Criză de nervi a lui Donald Trump în discuția cu Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, la finalul lunii ianuarie, că va permite companiei chineze Huawei să participe la crearea rețelei 5G din Marea Britanie. Deși Johnson a specificat că Huawei va avea un rol marginal în rețeaua britanica 5G, reacția SUA a fost critică, căci Londra nu a ținut cont de avertismentele Pentagonului că potențialele parteneriate ale europenilor cu Huawei vor genera riscuri pentru securitatea lor națională și pentru NATO.

Financial Times a oferit, joi, câteva amănunte despre discuția telefonică pe care Donald Trump a avut-o cu Boris Johnson pe această temă. Financial Times scrie că Trump a făcut o criză de nervi și a folosit un limbaj care i-a lăsat înmărmuriți pe oficialii britanici care au asistat la convorbire. Un oficial a ”confirmat că discuția a fost foarte dificilă”, scrie FT. ”Oficialii britanici care au fost uluiți de limbajul folosit de Donald Trump”. ”Vicepreședintele SUA Mike Pence a declarat, după decizia privind Huawei, că administrația Trump a lăsat ”să se vadă foarte bine” dezamăgirea față de această decizie a Marii Britanii, însă până acum nu s-a știut nimic despre furia lui Trump”, scrie Financial Times.

După conversație, Casa Albă a anunțat doar că: ”Președintele Donald J. Trump a vorbit cu premierul Boris Johnson. Cei doi lideri au discutat despre chestiuni regionale și bilaterale esențiale, inclusiv despre securitatea telecomunicațiilor”.

Financial Times arată că, în discuțiile private, oficialii britanici le-au transmis omologilor americani că SUA nu au avut până acum o alternativă mai bună de oferit Marii Britanii decât Huawei.

Procurorul General al SUA, William Barr, a încercat să vină cu o soluție și a sugerat că SUA ar putea cumpăra acțiuni la companii europene precum Ericsson și Nokia, pentru a permite Americii să poată veni cu o ofertă pentru aliați în locul celei chineze. ”Este bine că le spunem aliaților să nu instaleze infrastructura Huawei, însă ce altă infrastructură vor instala?”, a spus Barr.

Cele două guverne au oferit presei imformații diferite în ce privește relația bilaterală. SUA au susținut că au încercat să-l convingă pe Boris Johnson să abandoneze varianta Huawei și au investit mult timp și resurse pentru asta. Guvernul britanic a lăsat însă să se înțeleaga că poziția lui Trump nu a fost cunoscută la Londra până criza de nervi a președintelui.

Un specialist intervievat de Financial Times consideră că Marea Britanie greșește permițând implicarea Huawei în sistemul 5G din Regatul Unit, pentru că asta ar putea compromite alianța ”Five Eyes” dintre SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

9 Comentarii

  1. Problema este ca SUA nu are CE sa ofere in contrapartida pentru era supertehnologica a retelei 5G ,in locul ofertei chineze,asa cum arata un reportaj la o televiziun e elvetiana ! Statele cu adevarat industrializate nu pot neglija acest aspect…In plus Huawei a depasit in vanzarea telefoanelor mobile IPhone ,care, cu ultimul tip Iphone 11 a dat-o in bara,mobilul are o mare problema cu radiatia ,de 2 ori mai mare decat maximul tolerat de corpul uman
    De frica chinezilor,care sunt deja in mare progres tehnologic,Trump vrea sa declanseze si o noua etapa pentru NASA spre colonizarea Lunii,
    Concurenta aduce numai beneficii:)))

  2. Din punctul de vedere al intereselor de securitate ale SUA si NATO, Trump are perfecta dreptate. Chinezii n-ar avea nici o jena sa spioneze. Cine poate o face. Nici altii daca ar putea nu s-ar da in laturi sa spioneze folosind teghnologie de varf. Chinezii sunt foarte avansati si in genetica si asta se vede chiar acum. E vechea poveste cu ucenicul vrajitor. Lumea s-a dezvoltat mult prea rapid in ultimii 50 de ani si indivizii umani nu au reusit sa asimileze bine toate descoperirile si tehnologiile astfel incat situatia poate usor scapa de sub control. Cati oameni in lumea asta au habar de genetica sau transmisii de date de exemplu? Sunt o mana de oameni in toata lumea structurati sub o forma de inteligenta colectiva, fiecare stie bine ceva, nici unul nu stie tot, dar impreuna pot realiza lucruri complicate. Daca in acest organism format din oameni o veriga dispare, totul se prabuseste. Destul de nasol.

