Criza castraveților

Într-un mic colț din sud-estul Angliei, sere imense stau goale, deoarece costul ridicat al energiei îi împiedică pe proprietarii lor să folosească căldura pentru a cultiva castraveți pentru piața britanică, scrie Reuters.

În alte părți ale țării, cultivatorii nu au reușit, de asemenea, să planteze ardei, vinete și roșii, după ce creșterea prețurilor la gazele naturale de la sfârșitul anului trecut a fost amplificată de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a făcut ca aceste culturi să devină neviabile din punct de vedere economic.

Afectarea fermelor din Marea Britanie, care au nevoie de gaz pentru a contracara vremea neprielnică din țară, este unul dintre nenumăratele moduri în care criza energetică și invazia au afectat aprovizionarea cu alimente din întreaga lume, producția globală de cereale și uleiuri comestibile fiind, de asemenea, amenințate.

În Marea Britanie, este posibil să crească prețurile la alimente într-o perioadă de inflație istorică și să amenințe disponibilitatea unor bunuri precum sandvișul cu castraveți, care este prin excelență britanic, servit la turneul de tenis de la Wimbledon și la marile hoteluri din Londra.

În timp ce anul trecut, producerea unui castravete în Marea Britanie costa aproximativ 25 de pence, în prezent acest cost s-a dublat și va ajunge la 70 de pence atunci când prețurile mai mari la energie vor intra pe deplin în vigoare, potrivit organismului de comerț British Growers.

Marți, în cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, castraveții de mărime normală se vindeau cu doar 43 de pence.

„Prețurile la gaze fiind atât de mari, este un moment îngrijorător”, a declarat pentru Reuters cultivatorul Tony Montalbano, în timp ce se afla într-o seră goală la Roydon, în Lea Valley, unde de 54 de ani trei generații din familia sa cultivă castraveți.

Toți cei 30.000 de metri pătrați de sere de la afacerea sa Green Acre Salads, care aprovizionează grupuri de supermarketuri, inclusiv liderul de piață Tesco, Sainsbury’s și Morrisons, sunt în prezent goale.

Anul trecut a plătit 40-50 de pence pe termie pentru gazul natural. Săptămâna trecută prețul a fost de 2,25 lire sterline pe termie, după ce a atins pentru scurt timp un record de 8 lire sterline după invazia Rusiei.

Prețul îngrășămintelor s-a triplat față de anul trecut, în timp ce costul dioxidului de carbon – utilizat atât pentru a ajuta la creștere, cât și la ambalare – și al forței de muncă au crescut și ele.

„Ne aflăm acum într-o situație fără precedent, în care creșterile de costuri au depășit cu mult capacitatea unui cultivator de a face ceva în acest sens”, a declarat Jack Ward, șeful British Growers.

Inflația din Marea Britanie a atins în februarie un maxim al ultimilor 30 de ani de 6,2% și se preconizează că se va apropia de 9% la sfârșitul anului 2022, contribuind la cea mai mare scădere a nivelului de trai din anii 1950.

Uniunea Națională a Fermierilor spune că Marea Britanie avertizează că producția britanică de ardei ar putea scădea de la 100 de milioane anul trecut la 50 de milioane în acest an, iar cea de castraveți de la 80 de milioane la 35 de milioane.

În timpul iernii, Marea Britanie a importat de obicei aproximativ 90% din culturi precum castraveții și roșiile, dar a avut consumul asigurat din producția internă în timpul verii.

Asociația cultivatorilor din Lea Valley, ai cărei membri produc aproximativ trei sferturi din recolta de castraveți și ardei dulci a Marii Britanii, a declarat că aproximativ 90% nu au plantat în ianuarie, în timp ce jumătate dintre ei nu au plantat încă și nu vor planta dacă prețurile la gaze rămân ridicate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Anglia a fost fruntașă la exterminarea ameridienilor, la exterminarea aborigenilor autralieni iar acum trece la a cetățenilor proprii. Năravul din fire n-are lecuire. Cine vrea să supraviețuiască trebuie să se vaccineze regulat, să consume carne artificială, gândaci, viermi și ploșnițe. Deja un sistem hibrid de punctare și depunctare socială în funcție de comportament, obișnuințe și atitudini a fost pus în mișcare și funcționează.

  2. Ce misto a fost! Venea gazul ieftin de la barbarii rusi in toata Europa si produse ieftine de la inapoiatii de chinezi care munceau de le sareau ochii din cap! Iar Europa si Militianul Sam ii injurau zilnic ca e neamuri proaste nedemocratice, barbare si comuniste! Cand vroia un politician sa faca rating injura la televizor pe „comunistii” rusi si chinezi si cerea sanctiuni! Sanctiuni care au impuscat in plamani Europa…Azi sorosismul ne aduce paltoane pe noi cand stam in sufragerie si in curand butelia de aragaz! Prostia si aroganta costa…

  3. Regina Victoria il intrraba pe Premier faca a bagat paine in satele irlandeze carr mureau de foame. Premierul o invita pe Regina la fata locului
    Regina se astepta sa fie huiduita de bastinasii lesinati de foame. Dar satele erau pustii….Premierul le organizase emigrarea in America
    …..

  4. O minciuna cat occidentul,ca sa justifice creasterea pretului la alimente.Fermele care erau pe camp marea majoritate nu erau racordate la gaze,.Dupa cum se si vede,romanasii nostrii au cumparat centrale second-hand din occident pe ulei uzat,ulei rezidual si pe orice arde. Cresterea pretului dioxidului de carbon nu este justificata.De ce nu folosesc strainii gunoaiele ,in loc de gaz cum folosesesc fabricile de ciment de la noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.