Credite false de sute de miliarde de lei se aranjau la barul „Jamaica” din Braşov

Cine aude de un prejudiciu de sute de miliarde de lei ar putea să-şi imagineze că nu avem noţiunea banilor. Cu toate acestea, aşa stau lucrurile în ceea ce priveşte Dosarul „Romexterra”, în care o filieră incredibilă a pus la cale sustragerea unor sume uriaşe din conturile unor firme şi acordarea unor credite false. Aşa cum veţi vedea în documentul de mai jos, toate aceste tranzacţii se aranjau în barul „Jamaica din Braşov!

Aşa cum am promis cititorilor noştri, publicăm azi primele documente explozive din Dosarul „Romexterra”, în care sînt interese atît de mari încît lucruri evidente sînt eludate în văzul tuturor tocmai de oamenii care sînt chemaţi să aplice legea pentru a stopa marile jafuri, indiferent cine le-ar comite.

Azi vă prezentăm declaraţia martorului IACOB CRISTIAN, care, conform propriei mărturisiri, încercase să dezvolte o afacere în construcţii. Şi-a dat însă repede seama că de unul singur nu va reuşi niciodată, aşa încît a decis să caute pe cineva care să-i deschidă uşile ferecate.

Ceea ce povesteşte Iacob Cristian ţine de noaptea minţii! Cu toate acestea, mărturia sa parcă nici n-a fost rostită în sala de judecată, deşi ceea ce spune este de-a dreptul incredibil. Este vorba despre o reţea coordonată de Mihai Maţepiuc, directorul adjunct al Băncii Romexterra, care acorda „creditele” în barul „Jamaica” din Braşov!

De fapt, nici măcar nu este vorba despre credite propriu zise, ci de o morişcă incredibilă, în care nişte firme primeau banii în cont, dar aceştia intrau în conturile altora! Iată mărturisile lui Iacob Cristian în faţa instanţei:

Ceea ce povesteşte în sala de judecată Iacob Cristian ar fi trebuit să ducă imediat la arestarea lui Mihai Maţepiuc, directorul adjunct al Băncii Romexterra, căci este absolut incredibil ce operaţiune conducea acesta. Cu toate acestea, el este liber şi îşi vede liniştit de alte afaceri. Să revedem principalele pasaje din declaraţia martorului Iacob Cristian:

După ce am accesat acest credit, după ce am intrat în anturajul lui Doftoreanu Iulian, am început să particip regulat la întruniri care aveau loc dimineaţa şi seara în barul „Jamaica” de pe strada Plevnei din Braşov. La aceste întîlniri, care au avut loc zilnic, timp de trei sferturi de an, participau directorul adjunct al băncii Maţepiuc Mihai, Doftoreanu Iulian, Butum Cristi, Surugiu Gabriel, Guran Florin, Nicola Artur Stele, reprezentantul Flori Trans şi alte persoane pe care nu mi le amintesc şi se discutau aspecte privind sumele de bani ce urmau a fi folosite pentru rambursarea creditelor scadente şi ce sume urmau a fi din nou acordate cu titlu de credit. Se stabileau societăţile care urmau a accesa credite şi destinaţia creditelor.

Cine crede că în barul „Jamaica” îşi mutase biroul directorul adjunct al „Romexterra” se înşală! Ce se aranja în acest bar era traseul unor credite fictive ale unor societăţi, banii urmînd să intre în contul altora! Morişca aceasta teribilă era cotrolată de însuşi Maţepiuc. Tot Iacob Cristian este cel care descrie care era rolul acestuia şi cum se proceda cu aceste credite fictive:

Aşa am ajuns să solicit credite care în fapt erau utilizate de alte societăţi. Documentaţia necesară acordării creditelor era întocmită la sediul Sc Maroma, iar ulterior mă deplasam la bancă şi semnam contractele de credit şi Ordinele de plată. Acestea din urmă erau semnate de mine fără a fi completate.Erau completate ulterior de Maţepiuc Mihai, care de altfel comanda din tastatura calculatorului toate plăţile şi care stătea în permanenţă la bancă, chiar şi după orele de program. De altfel, eu comandasem la bancă un Stick cu ajutorul căruia să pot face plăţi on-line, dar acest Stick nu a ajuns niciodată în posesia mea!

