Cristi Danileţ, pe urmele lui Dragnea

 Cercetat disciplinar pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”, judecătorul clujean Cristi Danileţ vrea abrogarea articolului de lege care prevedere această abatere disciplinară, scriu jurnaliștii de la știripesurse.ro. Solicitarea este formulată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană, printre ai cărei fondatori se numără Danileţ.
Practic, Danileţ îşi cere propria „OUG 13”, pe modelul patentat de Liviu Dragnea, care dorea modificarea definiţiei abuzului în serviciu, pentru a nu i se mai putea aplica, mai notează sursa citată.

Cristi Danileţ a fost deja sancţionat pentru aceeaşi abatarere disciplinară (art. 99, lit a din Legea 303/2004), decizia CSM fiind menţinută de ICCJ. Noua cercetarea disciplinară are la bază dezvăluirile din serialul „Justice leaks„, publicat de STIRIPESURSE.RO.

Comunicatul Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană:

„ICDE atenţionează comunitatea naţională şi internaţională că magistraţii sunt cercetaţi pentru opiniile lor, neexprimate cu intenţia de a ajunge în spaţiul public, pentru simplul fapt că s-au opus modificărilor. Solicită stoparea acţiunilor de intimidare desfăşurate de Inspecţia Judiciară şi CSM. Solicită ministrului justiţiei modificare legii ca magistraţii să se poată exprima liber.

Presa a relatat că mai mulţi judecători şi procurori sunt cercetaţi de Inspecţia Judiciară cu privire la schimbul de mesaje purtat pe un forum electronic între magistraţi.

Constatăm că această cercetare vine după un comunicat de presă al unei majorităţi din secţia de judecători a CSM, care s-au antepronunţat în privinţa soluţiei ce ar putea să o dea. Prin judecătorii care au iniţiat acest comunicat de presă sunt persoane care în mod frecvent au susţinut ori combătut politicieni semnatari, respectiv care au avut un dialog cu colegii de breaslă care a încălcat o minimă decenţă profesională.

Constatăm că nu există vreun comunicat de presă cu privire la cercetarea magistraţilor pentru comunicarea dintre ei purtată pe forumul electronic, de unde tragem concluzia că informaţia şi materialul a fost scursă unei anumite părţi a presei, aspect contrar reglementărilor interne ale acestei instituţii. Solicităm cercetarea celor care au dat această informaţie presei.

Mai constatăm că magistraţii au libertate de exprimare ca orice alt cetăţean şi au purtat discuţii în între ei legate de modul în care este organizată şi funcţionează justiţia. Remarcăm că printre magistaţii cercetaţi acum de Inspecţie sunt judecători şi procurori care s-au remarcat prin poziţii publice constante cu privire la modificările legislative nocive, prin organizarea de proteste în faţa tribunalelor, inclusiv în străinătate, prin reacţii la propunerile în anumite funcţii judiciare criticabile sau la modul defectuos de instrumentare a unor dosare. Este clară intenţia dintre magistraţi de a lămuri aceste aspecte necesare profesiei lor între ei, pe un forum intern de discuţii şi nu de a denigra persoane sau instituţii în public. Singurul despre care se poate spune că, eventual, a adus atingere imaginii justiţiei este cel care a comunicat aceste mesaje către presă. Prin atitudinea sa a făcut rău colegilor şi justiţiei. Ca urmare, solicităm Inspecţiei să se ocupe de cercetarea sa.

Solicităm Ministrului Justiţiei să facă demersuri pentru abrogarea dispoziţiei de la art. 99 lit (a) din Legea nr. 303/2004. Aceasta permite cercetarea unui magistrat pentru orice fel de conduită care aduce atingere imaginii justiţiei, în timpul exercitării funcţiei sau în afara acesteia. Formularea este atât de vagă, încât orice magistrat care nu este pe placul Inspecţiei poate fi cercetat după un simplu articol de presă. Existenţa acestei dispoziţii neclare face ca magistraţii să nu îşi poată regla conduita. Că este aşa, o demonstrează practica profund subiectivă a Inspecţiei Judiciare, care nu a demarat cercetarea împotriva unor judecători despre care presa centrală a relatat că au avut declaraţii ironice şi chiar belicoase la adresa preşedintelui ţării, premierului ţării, procurorilor, Comisiei Europene, campaniei de vaccinare, românilor per ansamblu şi care s-au opus în mod constat reformelor. Mai solicită ministrului abrogarea dispoziţiei legale care interzic magistraţilor criticare celorlalte puteri. Acest lucru a fost criticat de organismele europene şi este contrar obligaţiei de reacţie a judecătorilor şi procurorilor atunci când independenţa lor este atacată.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

