Criză la noi, dar stai să vezi cum e la ei!

Respingerea candidatei franceze Sylvie Goulard pentru un post în Comisia Europeană, la care se adaugă respingerea anterioară a propunerilor României şi Ungariei, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, pune sub semnul întrebării posibilitatea ca noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen să-şi înceapă activitatea conform calendarului stabilit, pe 1 noiembrie, transmite AFP, citând surse europene.

”Nu este posibil (…) Timpul este probabil prea scurt”, a spus liderul unui grup politic din Parlamentul European (PE).

Conform calendarului stabilit, votul de confirmare al Parlamentului European pentru componenţa noii Comisii Europene este prevăzut pentru 23 octombrie, în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Candidaţii român şi ungar, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a PE din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese. Candidata franceză, Sylvie Goulard, audiată joi pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din PE asociate portofoliului ei nu a reuşit nici de această dată să convingă eurodeputaţii, ea fiind respinsă cu 29 de voturi pentru şi 82 împotrivă. Candidatura sa a fost marcată de suspiciuni privind integritatea în contextul investigaţiilor împotriva ei pentru presupuse angajări fictive la biroul ei de eurodeputat şi a activităţii pe care a desfăşurat-o pentru un think-tank american în timp ce era de asemenea eurodeputat.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a dramatizat situaţia după respingerea lui Sylvie Goulard, vorbind despre ”o criză politică” în instituţiile europene.

Emmanuel Macron a declarat vineri, alături de premierul ungar Viktor Orban, că există o „criză politică” între Comisia Europeană şi Parlamentul UE, părând să îi atribuie vina Ursulei von der Leyen, care, potrivit unui expert, riscă să se confrunte cu respingerea echipei.

„Trăim, în Europa, un moment extrem de important şi sensibil. Există o nouă Comisie Europeană, un nou Parlament European, care îşi preiau atribuţiile şi care înfruntă amândouă o criză politică pe care nu trebuie să o lăsăm să se instaleze şi să se dezvolte. Cred în mod indispensabil că trebuie să avem o Comisie UE puternică, să poată aplica proiecte ambiţioase”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă organizată alături de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Este prima dată când un candidat prezentat de Paris pentru un post de comisar UE este respins. Emmanuel Macron a sugerat că responsabilitatea îi aparţine Ursulei von der Leyen, notează cotidianul Le Figaro.

Conform unor surse europene, există riscul amânării procedurii de votare în Parlamentul UE a noii echipe a Comisiei Europene. Votul ar urma să aibă loc pe 23 octombrie. Noua Comisie Europeană ar urma să înceapă activitatea pe 1 noiembrie.

Cotidianul Le Monde notează că „Ursula von der Leyen a devenit ostatică a luptelor pentru putere dintre statele membre UE şi Parlamentul European”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Domnul Macron a gasit-o și pus-o și spre cât de cât norocul României. Că dacă ajungea propusul inițial al Germaniei, la care ne pictase patriotul Siegfried Múreșan trâmbiță a domnului Iohannis, era vai de noi. Franța pentru cum a mimat solicitarea postului de procuror europen blocând concurenții doamnei Kövesi își merită soarta.

  2. Păi, există deja crize de tot felul. Emanuela nu vede ”avantajele” imigrației, pe care o susține,..la infinit. Nu vede că germania, locmotiva europei este in ”dezvoltare zero”, pentru fondurile ”absorbite ” in UE in special pentru cazarea imigranților. Franța deja e gaură neagră. De ce nu se recunosc bărbătește greșelile și se acuză acum de crize , chiar in sânul UE,. Cu astfel de atitudini, de persistare in greșeli se va ajunge la ruperea UE, la o criză majoră in europa, chiar la conflicte armate.. Asta se dorește ??

  3. ‘Ghinion’, pentru a cita un clasic în viață, corupția este la fel de mare și la ei, nu se vede prea des pentru că MCV-ul este impus doar ‘celor slabi’ !

  4. Macron : intempestiv si razbunator. Daca la vremea lui Sarkozy relatiile franco-germane si franco-ruse erau la apogeu, dupa, prin Hollande, ele s-au stricat pâna aproape de compromitere. Merkel refuzând, pâna la urma, sa-i fie jucaria individului. Hollande si având, de altminteri, numai repere negative : „socialismul, dusman al comunismului” (chiar adevarat fiind, a fi revansard îl plaseaza pe individ într-o incontestabila descendenta hitlerista), Germania si Rusia, cvasi dusmani, si ele. Macron încearca sa reînnoiasca epoca Sarkozy în relatiile Frantei, dar cu echipa … Hollande (el însusi fiind creatia acesteia). Pe de alta parte, Merkel, contestata-n ultima vreme, desi, deocamdata, tot cancelar, nu mai are toate pârghiile Puterii (din Germania si Europa) în mâna. Germania fiind serios amenintata de recesiune. Si-o data cu ea, UE. Si Merkel nemaifiind si lidera CDU, care-a si pierdut teren, în favoarea extremei drepte, la ultimele alegeri. Comisia van den Leyden = însailare de catre „fosti” (Macron, Merkel, Juncker, fostul PE si respectivele gasti). Dezechilibrata, neconforma noilor realitati din PE, unde conservatorii si extrema dreapta domina acuma, fata de socialisti, anterior. PE a slabit deja Comisia van der Leyden, despre ale carei atributii chiar Macron spune ca trebuie reformate. Nu pricep de ce, atuncea, se ofusca de refuzul de catre PE al dnei Goulard.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.