Coşul de bază s-a scumpit cu peste 30% în şase luni

În luna septembrie a anului trecut, un bucureştean îşi putea umple coşul de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere cu circa 80 de lei. Acum, la şase luni distanţă, preţul aceluiaşi coş sare de 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump.

În luna septembrie a anului trecut, un bucureştean îşi putea umple coşul de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere cu circa 80 de lei. Acum, la şase luni distanţă, preţul aceluiaşi coş sare de 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, în funcţie de reţeaua de retail şi magazinul din care sunt achiziţionate, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor din Monitorul Preţurilor şi a celor oferite de repre­zentanţii compa­niilor Auchan şi Cora.

În contextul izbuc­nirii războiului din Ucraina, care a declan­şat cre­şterea preţurilor cerea­lelor pe bursa EuroNext de la Paris – rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni –, ZF a trimis o solicitare către reţelele Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour, Cora şi Profi privind preţurile unor produse alimentare din data de 09.03.2022, care au la bază, direct sau indirect, materiile prime menţionate mai sus. Auchan şi Cora au oferit lista de preţuri solicitată, Lidl şi Profi au spus că nu pot da curs solicitării, iar Kaufland şi Carrefour nu au răspuns.

Cele mai importante creşteri de preţ le-au avut făina şi uleiul, creşterile de preţ fiind între 40 şi 60%. Astfel, dacă un kilogram de făină tip 650 marca Băneasa costa în data de 10 septembrie a anului trecut 2,65 de lei, acum costă 4,25 de lei (plus 60,3%), iar dacă un litru de ulei Untdelemn de la Bunica costa 5,7-6,75 de lei, acum costă 9,75 de lei (plus 42-69%), con­form datelor din Monitorul Preţu­rilor şi a celor oferite de repre­zen­tanţii compa­niei Auchan. Totuşi, Auchan este reţeaua cu unele dintre cele mai mici preţuri.

Aceste creşteri de preţ la raft au transpus practic creşterea preţurilor ce­rea­lelor. În cazul făinii baza este grâul, iar o tonă costă 380 euro/tonă, în creştere cu 60% faţă de acum şase luni, arată datele EuroNext. În cazul uleiului, baza este floarea-soarelui, iar o tonă de seminţe de floarea-soarelui costă 1.200 dolari/tonă, adică circa 1.000 euro/tonă (cât investiţia ini­ţială într-o mică afacere sau o maşină second hand), conform Mundus Agri, platformă de ştiri şi tranzacţionare pentru piaţa interna­ţională a mărfurilor alimentare şi furajere.

Creşteri importante de preţ au avut şi băuturile.

Spre exemplu, în cazul magazinelor Kaufland din Bucureşti, apa plată 2l (bax 6 sticle) marca Borsec a crescut de la cu aproape 2 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 10%. Un alt exemplu este creşterea preţului pentru Coca-Cola la 2 litri, care a crescut cu 18% în reţeaua Auchan în perioada septembrie 2021 – martie 2022. În aceste cazuri, producătorii de băuturi au spus că se văd în tarife creşterile de preţuri la energie electrică şi carburanţi.

Indexul preţurilor propus de ZF ia în calcul datele publice disponibile, în condiţiile în care la demersul ZF de a primi preţurile direct de la sursă nu au răspuns decât două dintre reţelele cărora le-a fost solicitat acest lucru.

Interesul consumatorilor faţă de preţurile produselor de bază a crescut semnificativ în contextul inflaţiei şi al conflictului din Ucraina.

Şase dintre cele mai căutate produse alimentare în luna martie pe platforma Monitorul Preţurilor a Consiliului Concurenţei sunt din categoria ulei de floarea soarelui. Datele confirmă astfel interesul mare al consumatorilor pentru acest bun în ultima perioadă. Primele patru produse alimentare care apar în topul căutărilor sunt Coca-Cola, zahăr Coroniţa, banane şi făină Băneasa. Ele sunt urmate de şase mărci de ulei de floarea-soarelui, respectiv Untdelemn de la Bunica, Argus, Floriol, Unisol, Spornic, Ardealul.

Monitorul Preţurilor este un proiect realizat de Consiliul Concurenţei în parteneriat cu Guvernul prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), fiind consultată Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii, dar şi cu ONG-urile care se ocupă de protecţia consumatorilor. Monitorul Preţurilor Produselor Alimentare este o platformă care afişează preţul produselor din circa 1.700 de magazine.

