Criza energetică: cât am mai importat

Criza energetică nu se încheiase vineri dimineață. Vineri dimineață, la câteva ore după ce minerii din Oltenia s-au întors la lucru după greva de o săptămână, România a importat o cantitate mare de energie electrică.
La un consum de 8.900 de MW, 1.700 MW au venit de afară. Practic, România a importat cât două reactoare nucleare de la Cernavodă și o centrală electrică medie.

Cea mai importantă’ sursă de generare sunt centralele pe gaze, cu peste 1.900 MW, urmate de hidrocentrale şi abia apoi de cărbune. Nici vântul nu mai bate la fel ca în orele trecute. Motivele care au făcută să avem acest import masiv sunt hidralicitatea redusă, efectele grevei minerilor din Oltenia, avariile și opririle programate la unele dintre grupurile energetice. De exemplu, grupul de 300 MW de la Rovinari care a fost oprit din lipsa cărbunelui va fi pornit abia în noaptea zilei de 20 ianuarie. Totodată avem și o reducere de putere de aproape 100 MW la centrala pe gaze de la Iernut, din cauza unui cazan spart şi un grup oprit accidental tot la CE Oltenia, la Işalniţa 120 MW. De asemenea, nu este disponibil un grup de la Porţile de Fier, oprit însă planificat.

Zilele trecute, importurile României s-au dus spre 1.400 MW. Țara noastră era recunoscută în zonă ca un exportator însă din cauza lipsei de investiții în grupuri energetice noi, a lipsei retehnologizării și a mentenanței, s-a ajuns ca din 20.000 MW disponibili să se utilizeze mai puțin de 7.200 MW.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4529 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cifra cu 20 de mii de MW disponibili este ca povestea cu fondurile europene ce le va revărsa UE peste noi. Ca băieții deștepți să-și poată face mendrele ieri, azi sau mâine a fost fost pus director numai habarniști în energetică. În guvernare Băsescu-Boc-Marko numărul persoanelor de la conducerile companiilor a fost dublat și triplat numai cu clientelă PDL sau furnizori ai clientelei, cei de meserie fiind retrogradați și pâstrați pe aproape. Unii au părăsit companiile iar cei rămași lasă pe decidenți să îngroape sistemul. Inclusiv în istituțiile din teritoriu au fost aduși tot felul de “referenți de specialitate” , profesori de fizică, de engleză caz concret fară legatură cu familia prezidențială, ne aflâ în anul 2009 și încadrați cu salarii grozave lucru care a răsuflat demobilizănd vechii și pricepuții truditori. După 10 ani au aparut rezultatele, roadele. Că fructele mâniei la noi cresc rar.

  2. Daca Romania a produs vreodata 20.000 Mwxt, iar azi consuma 1.400Mwxt import plus 7.000 Mwxt produsi inseamna ca din punct de vedere economic nu am ajuns la nivelul economiei dinainte de 1989 asa zisa Revolutie a distrus Romania.

  3. asa este, corect diagnosticul. iar unu’ ca Pam-pam intelege ca cucu-n gura ,mai -mai sa acuze pe Dragnea de dezastrul abil construit vreme de un deceniu securitate cu mana piticilor slehtei lui boc-basescu-blaga-udrea-berceanu, etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.