  3. Intreb aiurea-n tramvai: cine le da dreptul la cei,, 5 ochi„ sa spioneze si nu si celor ,,2 ochi„ oblici? Blondul Johnson pare nitel mai inteligent decat vacarul asta de Trump|Credeti ca numai spionajul chinez pute a rahat si cel american a Coco Chanel? Mai mare rasul decat pisica saibatica, zau! Astept raspuns de la Radio Erevan,thank you!

  4. Astia care acuza ca ar fi furat secrete si le-ar fi „integrat” intr-o tehnologie pe care Huawei deja e gata sa o puna pe piata in vanzare. Unde sunt companiile sau laboratoarele de la care Huawei le-a furat si a dezvoltat tehnolgia 5G? Din moment ce nu apare niciuna sa pretinda ca Huawei ar incorpora vreun patent sau macar idee pe care ei au descoperit-o. Americanii se dau loviti de hackerii chinezi. Concurenta de la Erricson sau Nokia nu se arata cu o contraferta net superioare celei de la Huawei, niciuna americana. Daca ar fi furat ceva real, acel ceva ar trebui sa existe, numai ca Huawei e mult in fatza.

    In schimb americanii nu vin cu nimic, in afara de niste acuzatii de furt intelectual sau ceva de genul. Proprietatea intelectuala nu implementata in vreun produs si nici n-au dat vreunul in judecata Huavei ca le-ar fi incalca secrete comerciale. Nici in state din UE, UK, SUA, Canada, Australia sau alte tari. Chiar daca s-au inspirat in vreun fel sau altul 5G-ul chinezesc e implementat prin munca proprie, spre deosebire de americani care decat stiu sa urle ca i-au furat chienzii. Exact ce-au furat n-au dovedit. Acuzatii vorbe-n vant.

    Si soluția sugerată ca SUA să cumpăre acțiuni la companii europene precum Ericsson și Nokia, pentru a permite Americii să poată veni cu o ofertă pentru aliați în locul celei chineze.

  5. Iară, iubitorii Rusiei.
    ,,Americanii n au dovedit nimic”,,de ce să nu spioneze și cei doi ochi oblici”.
    Pentru că aduc ,totalitarism,cenzură,încălcarea drepturilor omului…..
    Se pune?
    În timp ce Rusia și amicii ei au dovedit totul.Pe unde s au așezat au ras tot,au adus înapoiere,sărăcie,cultul hoției…
    Uitați vă la Transnistria voastră.
    N am auzit de americani să și dorească să se mute n Rusia,China,Turcia…Da invers ?Americanii nu mai fac față să primească emigranți.

  6. Cica ar putea compromite alianța ”Five Eyes”. Deci Americanii isi spioneaza aliatii non stop si le frica ca vede chinezu ce spioneaza ei americanii cu tehnologie Huawei, al saselea ochi chinezesc inchide cercul de spionae si o sa-i dea de gol pe restu spionagiilor.

  7. Asa, si ? Un articol cap-coada insailat doar pe supozitii (cam ce ar fi zis Trump, etc), ca doar nu vrea sa ne spuna cineva ca a tras cu urechea, cam ca Securitatea veche (si cit de actuala !) la o convorbire ultrasecurizata dintre presedintele USA si premierul GB ! Sau cumva gradinarul de la Casa Alba a tras cu urechea la usa si apoi a dat un interviu in Can Can ? Mai punem si o poza cu un Trump „teatral” dar intr-o cu totul alta situatie si gata „dezvaluirile” pe modelul „daca si cu parca se plimbau in barca” !

  8. Am găsit azi în recipientul albastru -destinat recuperării materialelor reciclabile- documente aruncate de cei 5 ochi plus ochiul n.r ,,1973” pentru ca ,,doi ochi oblici”să le studieze(în eradicarea totalitarismului în Rusia!). În documenete sta scris,negru pe alb:,,« Răzbunare » ? La două zile după ce a fost achitat de către Senat, președintele Donald Trump a concediat vineri doi responsabili din administrația sa . care au fost martori cheie în ancheta privind destituirea sa.”(La Presse, 8 feb. 2020).Unii dintre politicienii americani spun că…,,«Răzbunarea lui Trump contra lt-col. Alexander Vindman și a ambasadorului SUA pentru UE, Gordon Sondland, pentru că au spus adevărul este o acțiune de un dictator și un criminal, nu de un președinte al celei mai mari democrații din lume. ».Trump ar fi spus că nu a fost mulțumit de ei! Cred că îl va angaja Bond 1973!Mi-a zis Radio Erevean, răspunzând întrebării mele!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.