Tradiţionala scumpire a cărnii de Crăciun

Anul acesta, de sărbători, se simte o scumpire de 15-20% pe piață pentru carnea de porc, deprecierea monedei naționale fiind unul dintre motivele majorării prețurilor, a declarat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

“În clipa în are aducem carne de porc din Uniunea Europeană, dintr-odată prețul este mai mare. Mai intervine și devalorizarea monedei naționale și faptul că UE face un export masiv de carne de porc în Asia, în special în China. Acesta este factorul care a contribuit ca, la nivel european, de la începutul anului, prețul cărnii de porc să crească cu 30%. Pe lângă creșterea acestui preț mai intervine și prețul porcului ca atare. În special purceii grași au ajuns cam la 50 de euro. Deci s-a majorat și prețul la nivelul fermelor”, a explicat Dana Tănase.

Potrivit acesteia, există un deficit major de carne de porc în Europa.

“Este foarte greu, în momentul de față, să spui că vrei să aduci carne dintr-un stat membru, pentru că nu prea are nimeni. Comenzile sunt făcute. Sunt membri ai asociației care au făcut comenzi cu șase luni înainte pentru a avea carne acum”, a completat directoarea Asociației Române de Carne.

Totodată, aceasta a dat asigurări că va exista carne de porc în perioada imediat următoare, iar consumatorii trebuie să verifice etichetele de pe produsele cumpărate.

“Asigur toți consumatorii că va exista carne de porc în perioada imediat următoare. Fie că vorbim de carnea din România, fie de cea adusă din statele membre, în funcție și de restricțiile față de această maladie care a devastat industria cărnii de porc din țara noastră în ultimii doi ani. Consumatorului îi revine sarcina de a citi eticheta, există un regulent european care obligă trecerea originii cărnii de porc, de pasăre sau de ovine și bovine pe etichetă”, a susținut ea.

Dana Tănase a mai precizat că există și un deficit de slănină pe piața europeană.

“Noi, procesatorii, ne confruntăm cu această criză a cărnii de porc, fiind vorba despre o tendință la nivel european. Acest fapt vine ca urmare a faptului că pesta porcină africană a devastat și Asia, în special China, unde exporturile europene s-au concetrat foarte mult asupra acestei destinații. Pentru a avea un tir de carne sau două trebuie să faci comandă cu două luni de zile înainte. Totodată, s-a configurat și o aprovizionare dificliă cu slănină, care este atât de necesară procesării produselor din carne. Se aleargă foarte mult după 20 de tone de slănină prin Europa și, din cauza faptului că oferta este limitată, prețurile la nivel european au explodat. În România, s-a observat o majorare a prețurilor în acest sens, dar încercăm să le menținem și să ne descurcăm și cu piața internă”, a conchis oficialul Asociației Române a Cărnii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. klaus werner joiannis :
    Dragi romani, acum pot sa ma declar fericit, am  guvernul meu, am parlamentul meu, am serviciile mele, am justitea mea desigur independenta, si am ziua mea natională, scuze…multinatională, ca v-am confiscat-o si p-asta…pas cu pas…
    GHINION !

  2. Falsa argumentatie.

    Carnea importata este INTOTDEAUNA mai ieftina decat ce autohtona: porcul romanesc e intotdeauna mai ieftin decat cel importat.
    Pai tocmai de asta se plang toti agricultorii si crescatorii autohtoni.
    Nu, creste pretul din cauza speculei, adica comerciantii stiu f. bine ca lumea e dispusa sa plateasca chiar un pret mai mare in prag de sarbatori.

    • Erata: alimentele importate sunt mai ieftine. Deci nu ar trebui sa existe scumpiri, nu sunt justificate decat de jmecheria volohe.

  3. Probabil ca anul acesta pe traditionala masa de Craciun, in mareata guvernare Iohannis-PNL, va trona, intr-o mare de varza, o coasta de porc bine rumenita (scuze, da’ „adidasii” au devenit inaccesibili si „calculatoarele” de porc mai scumpe decit limuzinele !), coasta pe care se va incaiera, intr-o atmosfera de sarbatoare, toata familia !

  4. O sa va lamuriti ce va fi in Romania dupa sarbatori – Criza Economica Globala generata de sistemul bancar se va acutiza , vor fi tot mai multe falimente in acest sector si vor incepe sa CREASCA galopant toate PRETURILE. In Romania ,de doua sapamani, tot aud cum sunt decorati si inaintati in grade generali , cum sunt reabilitati procurorii interlopi , cum se tot fac Rectificari Bugetare si REALOCARI de SUTE DE MILIOANE catre SRI , SIE , SPP, etcb ASTA ESTE RASPLATA PNL penttru cei care vor trebui sa -i apere cu armele si sa traga in populatie , cei care le protejeaza statutul mafiot si veniturile grase! In tot acest timp EURO creste spre 5 RON!
    O sa vedeti ce DICTATURA SECURISTA se va instaura impotriva cetatenilor de rand care au mai adunat ceva lucrand TOCMAI in strainatate si care vor trebui sa dea cu subsemnatul pentru a-ai justifica munca si scarificiile !- Sistemul e infometat dupa bani si vor trece la portofelele celor de jos !

