Covid-19: starea lumii la 23 martie, ora 21h00 (OR)

Noi bilanțuri, noi măsuri, fapte, declarații și evenimente marcante consemnate în cazul evoluției pandemiei de Covid-19 realizate de revista pariziană Challenges.fr și agențiile Reuters și France Presse.

1,7 miliarde de oameni izolați. Peste 1,7 miliarde de persoane din întreaga lume , din care cel puțin 700 milioane de indieni, trebuie să respecte deciziile autorităților privind izolarea lor. În ITALIA, guvernul a oprit toate unitățile industriale de producție neesențiale și a interzis deplasarea dintr-o comună în alta, excepție făcând cazurile de „urgență absolută” sau motive de sănătate. În FRANȚA, premierul Edouard Philippe anunță noi restricții.„Perioada izolării poate dura încă câteva săptămâni”. Izolare timp de trei săptămâni a fost decretată în AFRICA DE SUD începând de luni. OLANDA a prelungit până la 1 iunie interdicția oricărei adunări. Cel puțin 34 de țări sau teritorii au decretat izolare o bligatorie.

Trump, neliniștit din cauza problemelor economice. Peședintele SUA și-a exprimat îndoielile asupra restricțiilor impuse, deplângând impactul lor asupra economiei.„Nu putem lăsa ca remediul să fie mai rău decât problema însăși”.

Apel la o „încetare a focului imediată și mondială”. Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a lansat, luni, un apel „la o încetare imediată a focului, pretutindeni în lume” spre a proteja în fața „furiei” virusului Covid-19 civilii cei mai vulnerabili din țările aflate în conflict.

Decizie istorică la UE. Cei 27 miniștri de Finanțe ai UE au validat suspendarea regulilor de disciplină bugetară, decizie istorică ce le permite să cheltuiască atât cât trebuie pentru a face față consecințelor economice ale coronavirusului. „Suntem de acord că acele condiții de utilizare a clauzei de suspendare (…) sunt îndeplinite. Așa ceva ne va oferi oportunitatea de a susține mai întâi economiile”, declara ministrul croat de Finanțe, Zdravko Maric, a cărui țară asigură președinția prin rotație a UE, la capătul videoconferinței miniștrilor. La rândul lor, miniștrii de Finanțe din G20 se declară gata să susțină țările cele mai vulnerabile.

Pandemia se „accelerează”. Pandemia se „accelerează”, dar traiectoria ei poate fi modificată, apreciază OMS chemând țările să testeze toate cazurile și să plaseze în carantină contactele lor apropiate. „Peste 300.000 de cazuri de Covid-19 au fost semnalate până azi. Este teribil. Pandemia se accelerează”, dar „noi putem schimba traiectoria (ei)”, declară directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Recesiunea mondială, mai rea decât în timpul crizei financiare ? Recesiunea mondială ce va urma pandemiei de coronavirus ar putea fi mai rea decât cea care a urmat crizei financiare din 2008, a avertizat directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva. Ea spune că a prevenit miniștrii de Finanțe și Băncile Centrale că perspectivele de creștere mondială erau „negative” pentru 2020, adăugând că ar trebui să ne așteptăm la „o recesiune cel puțin la fel de gravă ca în timpul crizei financiare mondiale sau mai rău”.„Dar ne așteptăm la o revenire în 2021″, a adăugat ea într-o manieră mai optimistă.

Peste 360.000 de cazuri. Noul coronavirus a provocat decesul a cel puțin 16. 146 de persoane în lume, potrivit unui bilanț stabilit luni, la 21h00 (ora României), de AFP, plecând de la surse oficiale. Peste 361. 510 de cazuri de infectare au fost declarate oficial în 192 de țări și teritorii. ITALIA a înregistrat 6.077 decese la 63.927 cazuri (bilanțul ei fiind mai mare decât al Chinei din punctul de vedere al mortalității la numărul de cazuri). CHINA, locul unde a debutat epidemia, are 3.270 decese la 81.093 cazuri. Cele mai afectate țări, după Italia și China sunt: SPANIA, cu 2.182 de morți (33.089 cazuri), IRANUL (1.812 decese, 23.049 cazuri), FRANȚA (860 morți, 19856 cazuri) și SUA (499 morți, 41. 5511 cazuri).

