuni cu care a impartit planeta in blocuri ideologice, vor sensibiliza pe cei inregimentati sau pe iresponsabilii care se
  cramponeaza in sabloane propagandistice. Constatand ca sunt refractari am trecut la..”represalii”, pe cat posibil pamfletar. Le-am
  vorbit pe limba lor, singura pe care ei o inteleg, dar nici asa nu am avut succes, fiind irecuperabili. Ma acuza de adulator al comunismului sau ca sunt de extrema dreapta, nici ei nu mai stiu cum sa ma…apuce.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.