Prin intermediul platformei online Monitorul Preţurilor, consumatorii pot verifica atât preţurile alimentelor, cât şi pe cele ale carburanţilor, fără a necesita deplasarea în locaţiile fizice ale magazinelor sau ale benzinăriilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. intrebati-l pe johannis !!…el nu cumpara,nu manaca,nu bea ,nu fumeaza,nu se duce la femei,…este omul de tip nou creat de ceausescu !!!…

  2. Unii mor printre daramaturi altii fac bani speculand produse alimentare cu ocazia panicii generata de razboi. Altii vand arme si vor sa „ajute” cu si mai multe arme! Evident ca producatorii de arme nu le dau gratis asa cum se ofera propietarii de pensiuni de la noi sa ii ajute pe refugiati. Intodeauna au fost capete fierbinti care si-au dus popoarele la distrugere in timp ce „prietenii” i-au asistat de pe margine!

  3. E normal sa se intample asa cand securistii sugatori de licurici cumpara arme de 6 miliarde de euro pe an armament iar amerlocii incet, incet transfora Romania in baza lor militara ca preturile la alimente sa creasca vertiginos. Nici tunurile, nici bombele si nici tancurile nu produc mancare. Ele produc doar moarte.

  4. Cum adica s-a scumpit? E fake news… Ne-a spus Citu – se Intampla #lucrurifantasticepentruromani. Nu-l mai contraziceti… Putinisti ce sunteti

  5. Ii aud la tv pe marii afaceristi in domeniu care se plang ca nu au profit dar pe niciunii nu ii aud ca se unesc impotriva guvernului care nu boraste cresteri de preturi. De ce nu se unesc cu cetatenii ca in vest sa ii pocneasca pe latraii din politica si guvern, afacerile lor functioneaza doar daca cumpara cetatenii produse si asta daca au bani! Apropo, cati politicieni ati gasit in piata cu un carut pentru aprovizionare? In treacat prin piete gasesti dar nu si la cumparaturi. Asa bre, cresteti preturile masiv sa va duceti de rapa!

  6. Tiparnita e de vina, cum zice Nashpeaux in prezicerile lui de baba Vanga.
    Banii din pix, FED, Jekyll Island 1913. La nici un an de la reuniunea gangsterilor din Jekyll Island a si debutat primul punct din program, la Sarajevo…
    Al doilea macel a avut ca fundal si ca fitil marea criza aranjata din 1929.
    Iar al treilea, se vede, tot tiparnita o are drept cauza.
    Nu e corect ca unii sa muncesca cinstit si altii sa tipareasca bani calpi. Ce sistem poate supravietui asa pe termen lung?

  7. Scumpirile nu vin decât de la rețelele monopolurile corporatiste globaliste care practica evident kapitalismul-dezastrelor. Daca am fi avut satele pline cu agricultori și fermieri producători vestea nu ar fi fost atât de gravă. Dar în lipsa țăranilor și a gospodarilor de la sate, din proximitatea oraselor-captive comerțului cu produse de import, informațiile sunt urâte. Globaliștii WEF, FMI, BM, acționarii concernelor industriei alimentare, șeicii si gasputinistii, fabricile chinezești, profita din plin de controlul asupra lanțurilor de desfacere!! Guwernele de trădători ai RO nu au prețuit libertatea umană și descentralizarea economică, a puterii politice (Subsidiaritatea constituie unul dintre principiile fundamentale ale distributismului). Daca am fi avut elite oneste,politicieni și economisti distributiști, proprietatea privată productivă – ar fi constituit baza României, de care ar fi beneficiat cât mai mulți oameni. Cine poate sa sparga monopolurile marilor conglomerate comerciale străine care ne controlează economia conducând-o la ruină, precum și puterea coruptă a Guwernului antinațional??! https://distributistreview.com/archive/despre-distributism-socialismul-marxist-si-capitalism

  8. Ioc,anus,nu consuma,el risipește,unde m ai pui că E .,(STERIL)?ATUNCI SĂ ÎNTREBĂM PE CĂȚELU DE COMPANIE?NU CĂȚELU CUȚU HAM .,LATRĂ DAR I SE DĂ VOIE.AȘA E CU ,CÂINII.HAM,HAM.DAR DIN NEFERICIRE AU ȘI CÂINI ROSTU(LU)LOR.LATRĂ ?.SPERIETOARE DE ALTE JAVRE.E UITE AȘA O SĂ AJUNGEM ÎN.,2024.SE VA RUPE HAINELE LA COZI DE A VOTA.,PNDL S AU USR.DE PSD DRACU M AI POMENEȘTE,DOAMNE IARTĂMĂ.NA.AVEȚI CE VOTAȚI.PUNCT.?

  9. Urmează o perioadă faină.inflatie gen republica de la weimar.in toată europa.covidul și rușii sunt vinovați!!nici vorbă despre ‘acesti imbecili bolnavi care conduc’.nici pîs

  10. Dacă helitili nu au reușit să reducă populația cu plandemia și vaccinul, au apelat la metodele clasice foametea și războiul, astea și-au dovedit eficacitatea în timp.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.