  5. Vrei sa spui ca, „teparii romanilor” isi practica in continuare meseria murdara, asta se chema pe vrem,uri „SPÊCULA” iar cei care o practicau „speculanti !!!”, erau pèdepsiti, astazi … sunt imbratisati de politicieni pentruca le „dau mita !”. O tara … cum spunii unii … de toata nimica !.

  6. am auzit ca o firma din centrul Transilvaniei foloseste lapte adus din Ungaria, asa cum La Dorna se fabrica in Polonia pt ca firma a delocat fabricile, lasand Bucovina fara fabricile de prelucrare. Poate intre timp romanii si-o fi construit fabrici noi, Da…one cel care si-a eliminat concurenta de fapt a preferat sa incurajeze agricultura Poloniei. Poate produsele din lapte de oiaie/capra nu pot fi proaspete, pt ca a incetat lactatia, dar telemeaua tinuta in saramura si zer este sigur romaneasca, altii ii spun feta si mai pun si grasimi vegetale ca sa fie ”grasa”. Imi este dor de vremurile cand ciobanii isi duceau turmele de oi in Dobrogea si vindeau branza/telemeau din lapte de oaie, azi peste tot numai cas, pe vremea copilariei casul era pt oamenii bolnavi. Poate asa o fi Romania, o tara de bolnavi la dieta care nu pot si nu stiu ce este o branza fermentata…renumita branza de Braila apreciata si la Paris in sec. XX…disparuta odata cu lipsurile din anii ’80 si apoi prin demolarea industriei…lasa ca-s bune produsele lactate produse din lapte praf din Australia si margarina…

  7. zilele trecute ceafa fara os era 22 lei/kg la un supermarket, la altul pretul e de 18,9 lei/kg, iar daca memoria va lasa pe vremea lui Basescu costa 24 de lei/kg, deci acum 10 ani cand salariul minim si punctul de pensie era jumatate din cel de azi. Articolul este a incuraja cresterea pretului de catre procesatori. Pt cei de o anumita varsta le animtesc ca inainde de ’89 o punga de un kg cu mazare verde si carne costa 35 de lei si nu continea 0,5 kg de carne. Azi cred ca traim o denaturare a realitatii incat nu mai suntem in stare sa ne bucuram de viata, alergand dupa o alimentatie care ne-o dorim cat mai ieftin, dar nu acelasi lucru se intampla cu risipa pe tigari, telefoane mobile etc. Ne hranim cu placeri mai mult decat ar fi firesc…

  8. Ne-am batut joc de „salamul cu soia” dupa 1990 dar era un salam sanatos, toate afumaturile erau „sanatoase” in masura in care acestea sunt de acel fel. Unde sunt salamurile de pe vremuri „cu soia” dar fara otravurile chimice care le fac toxice, unde sunt „teleaua de oaie de pe vremuri, sfaiterul si branza topita … le-am aruncat la gunoi pentru a „manca gunoaie Europei, „branza fara lapte”, salam aproape fara carne … etc. Ne-am batut joc de parizerul fabricat din 80′ % carne macra de vita si acum mancam cel fabricat din „tendoane, soric, piele de gaina, carne dezosata mecanic si aditivi alimentari. Ne-am batut joc de „tenisii romanesti ca acum sa cumparam „tenisii fabricati de straini, ne-ma batut joc de celebra „Eugenie romaneasca, fabricata cu o retea sanatoasaa, ca acum sa cumparam eugenia fabricata cu tot soiul de adaosuri toxice care duca la „obezitate si diabet” de la indulcitorii sintetici si alte chimicale folosite … si altele. Asta am vrut, am votat politicienii dupa chipul si asemanarea noastra adica, avem ce meritam, nu avem dreptul sa ne plangem.

  9. Dupa Sarbatori,carnea de porc ajunge ca brazi care se dau moca dupa Craciun,doar sa cureti piata de ei..

  10. E firesc, porcul cu ciuma porceasca africana, un produs „ecologic” marca Dragnea-Daea, este mai scump decat ramatorul traditional romanesc.

  11. Adevarul e un pic altfel! Europa nu are disponibilitati de carne de porc, ieftina din cauza exportului masiv la preturi exorbitante pe piata Chinei,care si injumatatit nr de porci din cauza pestei porcine africane. Doamna presedinta a A.R.C. NU ARE HABAR DE CE SE INTIMPLA! A fost pusa pe functie ca sa fie ca toate cele din Romania !Si apoi gasim scuze pentru orice! Cred ca nu au habar nici cit se importa ,cit pentru procesare ,cit pentru consum,Exemple sunt multe despre cum NU NE FACEM TEMELE CUM TREBUIE!Si mai avem ministere ,comisii si comitete! Adevarul doare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.