Iacob Cristian recunoaşte în faţa instanţei că a adus în bancă trei firme cu istoric bun, cărora li s-au acordat mai multe credite despre care administratorii habar nu aveau:

Nu ştiu în concret cîte credite am obţinut pe cele trei firme, dar un număr destul de mare. Aşa cum am arătat, banii nu au fost folosiţi de cele trei firme, ci de alte societăţi. După calculele mele au plecat către grupul de firme Maroma, But şi Atex aproximativ 68 de miliarde lei vechi!

Martorul declară că „Maţepiuc avea la bancă o plasă de ştampile”, pe care le folosea în numele unor firme, după propriile sale planuri! Practic, din condei, muta banii din unele conturi în altele, fără ştiinţa administratorilor! Iacob Cristian mai face o mărturisire şocantă: că „o doamnă” făcea evaluările, supraevaluînd bunurile depuse garnaţie, astfel încît creditele rulate de „morişcă” să fie cît mai mari.

Vedem cu toţii că mărturisirea lui Iacob Cristian, direct implicat în operaţiunile acestea de tip suveică, demască întreg planul diabolic pus la cale de Maţepiuc, directorul adjunct al Romexterra. Nimeni însă nu ne poate convinge că astfel de operaţiuni au fost străine serviciilor secrete, avînd în vedere amploarea lor, altfel se pune întrebarea de ce mai funcţionează!

La un moment dat, suveica lui Maţepiuc s-a defectat şi mai multe firme din Braşov constată că din conturile lor au dispărut sume uriaşe! Evident, s-au dus la bancă să ceară explicaţii, iar acolo li s-a spus să aibă răbdare pentru că banii dispăruţi se vor întoarce în conturile lor, lucru care însă nu s-a mai întîmplat!

Unul dintre cei care l-au abordat pe Mihai Maţepiuc a fost şi revoluţionarul Dorin Lazăr Maior. Exact ca şi în Cazul Rarinca, pentru că a îndrăznit să-şi ceară banii înapoi, Dorin Lazăr Maior a fost acuzat de „şantaj” şi condamnat la 7 ani de închisoare! Dorin Lazăr Maior a depus şi el o plîngere împotriva lui Maţepiuc, însă aceasta n-are nici o rezolvare pînă azi, fostul director al Romexterra fiind în continuare liber şi nederanjat!

Ca să i se închidă gura lui Dorin Lazăr Maior, a fost arestată şi soţia sa, aceasta fiind condamnată în realitate, în primă instanţă, la 6 ani de închisoare pentru că nu şi-a denunţat soţul! În nenumăratele sale declaraţii, Florina Maior spune că banii furaţi din conturile firmelor au fost, de fapt, depuşi în „bidoanele” SRI şi folosiţi în campaniile electorale!

În articolele noastre viitoare vă vom prezenta şi stenograma convorbirii dintre Dorin Lazăr Maior şi Mihai Maţepiuc, document aflat la dosarul cauzei. Oricum, cred că oricine îşi dă seama că acest Dosar Romexterra este unul în care sînt implicate instituţii şi persoane care au pus la cale o operaţiune cu implicaţii securisto-politice, protejate atît de către procurori şi judecători! Numai declaraţia lui Iacob Cristian ar fi fost suficientă pentru ca autorităţile statului să intervină şi să distrugă mafia aceasta financiară de la Braşov! Ele, însă, au fost mai preocupate să-l aducă în ţară din Dubai pe Dorin Lazăr Maoior, într-o acţiune ciudată, despre care vom scrie curînd, astfel încît să-i poată închide gura, deşi Mihai Maţepiuc este la doi paşi de ei, nederanjat de nimeni!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.