Teste clinice. China a început primele teste clinice ale unui vaccin, iar Rusia a început să testeze un vaccin asupra anuimalelor. Cercetătorii canadieni au început un studiu prin care testează efetele unui antiinflamator, colcisin, asupra riscurilor de complicații pulmonare și decese legate de Govid-19.

Decizii radicale la frontiere. HONG KONG a interzis orice intare nerezidenților. EMIRATELE ARABE UNITE au anunțat că, începând de miercuri, suspendă zborurile pentru pasageri, inclusive pentru cei în tranzit. Pasagerii zborurilor înternaționale cu destinația Beijing trebuie să facă o escală într-un oraș chinezesc spre a fi supuși unor examene medicale.DANEMARCA prelungește măsurile de izolare până la 13 aprilie. TUNISIA trimite armata în străzi pentru a impune respectarea măsurilor de izolare. Începând de miercuri și NOUA ZEELANDĂ va impune măsuri de izolare generală timp de patru săptămâni, a anunțat doamna Jacinda Ardern, premierul acestei țări de cinci milioane de locuitori, în care s-au consemnat 102 cazuri de contaminare cu Covid-19. Și GRECIA a decretat o izolare totală începând de luni, ora 6,00. Vehiculele pot circula cu maximum două personae la bord.

JO de vară de la Tokyo, în discuție. Federația Internațională de Atletism apreciază că ideea menținerii JO de vară de la Tokyo nu este nici „fezabilă, nici de droit”. Canada și Australia au anunțat că vor boicota JO de la Tokyo dacă ele vor avea loc în perioada iulie -august. Premierul japonez Shinzo Abe admite că „o amânare ar putea deveni inevitabilă”.

Peste 300 morți în Anglia. 46 noi decese datorate coronavirusului au fost înregistrate în Anglia, unde bilanțul este acum de 303 morți, au anunțat luni autoritățile sanitare.Duminică, au fost semnalate 37 decese. Cei a căror moarte a fost anunțată luni aveau între 47 și 105 ani și aveau toți alte boli, precizează National Health Service.

Macron și Xi Jinping vor un summit G20 extraordinar. Președinții francez , Emmanuel Macron, și cel chinez, Xi Jinping, au căzut de accord, luni, în cursul unei convorbiri telefonice, că ar trebui convocat un summit extraordinar al G20 pe tema problemelor sanitare și economice ale crizei coronavirusului, a anunțat Palatul Elysée.„Cei doi presedinți au căzut de accord asupra faptului că o asemenea întâlnire la nivel înalt va fi utilă în particular pe plan sanitar, asociind OMS spre a conlucra în cazul tratamentelor și vaccinului, și pe plan economic (stabilizarea economiei mondiale prin măsuri coordonate pe plan bugetar și monetar; susținerea celor mai vulnerabile state)”, a indicat președinția franceză.

India suspendă zborurile comerciale interne. Începând de miercuri, INDIA va suspenda toate zborurile comerciale interne spre a limita propagarea epidemiei de coronavirus. De miercuri, la miezul nopții, nicio companie aeriană indiană nu are voie să aibă avioane în aer. Zborurile internaționale au fost suspendate încă de duminică, iar gigantica rețea feroviară a țării a fost oprită și ea.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Interesant ar fi sa se spuna in clar,documentat, de unde provine virusul, informatia ca a aparut din senin in piata de marafeturi din Wuhan nu este credibila

  2. Sugerez pentru o cunoastere mai ampla BARBARA W.TUCHMAN-„ACESTA-I SFARSITUL LUMII”‘-„MOARTEA NEAGRA” capitolul 5 ,pag.132-163 din bestsellerul „O OGLINDA INDEPARTATA-URGISITUL SECOL XIV”,publicat in ROMANIA IN anul 1988,Editura Politica tradusa si postfatata de ALEXANDRU VIANU privind teribila boala produsa de PASTURELLA PESTIS(CIUMA) un alt virus cu mare viteza de raspandire,care infecta plamanii si se propaga pe cale respiratorie,care a curmat viata a peste 23.840.000 de oameni .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.