COVID-19 – primele rețele de contagiune din România

Măsurile recomandate de autorități, de a sta în casă și de a rupe comunicarea socială, pentru a limita răspândirea COVID nu sunt doar un moft.

Cercetătorii Universtității București au analizat informațiile pe care le-au avut în legătură cu primele 308 cazuri confirmate cu Covid-19 – ca urmare a expunerii la emițători de SARS-CoV-2, în România, la nivel național. Rezultatul este uluitor și ar trebui să fie și acesta mai mult decât un semnal de alarmă. “În cazul în care măsurile de prevenire și limitare, comunicate de autorități, nu sunt respectate (…)se ca ajunge la o adevărată inflație semnificativă a numărului de cazuri”, avertizează aceștia.

“Grupul de cercetare a grafurilor și rețelelor sociale GraphNets din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, a analizat informațiile cu privire la primele 308 cazuri confirmate cu Covid-19 – ca urmare a expunerii la emițători de SARS-CoV-2, în România, la nivel național. Analiza statistică a folosit instrumente de cercetare specifice domeniului de studiu al rețelelor sociale”, anunță Universitatea din București, care publică rezultatul acestui grup: decuparea structurii inițiale a rețelei de contagiune a Covid-19 în România.

“Cele mai multe cazuri de transmitere provin de la un număr restrâns de persoane (vezi Figurile 1, 2 și 3). Specific, cinci procente dintre cei raportați oficial cu noul coronavirus l-au transmis direct la peste 50% dintre celelalte cazuri observate (vecinătate de gradul 1). Cu alte cuvinte, o parte importantă din circulația Covid-19 a fost favorizată de un număr restrâns de persoane (hub-uri de transmitere sau răspândire). În această etapă de răspândire a Sars-CoV-2, diminuarea numărului de hub-uri de transmitere directă este esențială. În efect, este de așteptat să contribuie la scăderea majoră a numărului de persoane infectate”, spun cercetătorii de la Universitatea din București.

Studiul covid-19 în România este o inițiativă a Universității din București de informare publică și de conștientizare, conform misiunii sale de implicare civică activă în problemele societății românești.

Mai bine de 900 de milioane de oameni de pe întreg mapamonul sunt izolați la domiciliu în peste 30 de ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. E putin, marea problema, sunt prea multi ‘detinuti’ in spatiul casei si prea mult timp incat se vor imbolnavi altfel. Oricum, bine ca incepe sa restranga plimbaretii aiurea pe strazi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.