7 Comentarii

  1. Mai presus de lege întotdeauna ! In topic : ‘săracii’ magistrați pot beneficia de o reducere a taxelor notariale pentru succesiune de 70%, juriști (consilierii juridici și avocații) de 15 %, făra deosebire, notarii de 90%, Avocatul Poporului n-o fi aflat ?!

  2. Acest maimutoi si circar ar fi trebuit exclus din magistratura inca de acum cel putin doua decenii.
    Aceasta in ipoteza in care MAGISTRATURA ar fi fost ceva cu demnitate, nu hartia igienica a lui Coldea si Petrov.

  3. ”Studiind legiuirea nescrisă a măgărimii, savantul a descoperit două principii călăuzitoare:

    Primul: „Orice măgărie, privită în sine, nu alcătuieşte o ruşine, dacă e bine ascunsă. Ea devine o ruşine din clipa în care e dată la iveală şi scuturată sub nasul lumii cinstite.”

    Din acest principiu teoretic decurg două principii practice:

    „a) Supus pedepsei nu e cel ce face, ci cel ce dezveleşte o măgărie; şi

    b) Pedeapsa ce ia dezvăluitorul măgăriei creşte în măsura cu murdăria ce are la suflet făptaşul măgăriei.”

    Ștefan Zeletin – „Din țara măgarilor. Însemnări” 1916

    —–

    „Constatăm că nu există vreun comunicat de presă cu privire la cercetarea magistraţilor pentru comunicarea dintre ei purtată pe forumul electronic, de unde tragem concluzia că informaţia şi materialul a fost scursă unei anumite părţi a presei, aspect contrar reglementărilor interne ale acestei instituţii. Solicităm cercetarea celor care au dat această informaţie presei.

    […]
    Singurul despre care se poate spune că, eventual, a adus atingere imaginii justiţiei este cel care a comunicat aceste mesaje către presă. Prin atitudinea sa a făcut rău colegilor şi justiţiei. Ca urmare, solicităm Inspecţiei să se ocupe de cercetarea sa.

    Comunicatul ICDE – 2016

  4. Aripa admiratorilor securicilor din magistratura doreste o modificare mult mai ampla a Legilor Justitiei, astfel incat magistratii tortionari sa poata corupe legea asa cum isi doresc ei si stapanii lor fara a raspunde penal.
    Pe Vasilica ONG-istul il deranjeaza nu doar Legea 303, 304, 317 ci si functionarea SIIJ, iar de Legea raspunderii magistratului sau Legea Lustratiei nici nu vrea sa auda.
    Daca ne uitam prin dosarele prelucrate de judecatorul Vasilica gasim la greu informatii facute publice de catre unitatile de elita din presa, informatii ce au denigrat inculpatul, iar asta nu l-a deranjat pe judecatorul Vasilica, de unde se poate deduce ca acesta judeca cu dubla masura, atunci cand este vorba despre altul este voie a se face publice datele incriminatorii, cand este vorba despre el aceasta tehnica nefiind agreata de vasilic.
    Precum vasilicul acesta, in magistratura regasim mii de procurori sau judecatori ce au impresia ca sunt legiuitori, tiparul tortionarului securici magistrat fiind larg raspandit.
    Afara din magistrarura cu toti procurorii si judecatorii ce au corupt actul de justitie!

  5. Chiar si in lumea magistratilor sunt uscaturi ce se impun a fi eliminate!

  6. cine este … ala … cristi … danie-lache(-U) ???

    poate … o specie … de VIRUSI … post 2017+ … reprezentati in UE … de catre sefa laboratorului (LCK) … de unde au scapat acesti virusi …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.